θρησκεια

Οι Σαμαρείτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η ίδια η κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει έναν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στις μεγάλες γιορτές των Σαμαρειτών η συμμετοχή πολιτικών και θρησκευτικών αρχών από όλες τις μεριές, τους δίνει την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα ότι η αρμονική συνύπαρξη είναι δυνατή. Είναι η μόνη στιγμή όπου Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται δίπλα σε Παλαιστίνιους ελεύθερους σκοπευτές και μοιράζονται τσιγάρα και φωτιά. Οι ίδιοι παραμένουν ουδέτεροι δίνοντας έμφαση μόνο στις δικές τους ξεχωριστές θρησκευτικές ανάγκες και χωρίς καμία εμπλοκή σε ζητήματα πολιτικής, ενώ έχουν υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία δύο κρατών.

Επιστήμονες καταλήγουν πως οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.05.2017

Οι Miron Zuckerman, Jordan Silberman and Judith A. Hall από το πανεπιστήμιο του Ροτσεστερ και το πανεπιστ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Β')

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το μοναστήριο Mar Sarkis καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς με τον τρούλο να έχει ισοπεδωθεί μετά από τη ρίψη βόμβας. Το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) κάηκε ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες μεσαιωνικές εικόνες και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν ή εκλάπησαν. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των εκκλησιών υπέστησαν τεράστιες ζημιές καθώς οι τζιχαντιστές χάραζαν με μαχαίρια τις αγιογραφίες, ενώ καμία αγιογραφία δεν βρέθηκε που να απεικονίζει τα μάτια των αγίων. Οι σαράντα εκκλησίες της Ma' loula γκρεμίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σε αυτή την εντυπωσιακή εκκλησία, το Ιερό Μυστήριο γίνεται με τη χρήση Κάνναβης

HuffPost Greece | Antonia Blumberg | Δημοσιεύθηκε 24.04.2017

Ο βασικός σκοπός της νέας εκκλησίας του Denver στο Colorado των ΗΠΑ, είναι να προσφέρει στ...

Το δωμάτιο του Μυστικού Δείπνου

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 13.04.2017
Γεωργία Γλεούδη

Τον 14ο αιώνα, οι Φραγκισκανοί έλαβαν άδεια για την τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αλλά και για τη διαμονή τους μέσα στον χώρο. Σύντομα, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι υιοθέτησαν την άποψη ότι κάτω από το Υπερώο βρίσκεται ο τόπος ταφής του Βασιλιά Δαυίδ και έτσι οι Φραγκισκανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τον χώρο και να παραχωρήσουν όλη τη διαχείριση στη μουσουλμανική οικογένεια Dajani- Daoudi η οποία συνέχισε να έχει τον έλεγχο για πολλούς αιώνες.

Να τι έμαθα σαν εθελοντής σε μια χώρα της Αφρικής

Κωνσταντίνος Τσαμάκης | Δημοσιεύθηκε 07.04.2017
Κωνσταντίνος Τσαμάκης

Γιατί να φύγω (έστω και λίγο) από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο και να βρεθώ σε μια γωνίτσα της κακοτράχαλης δυτικής Αφρικής; Καταρχάς για να εκπληρώσω ένα κομμάτι αυτού που θεωρώ χρέος μου: να δώσω κάτι πίσω στον κόσμο, εγώ που ήμουνα τυχερός που γεννήθηκα σε μια χώρα ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς πολέμους και κατατρεγμό. Να βοηθήσω ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν ευκαιρίες, όπως είχα εγώ. Και για κάτι ίσως πιο προσωπικό: να συνεχίσω να εξερευνώ την απίστευτη ομορφιά και διαφορετικότητα του πλανήτη μας, να γνωρίσω άλλους πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες.

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Η Αρμενία είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, σύμφωνα με το BBC. Σήμε...

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ίσως η μεγαλύτερη χαρά και γιορτή της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 05.04.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Εισήλθαμε και φέτος στην Τεσσαρακοστή και ετοιμαζόμαστε για το Άγιο Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως μάθαμε να λέμε. Φυσικά όλα στη ζωή της Εκκλησίας μας είναι μεγάλα μυστήρια, όμως τρόπον τινά «συναισθηματικά» προσλαμβάνουμε την ένσαρκο Ανάσταση του Χριστού ως το μείζον γεγονός, πολύ πιο «σπουδαίο» δηλαδή από όλα τα άλλα όπως τη Γέννηση. Όσον αφορά δε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εκεί δεν στεκόμαστε σχεδόν καθόλου. Εξάλλου η μέρα του Ευαγγελισμού συμπίπτει με την εθνική εορτή, και ο νους μας είναι συνήθως στις παρελάσεις και στις λοιπές εθνικοπατριωτικές εξάρσεις και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον Ευαγγελισμό.

