θρησκεια

Λίγες σκέψεις για την Παγκοσμιοποίηση και τη θέση των Ορθοδόξων

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 14.11.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Η «παγκοσμιοποίηση» έχει έρθει, είναι εδώ και τη ζούμε όλοι μας...Και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδείς (ή σχεδόν ουδείς) δεν θέλει πλέον να επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση. Η τεχνολογική πρόοδος σε όλους τους τομείς (επικοινωνία, ενημέρωση, παραγωγή, οικονομία, μεταφορές, επιστήμες, τέχνες, ιατρική κλ.) κατέστη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο εκρηκτική και βελτιώνει τόσο πολύ και θεαματικά την ποιότητα ζωής όλων μας, ώστε είναι πλέον χωρίς ουσιαστικό νόημα η οποιαδήποτε ιδέα επιστροφής στην προτεραία κατάσταση. Αλλού είναι τα ζητήματα.

Η τιμή της Φαντιμέ Σαχιντάλ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 14.10.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το όνομα της πλατείας ήταν Fadimes plats, δηλαδή η πλατεία της Fadime. Η σύντομη ιστορία της Φαντιμέ άνοιξε μία μακρυά και έντονη συζήτηση εκείνο το βράδυ στο τραπέζι μας όπως ακριβώς εκείνη που άνοιξε πριν 15 χρόνια στη Σουηδία και εξακολουθεί να τη στοιχειώνει ως μία ιστορία ντροπής και φόβου.

Ο παγκόσμιος θρησκευτικός χάρτης. Ποια θρησκεία ασπάζεται η κάθε χώρα;

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.10.2017

Περισσότερες από 80 χώρες ασπάζονται μια συγκεκριμένη θρησκεία στον κόσμο, σύμφων...

Η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 20.09.2017
Γεωργία Γλεούδη

Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η εβραϊκή πρωτοχρονιά γνωστή και ως Ρος Ασσανά (Rosh Hashanah). Για δύο ημέρες, οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο θα εύχονται και θα γιορτάζουν για ένα νέο χαρούμενο έτος, το έτος 5778. Η εβραϊκή πρωτοχρονιά έρχεται να θυμίσει στους πιστούς την δημιουργία του κόσμου αλλά κυρίως είναι μία ευκαιρία να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να δουν τις καλές και τις κακές τους πράξεις. Να κάνουν μία ανασκόπηση των πράξεων και των λόγων τους και να ζητήσουν άφεση και συγχώρεση έτσι ώστε ο επόμενος χρόνος να τους βρει καθαρούς και εξαγνισμένους από κάθε αμαρτία.

Οι Αγίες του Ισλάμ

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 31.08.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η Ράμπια Αλ Αντουίγια, γεννήμενη στη Βασόρα, το 717 μ.χ., υπήρξε από τους πρώτους μύστες του ισλαμικού μυστικισμού και μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικότερες φυσιογνωμίες του σουφισμού αλλά παράλληλα μία από τις λιγότερες γνωστές. Η Ράμπια αρνήθηκε όλες τις προτάσεις γάμου και αφιερώθηκε στην αγάπη προς τον Θεό και προς τη φύση. Παράλληλα, προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης προς όλους τους ανθρώπους μέσω της διδασκαλίας της.

ΗΠΑ: Ζευγάρι υποστηρίζει πως είδε τον Ιησού Χριστό σε υπερηχογράφημα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.08.2017

Την εικόνα του Ιησού Χριστού υποστηρίζει πως είδε ένα ζευγάρι Αμερικανών στο υπερ...

«Προσωπικές οι απόψεις Βούτση» δηλώνει ο Πάνος Καμμένος και στηρίζει την κυβέρνηση

HuffPost Greece | Νewsrοοm | Δημοσιεύθηκε 10.08.2017

«Η Ελλάδα έχει ένα σύνταγμα που αναγνωρίζει ως θρησκεία της χώρας την Ορθόδοξη. Ότ...

