Τραγωδία στο Μάτι: Εβαλε στο κάδρο τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο πραγματογνώμονας

Για 14η συνεδρίαση κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος, αναφερόμενος αυτή τη φορά στις ενδεχόμενες παρεμβάσεις του υπουργού Νίκου Τόσκα.
via Associated Press

Με αναφορές σε συνομιλίες του πρώην υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα και στο αίτημα του για διαχείριση των εναέριων μέσων ξεκίνησε την κατάθεση του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, που κατάθεσε για 14η συνεδρίαση στη δίκη για την φωτιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

«Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας, ενώ η προεδρος του δικαστηρίου ζήτησε την τοποθέτηση του κατηγορουμένου Ιωάννη Φωστιέρη για το θέμα.

«Όταν υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω. Όταν είναι παρούσα η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο. Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση» εξήγησε ο κ. Φωστιέρης.

Ο κ. Λιότσιος εξετάστηκε στη συνέχεια από τον δικηγόρο του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, Διαμάντη Μπασάρα, ο οποίος ανέφερε πως όταν ερευνάται ένα έγκλημα αμέλειας πρέπει να εντοπίζεται τι όφειλε αλλά και τι μπορούσε να κάνει κάθε κατηγορούμενος και επικαλέστηκε το νομοθετικό πλαίσιο θέλοντας να καταδείξει ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις του εντολέα του δεν συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα.

Δίκη για το Μάτι: “Διαφορετικά κινείται ένας πυροσβέστης και διαφορετικά ένας εθελοντής”

Ο μάρτυρας εξετάστηκε και από την συνήγορο του Χρήστου Γκολφίνου, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα του Π.Σ.

Δικηγόρος: Η μετακίνηση των τριών οχημάτων να τα πάρω από κάπου και να τα στείλω στην Κινέτα ήταν νόμιμη;

Μάρτυρας: Ναι, είναι.

Δικηγόρος: Τα οχήματα που έστειλε στην Κινέτα αντικαταστάθηκαν;

Μάρτυρας: Με εθελοντές.

Πρόεδρος: Επηρέασε το γεγονός ότι ήταν εθελοντές;

Μάρτυρας: Διαφορετικά κινείται ένας πυροσβέστης και διαφορετικά ένας εθελοντής. Κάνουν σπουδαίο έργο, αλλά τους εθελοντές τους προστατεύεις. Διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε ο επικεφαλής αν είχε επαγγελματίες. Ήταν στο κύριο μέτωπο της φωτιάς. Δεν αναθέτει σε εθελοντή να κάνει κάτι επικίνδυνο. Λειτουργούν επικουρικά.

Πηγή: dikastiko

Πήγαινε στην αρχική σελίδα