Νίκος Άγουρος

Σάιμον Κρίτσλεϊ: «Aν υπάρχει στην ιστορία ένας λαός που έχει μάθει να επιβιώνει σε σκοτεινές εποχές, είναι οι Έλληνες!»

HuffingtonPost.com | Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ μοιάζει με ναρκαλιευτή της σύγχρονης πολιτικής σκέψης. Καθηγητ...

National Geographic: Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο Πανάγιος Τάφος θα καταρρεύσει

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος ο ιερότερος τόπος της χριστιανοσύνης να καταρρεύσει, προ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Ά)

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 11.03.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η Ma' loula έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι το σπίτι για μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού τα οποία γίνονται σημείο προσκυνήματος για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) είναι το ένα από τα δύο αρχαία μοναστήρια της περιοχής. Σύμφωνα με την ιστορία (Πράξεις Αποστόλου Παύλου και Θέκλης), η Θέκλα ήταν η νέα κόρη μίας πλούσιας οικογένειας ειδωλολατρών στο Ικόνιο. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε το Ικόνιο, η νεαρή κοπέλα μαγεύτηκε από τις διδαχές του Παύλου και θέλησε να ασπαστεί τον χριστιανισμό και να ζήσει με βάσεις τις χριστιανικές αρχές της αγνότητας και της αγαμίας.

«Reis» ή «Αφεντικό». Η ταινία για τον Ερντογάν βγήκε στις αίθουσες και είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 06.03.2017

Το «Reis» (Αρχηγός) είναι η πιο πολυσυζητημένη ταινία των ημερών. Όχι όμως στο Ηοllywood ...

Η μάχη με το ορθόδοξο Ισλάμ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 23.02.2017
Γεωργία Γλεούδη

Σε πολλά σημεία του Ισλαμικού Κόσμου, οι σούφι βρίσκονται υπό διωγμό και υπό πλήρη καχυποψία. Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε σημαντικά μνημεία του Σουφισμού στην επαρχία Deir al-Zor της Ανατολικής Συρίας. Οι «προδότες» Σούφι δεν ακολουθούν κατά γράμμα το Κοράνι ή τα χαντίθ (προφορικές παραδόσεις για τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ) και επιπλέον πιστεύουν στην Αγία Τριάδα αλλά και σε ορισμένους Αγίους όπως ο Άγιος Γεώργιος. Ο τρόπος ζωής τους δεν αγγίζει τον τρόπο ζωής ενός συντηρητικού Μουσουλμάνου.

Γιατί η ανακάλυψη της 12ης σπηλιάς που φιλοξενούσε χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι τόσο σημαντική;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.02.2017

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου: στην περιοχή Κουμράν ανακαλύφθηκε σπηλιά, η 12η κ...

Ο Τραμπ καταργεί νόμο που απέτρεπε τη χρηματοδότηση κομμάτων από εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 02.02.2017

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα «ξεφορτωθεί» και θα «...

Από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα και τη Σντερότ, τον Δεκέμβρη του 2016

Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ | Δημοσιεύθηκε 10.01.2017
Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ

Όσες φορές επισκέπτεται κανείς το Ισραήλ, επιστρέφει πάντα με τα ίδια ερωτηματικά! Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στην ίδια κοινωνία άνθρωποι με τόσο βαθιές πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές και να δημιουργούν ταυτόχρονα ένα κράτος, το οποίο με απλά λόγια αναπτύσσεται οικονομικά, παρά τις τεράστιες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την υψηλή τεχνολογία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, στη βιομηχανία, στην υγεία και στην πράσινη ανάπτυξη.

Συνομιλώντας με τις θρησκείες στην Ελλάδα. Τι απαντούν ιεράρχες και εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών σε κρίσιμες ερωτήσεις (Μέρος Β)

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

Μουφτής Κομοτηνής Τζεμαλί Μέτσο Ο ρόλος των Εκκλησιών/ θρησκειών προσαρμόζεται σ...

