Η εκλογική νίκη του VMRO και η Συμφωνία των Πρεσπών

Πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα νέα πολιτικά δεδομένα;
via Associated Press

Πολλά και κρίσιμα τα ερωτήματα που εγείρονται με την εκλογική νίκη του εθνικιστικού κόμματος VMRO στη μικρή γείτονα χώρα βορείως των ελληνικών συνόρων, καθόσον τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος επιμένουν στις θέσεις τους για την υιοθέτηση του ονόματος «Μακεδονία» για τη χώρα τους, κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι γεγονός ότι η υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών το 2018, δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, πλην όμως είχε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοστατούσα χώρα τη Γερμανία για ευνόητους λόγους.

Είναι επίσης γεγονός ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα δέχονταν τη μομφή της διεθνούς κοινότητας για την αρνητική της στάση να αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία», με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε μια τόση μικρή γείτονα χώρα να εκλαμβάνεται ως εξωτερική απειλή στα βόρεια σύνορα της.

Τούτων δοθέντων λοιπόν προβάλλει το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα νέα πολιτικά δεδομένα, λαμβανομένου υπόψη ότι το κλίμα αλλάζει ριζικά με τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Σκόπια, δηλαδή με μία κυβέρνηση ενός εθνικιστικού κόμματος και μιας νεοεκλεγείσας προέδρου εμφορούμενης με αλυτρωτικές ιδέες;

Για παράδειγμα, η Βουλγαρία επισήμως δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα» όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι θεωρεί ότι πρόκειται για μία διάλεκτο της Βουλγαρικής γλώσσας. Επιπροσθέτως, θέτει και βέτο ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα και αναγνωρισθεί ο βουλγαρικός πληθυσμός που ζει στη χώρα ως βουλγαρική μειονότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών, ειρήσθω εν παρόδω, δεν προβλέπει την ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη χώρα, παρότι διάφορες εκτιμήσεις αναφέρουν τα περι του αντιθέτου.

Η Ελλάδα βεβαίως έχει κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στις Βουλγαρικές ενστάσεις και παράλληλα έχει αποφύγει συστηματικά να καταγγείλει τις αναρίθμητες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες συνεχίζονται από τους γείτονες αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, με κορύφωση το προεκλογικό αλυτρωτικό σύνθημα του VMRO «η Μακεδονία θα γίνει και πάλι δικιά μας».

Εν κατακλείδι, τα νέα πολιτικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται στη μικρή βόρεια γείτονα χώρα, χρήζουν επειγόντως της δέουσας προσοχής και μελέτης από ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταρτίσει μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της νέας πολιτικής κατάστασης, στην οποία να εντάσσεται και το μέλλον της ίδιας της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε περίπτωση που η νέα πολιτική ηγεσία των Σκοπίων σχεδιάζει τη μη εφαρμογη της, όπως προεκλογικά υποστήριζε.-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Δημοφιλή