Αντιδράσεις εντός και εκτός κυβερνητικού μετώπου για τις δηλώσεις Βούτση περί Ορθοδοξίας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 09.08.2017

Αντιδράσεις εντός και εκτός του κυβερνητικού μετώπου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ...

Μία Δανή ιμάμης

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 20.07.2017
Γεωργία Γλεούδη

Στην καθημερινότητα της δεν φοράει μαντήλα. Επιλέγει να τη φορέσει μόνο όταν προσεύχεται. Γεννήθηκε στη Δανία το 1974 από μητέρα Φινλανδή και χριστιανή και πατέρα πολιτικό πρόσφυγα από τη Συρία και μουσουλμάνο. Σπούδασε στην Κοπεγχάγη, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας και έζησε για ένα χρόνο στη Δαμασκό για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της. «Μεγάλωσα μέσα σε τόσο διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες και οι πρωτοβουλίες μου βασίζονται επάνω σε αυτή τη μίξη πολιτισμών που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου.»

Από τα ιπτάμενα κέικ στη ναζιστική ρητορική

Ιωσήφ Χαλαβαζής | Δημοσιεύθηκε 19.07.2017
Ιωσήφ Χαλαβαζής

Αν εμβαθύνουμε κι άλλο σε αυτό τον υπερσυντηριτικό κύκλο τηλεπερσόνων τόσο περισσότερα κοινά στοιχεία αλλά, σε ακραία μορφή, θα εντοπίσουμε στη ρητορική του πατέρα Κλεομένη. Το πρώτο viral βίντεο του ήταν το «ιπτάμενο» κέικ που ανέβηκε στα τέλη Μαΐου και γρήγορα αναδημοσιεύτηκε από αρκετές σελίδες για το γέλιο και το οριακό trolling της όλης ατμόσφαιρας. Στην πραγματικότητα ο Κλεομένης μιλούσε σε αυτό το βίντεο για μια συνωμοσία που θέλει τις βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές να είναι δηλητηριασμένες από την «παγκόσμια ελίτ» των Εβραίων. Θα ερωτηθεί κάποιος τώρα πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει κάτι τέτοιο και πετάει απλά τροφές στον αέρα κάνοντας αστείους ήχους.

Οι άγνωστοι καθολικοί της Σάμου

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 12.07.2017
Γεωργία Γλεούδη

Στις 19 Μαρτίου του 1901, θα ανοίξει τις πόρτες της η Γαλλική Σχολή Καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ (Saint Joseph), παράρτημα Σάμου. Μέχρι και την παύση της λειτουργίας τους, στις 28 Ιουνίου 1971, οι Καλόγριες του Αγίου Ιωσήφ θα φιλοξενήσουν και θα προσφέρουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε εκατοντάδες παιδιά από τις πόλεις και τα χωριά της Σάμου, των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου αλλά και της Αθήνας. Γνωστές για το φιλανθρωπικό τους έργο σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να κάνουν διακρίσεις, θα προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στα παιδιά των Αρμενίων προσφύγων το 1920 αλλά και σε όλους τους κατοίκους του νησιού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Laylat al-Qadr, η Ιερή Νύχτα του Ραμαζανιού

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 22.06.2017
Γεωργία Γλεούδη

Στις 22 Ιουνίου, τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο θα μείνουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς τους. Οι ιμάμηδες θα ψέλνουν όλη τη νύχτα προσευχές από το Κοράνι ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά θα προσεύχονται με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι στον Αλλάχ τους. Η νύχτα της 22ας Ιουνίου είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας των Μουσουλμάνων. Η Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν σε όλο τον κόσμο για να τονίσουν τη σημασία της στη θρησκεία και στην πνευματικότητα.