Συνομιλώντας με τις θρησκείες στην Ελλάδα. Τι απαντούν ιεράρχες και εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών σε κρίσιμες ερωτήσεις (Mέρος Α)

HuffPost Greece | Αλέξης Γαγλίας | Δημοσιεύθηκε 11.01.2017

2016. Γιορτές και τελευταίες μέρες του χρόνου. Θρησκείες εξακολουθούν να πολεμούν ή ...

Κάθε έξι λεπτά ένας χριστιανός σκοτώθηκε για την πίστη του μέσα στο 2016

ΗuffPost Greece | Νewsroom | Δημοσιεύθηκε 30.12.2016

Ενενήντα χιλιάδες χριστιανοί δολοφονήθηκαν παγκοσμίως αυτόν τον χρόνο, γεγονός π...

Αναφορά στα Χριστούγεννα

Παναγιώτης Υφαντής | Δημοσιεύθηκε 25.12.2016
Παναγιώτης Υφαντής

Αν ο Θεός ερχόταν πάνω σε πύρινα άρματα από τον ουρανό, κραδαίνοντας κεραυνούς και απειλές, ποιος θα τολμούσε να μην δεχθεί τη θεότητά του; Όμως, αυτή η αποδοχή δεν θα ήταν αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και αγάπης αλλά υποταγής και φόβου. Η αντισυμβατικότητα που εδώ μπορεί να χαρακτηριστεί και αντιθρησκευτικότητα του γεγονότος της Γέννησης έγκειται σε αυτό που αποτελεί αφορμή δοξολογίας και ευγνωμοσύνης: Ότι ο βιβλικός Θεός αντί να ζητά την πίστη του ανθρώπου, όπως συνήθως προτείνουν οι θρησκείες, εκδηλώνει τη δική του αγάπη, τη δική του πίστη και τον δικό του σεβασμό στον άνθρωπο αποφασίζοντας να γίνει ένα με το δημιούργημα, να συναντηθεί μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο, να περπατήσει, να συνομιλήσει, να πονέσει και να γευτεί τον θάνατο μαζί του.

Η Ευρώπη κουνάει μαντίλα

Στέφανος Βιτωράτος | Δημοσιεύθηκε 19.12.2016
Στέφανος Βιτωράτος

Προσωπικά, είμαι υπέρμαχος της κοσμικότητας του κράτους και σε καμία περίπτωση της αρνητικής διακριτικής μεταχείρισης μερίδας πολιτών, οι οποίοι κατά τα λοιπά υπακούουν στους θεσπισμένους νόμους. Η πολιτεία μας, είναι αναγκαίο να σέβεται και να διευκολύνει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες (καθολικούς, διαμαρτυρόμενους, μουσουλμάνους, εβραίους κ.ά.), ώστε να μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, στο βαθμό που δεν προσβάλλουν τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Η προσωπική και η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι κάτι το οποίο μένει γραμμένο σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος, αλλά οφείλουμε να τις προασπίζουμε ατομικά, καθημερινά και έμπρακτα.

Ο Πατριάρχης των Κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην «Αποστολή»

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 08.12.2016

Τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ι...

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει την «επιδημία εχθρότητας» ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής φυλής και θρησκείας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.11.2016

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως μια «επιδημία εχθρότητας» ενάντια σε ανθρώπους δια...

Πολυνομοσχέδιο κατά των διακρίσεων στη Βουλή. Εξισώνει το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.11.2016

Πολυνομοσχέδιο που στόχο έχει την εξάλειψη των διακρίσεων κατατέθηκε στη Βουλή, σ...

Η Αμοργός το φθινόπωρο

Άννα Μαυρίκου | Δημοσιεύθηκε 29.10.2016
Άννα Μαυρίκου

Η Αμοργός το φθινόπωρο είναι ήσυχη, όπως είναι τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Σε αυτό ίσως μεγάλη μερίδα ευθύνης έχει η έλλειψη αεροδρομίου, το μακρύ ταξίδι από τον Πειραιά αλλά και οι αραιές ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Αποτελεί όμως έναν παράδεισο για όλους εκείνους που αναζητούν την ηρεμία αλλά και την περιπέτεια. Αξιοσημείωτο είναι το ότι ο πληθυσμός της Αμοργού στην απογραφή του 2011 παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 114 κατοίκων, κάτι που δείχνει πως πολλοί επιστρέφουν και επιλέγουν να κάνουν εκεί τις οικογένειές τους, παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες.