Αλληλοεξοντωθείτε

Ζούμε την πλήρη αποδόμηση και εκθεμελίωση κάθε συνεκτικού ιστού. Μόνο άνθρωποι που μισούν την Ελλάδα θα θέλουν να συνεχιστεί.
NurPhoto via Getty Images

Η επιείκεια με κάνει να πιστεύω πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε εξ αρχής που θα οδηγούσε αυτή η πολιτική. Δεν θα ήθελα να πιστέψω το αντίθετο για κανέναν άνθρωπο.

Όταν ήμουν μικρότερος κι ήμουν ένας από τους πολλούς ακόμα και σήμερα, ανέστιους δεξιούς, ησχολήθη ενεργά με την «Φιλελεύθερη Συμμαχία». Ένας νεοιδρυθείς τότε στα 2007 πολιτικός οργανισμός, πολλά υποσχόμενος για την εποχή. Εμφανίστηκε εγκαίρως σε μια χρονική περίοδο που η ανάγκη για μείωση του κράτους και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ήταν ευρέως αποδεκτή. Προσείλκυσε αμέσως πολλούς νέους, εναλλακτικούς και μορφωμένους κεντροδεξιούς, που επιτέλους έβρισκαν ένα απενεχοποιημένο και υγιές περιβάλλον για να δραστηριοποιηθούν.

Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν λίγο καιρό μετά, παρά την αρχική αισιοδοξία, την ευτυχή συγκυρία και την μεγάλη συμμετοχή. Αποδείχτηκε δηλαδή χωρίς περιστροφές, πως αυτοί που «έτρεχαν» το νεαρό πολιτικό αυτό σχηματισμό ήταν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, θιασώτες του αμερικάνικου δημοκρατικού κόμματος. Να φανταστείτε πως ακόμα κι ο καταχωρημένος στην κοινή γνώμη ως νεοφιλελεύθερος,Α νδρέας Ανδριανόπουλος, τους τα βρόντηξε live σ’ ένα συνέδριο αποχωρώντας ηχηρά και κατηγορώντας τους για αριστερούς!

Όταν μια φορά πλησίασα με αγαθή απορία ένα στέλεχος του κόμματος εκείνες τις μέρες για να τον ρωτήσω «Γιατί κατά την εκπόνηση του προγράμματός βάζουμε στις τρεις πρώτες θέσεις τα δικαιώματα των μεταναστών, την σεξουαλική ελευθερία και άλλες ατομικές ελευθερίες, αφού αυτά τα εμπορεύεται ο Σύριζα; ενώ αν τα βάλουμε στην μέση του προγράμματος μας, θα παρουσιαζόμασταν πιο πειστικοί για την υπεράσπιση των ελευθεριών αυτών χωρίς να χάνουμε το πολιτικό μέτρο;», πήρα την αποστομωτική και άκρως αποκαλυπτική απάντηση: «Μα, εμείς εκεί στοχεύουμε, στους ψηφοφόρους του Σύριζα». Έτσι λοιπόν έμαθα από πολύ νωρίς με ποιο τρόπο θα πολιτευθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αρκετά από τα στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εκείνης της εποχής, καλά παιδιά κατά τα άλλα, τα είδα κατόπιν είτε στην σύνθεση της κυβέρνησης, είτε στο διαδίκτυο να υποστηρίζουν στρατηγικά και συστηματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έκτοτε, για να καταλάβω ή για να προβλέψω τις κινήσεις της κυβέρνησης, έμπαινα στο μυαλό των φίλων μου τότε, σκεφτόμουν όπως σκέφτονταν ή πίστευαν, έκανα την αναγωγή στο σήμερα και έβρισκα την πολιτική τοποθέτηση ή την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάθε φορά.

Τα πράγματα όμως σήμερα έχουν ξεφύγει. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με μια πολιτική μετάλλαξη προς τα αριστερά, η οποία μπορεί να μην μας είναι αρεστή, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια διεργασία πολιτική. Εδώ σήμερα ζούμε την πλήρη αποδόμηση και εκθεμελίωση κάθε συνεκτικού ιστού. Δεν μπορώ πια να την εξηγήσω ούτε με την μέθοδο που εξήγησα πιο πάνω. Πρέπει στα κυβερνητικά επιτελεία να έχουν παρεισφρήσει άλλα, πιο δόλια, μυαλά. Διότι το σύνθημα που έχει δοθεί εδώ και καιρό από ψηλά προς την κοινωνία είναι ένα : «Αλληλοεξοντωθείτε».

Επιχειρηματίες μεταξύ σας με βόμβες και ανατινάξεις, οπαδοί μαχαιρωθείτε, ελεγκτές, οδηγοί, επιβάτες, πλακωθείτε, αυτοκίνητα, μηχανάκια, ατυχήματα, βριστείτε, μετανάστες και μαφίες χτυπηθείτε, νεανίες που αργά την νύχτα θορυβείτε και εργαζόμενοι που προσπαθείτε να κοιμηθείτε, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, αστυνόμοι και αντεξουσιαστές αφοσιωθείτε στο ίδιο παιχνιδάκι, σερίφηδες και κλέφτες, κακοί επαγγελματίες και πελάτες παραπονεμένοι, ακροδεξιοί μεταξύ σας, ακροδεξιοί με άλλους, Έλληνες, Κροάτες νεοναζί ή αεκτζήδες αναρχικοί, όλοι οι «πλεμπαίοι» αδιακρίτως ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΝΤΩΘΕΙΤΕ.

Ένας πάρα πολύ προσεχτικός ερευνητής των στρατηγικών υποστηρικτών της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα παρατηρήσει ότι αυτοί έχουν προ πολλού σταματήσει να μοιράζουν τους «ψόφους», που μοίραζαν δεξιά κι αριστερά, ειδικά μετά την πανωλεθρία τους στο δημοψήφισμα του 2015. Σταμάτησαν, γιατί η τιμωρία των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων που στήριξαν το ΟΧΙ δεν είναι πια λεκτική αλλά πραγματική με ολοκληρωτική εγκατάλειψη, ανομία στις γειτονιές τους και ανασφάλεια κάθε είδους στις ζωές τους. Πήραν λοιπόν την εκδίκησή τους.

Η κατάσταση όμως σήμερα ξέφυγε, γιατί οι ψόφοι δεν είναι πια διαδικτυακοί αλλά έγιναν αληθινοί με τραγωδίες και κηδείες. Κι άρχισαν να σοκάρονται και οι ίδιοι, αυτοί που έβριζαν. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε πως η συνέχιση μιας τέτοιας πολιτικής κυνισμού και μηδενισμού δεν συμφέρει την παρούσα κυβέρνηση. Μόνο άνθρωποι που μισούν την Ελλάδα θα θέλουν να συνεχιστεί. Μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν η Ελλάδα να χαθεί, να πνιγεί ή να καεί για να ζήσουνε αυτοί.

Στάθης Κεφαλούρος