Κοινή έκκληση για ομόνοια στον κόσμο από τους κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες του πλανήτη

HuffPost Greece | Carol Kuruvilla | Δημοσιεύθηκε 16.06.2017

Η θρησκεία συχνά αντιμετωπίζεται ως μια δύναμη η οποία προκαλεί διχασμό ανάμεσα σ...

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ένας οραματιστής με ισχυρή προσωπικότητα

Ηρακλής Φίλιος | Δημοσιεύθηκε 11.06.2017
Ηρακλής Φίλιος

Γνώριζα, πως τον ονομάζουν «πράσινο» Πατριάρχη, εξεπλάγην όμως όταν έμαθα πως έτσι τον αποκάλεσε για πρώτη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Αλ Γκορ. Στο θέμα του περιβάλλοντος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έχω την αίσθηση, ισχυρή τολμώ να πω, πως έχει βάλει ένα προσωπικό στοίχημα∙ να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους ηγέτες των κρατών σχετικά με τα προβλήματα του οικοσυστήματο, τα οποία απειλούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό μας περιβάλλον, που αποτελεί εν τέλει το σπίτι μας. Και στο θέμα αυτό προβάλλει την πνευματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι Γυναίκες του Τείχους

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 06.06.2017
Γεωργία Γλεούδη

Από το 1989 έως σήμερα, η οργάνωση «Γυναίκες του Τείχους», δίνει έναν αγώνα για το δικαίωμά τους να προσεύχονται με την Τορά και όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στο Τείχος των Δακρύων. Σκοπός τους είναι να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση και ίση μεταχείριση κατά τη διάρκεια της προσευχής στο Τείχος, με τους άντρες αλλά και με την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα η οποία μονοπωλεί τη θρησκευτική και πολιτική ζωή του τόπου. Μέχρι και σήμερα, η θρησκευτική και πολιτική σκηνή του Ισραήλ όχι μόνο δεν είδε με καλό μάτι την κίνησή τους, αλλά έχει προβεί σε συλλήψεις των γυναικών κατά τη διάρκεια της προσευχής τους και στην πρόκληση σωματικής βίας, προσπαθώντας να αποθαρρύνει οποιαδήποτε πράξη «αντίστασης».

Σόιμπλε: Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τους μουσουλμάνους της Γερμανίας για τα όρια και τους κανόνες

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017

Προφανώς και είναι γνωστός με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανία...

Οι Σαμαρείτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Η ίδια η κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει έναν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Στις μεγάλες γιορτές των Σαμαρειτών η συμμετοχή πολιτικών και θρησκευτικών αρχών από όλες τις μεριές, τους δίνει την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα ότι η αρμονική συνύπαρξη είναι δυνατή. Είναι η μόνη στιγμή όπου Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται δίπλα σε Παλαιστίνιους ελεύθερους σκοπευτές και μοιράζονται τσιγάρα και φωτιά. Οι ίδιοι παραμένουν ουδέτεροι δίνοντας έμφαση μόνο στις δικές τους ξεχωριστές θρησκευτικές ανάγκες και χωρίς καμία εμπλοκή σε ζητήματα πολιτικής, ενώ έχουν υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία δύο κρατών.

Επιστήμονες καταλήγουν πως οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.05.2017

Οι Miron Zuckerman, Jordan Silberman and Judith A. Hall από το πανεπιστήμιο του Ροτσεστερ και το πανεπιστ...

Η πόλη του Χριστού (Μέρος Β')

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 03.05.2017
Γεωργία Γλεούδη

Το μοναστήριο Mar Sarkis καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς με τον τρούλο να έχει ισοπεδωθεί μετά από τη ρίψη βόμβας. Το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Mar Taqla) κάηκε ολοκληρωτικά. Εκατοντάδες μεσαιωνικές εικόνες και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν ή εκλάπησαν. Οι αγιογραφίες στους τοίχους των εκκλησιών υπέστησαν τεράστιες ζημιές καθώς οι τζιχαντιστές χάραζαν με μαχαίρια τις αγιογραφίες, ενώ καμία αγιογραφία δεν βρέθηκε που να απεικονίζει τα μάτια των αγίων. Οι σαράντα εκκλησίες της Ma' loula γκρεμίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σε αυτή την εντυπωσιακή εκκλησία, το Ιερό Μυστήριο γίνεται με τη χρήση Κάνναβης

HuffPost Greece | Antonia Blumberg | Δημοσιεύθηκε 24.04.2017

Ο βασικός σκοπός της νέας εκκλησίας του Denver στο Colorado των ΗΠΑ, είναι να προσφέρει στ...

Το δωμάτιο του Μυστικού Δείπνου

Γεωργία Γλεούδη | Δημοσιεύθηκε 13.04.2017
Γεωργία Γλεούδη

Τον 14ο αιώνα, οι Φραγκισκανοί έλαβαν άδεια για την τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αλλά και για τη διαμονή τους μέσα στον χώρο. Σύντομα, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι υιοθέτησαν την άποψη ότι κάτω από το Υπερώο βρίσκεται ο τόπος ταφής του Βασιλιά Δαυίδ και έτσι οι Φραγκισκανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τον χώρο και να παραχωρήσουν όλη τη διαχείριση στη μουσουλμανική οικογένεια Dajani- Daoudi η οποία συνέχισε να έχει τον έλεγχο για πολλούς αιώνες.

Να τι έμαθα σαν εθελοντής σε μια χώρα της Αφρικής

Κωνσταντίνος Τσαμάκης | Δημοσιεύθηκε 07.04.2017
Κωνσταντίνος Τσαμάκης

Γιατί να φύγω (έστω και λίγο) από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο και να βρεθώ σε μια γωνίτσα της κακοτράχαλης δυτικής Αφρικής; Καταρχάς για να εκπληρώσω ένα κομμάτι αυτού που θεωρώ χρέος μου: να δώσω κάτι πίσω στον κόσμο, εγώ που ήμουνα τυχερός που γεννήθηκα σε μια χώρα ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς πολέμους και κατατρεγμό. Να βοηθήσω ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν ευκαιρίες, όπως είχα εγώ. Και για κάτι ίσως πιο προσωπικό: να συνεχίσω να εξερευνώ την απίστευτη ομορφιά και διαφορετικότητα του πλανήτη μας, να γνωρίσω άλλους πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες.

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Η Αρμενία είναι η πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, σύμφωνα με το BBC. Σήμε...

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ίσως η μεγαλύτερη χαρά και γιορτή της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 05.04.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Εισήλθαμε και φέτος στην Τεσσαρακοστή και ετοιμαζόμαστε για το Άγιο Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως μάθαμε να λέμε. Φυσικά όλα στη ζωή της Εκκλησίας μας είναι μεγάλα μυστήρια, όμως τρόπον τινά «συναισθηματικά» προσλαμβάνουμε την ένσαρκο Ανάσταση του Χριστού ως το μείζον γεγονός, πολύ πιο «σπουδαίο» δηλαδή από όλα τα άλλα όπως τη Γέννηση. Όσον αφορά δε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εκεί δεν στεκόμαστε σχεδόν καθόλου. Εξάλλου η μέρα του Ευαγγελισμού συμπίπτει με την εθνική εορτή, και ο νους μας είναι συνήθως στις παρελάσεις και στις λοιπές εθνικοπατριωτικές εξάρσεις και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον Ευαγγελισμό.

Νίκος Άγουρος

Σάιμον Κρίτσλεϊ: «Aν υπάρχει στην ιστορία ένας λαός που έχει μάθει να επιβιώνει σε σκοτεινές εποχές, είναι οι Έλληνες!»

HuffingtonPost.com | Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ μοιάζει με ναρκαλιευτή της σύγχρονης πολιτικής σκέψης. Καθηγητ...