«Πέθανε άραγε ο Θεός - ή μήπως απλώς αγνοείται η τύχη του»; Στην Μέση Ανατολή πάντως δεν βρίσκεται σίγουρα.
18 Οκτωβρίου 2023 Καπνός από τις εκρήξεις στη Γάζα όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ.
18 Οκτωβρίου 2023 Καπνός από τις εκρήξεις στη Γάζα όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ.
via Associated Press

11/10 Τετάρτη - Τραγικά τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή. Από τη μία, οι Ισραηλινοί, με το δίκιο τους, θα ήθελαν πολύ να ισοπεδώσουν την λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη πώς είναι δυνατόν να μην γίνεσαι κτήνος όταν βρίσκεσαι στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του πλανήτη, με ακόμη 2 εκατομμύρια συγκρατούμενους; Και τελικά, τι είναι αυτό που χωρίζει τους λαούς; Είναι η θρησκεία; Είναι η παράδοση; Είναι η αγάπη για τον Θεό, οποιονδήποτε Θεό;

Ο Hiram W. Johnson, ένας Ρεπουμπλικάνος το 1917, είχε πει ότι το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο, είναι η αλήθεια. Από τις καθημερινές «μάχες» ως πολίτες, μέχρι το αιματοκύλισμα του Μεσοανατολικού. Στην περίπτωση του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός, μπορούν να βρεθούν ιστοσελίδες που δίνουν δίκιο στην μία ή στην άλλη πλευρά.

Η πρώτη μου (φυσιολογική) αντίδραση ήταν η ισοπέδωση της λωρίδας της Γάζας, το παραδέχομαι! Η ταύτισή μου με τα νέα παιδιά (δεν είμαι τόσο νέος) και το ξεκλήρισμα οικογενειών είναι κάτι οδυνηρό και αδικαιολόγητο. Πώς είναι δυνατόν η στυγνή εκτέλεση ενός 8χρονου κοριτσιού να ωφελεί τον οποιοδήποτε (πέραν του ψυχολογικού ολέθρου που προκαλεί στους γονείς του); Από την άλλη, τί συμβαίνει στην Λωρίδα της Γάζας που όμως δεν λαμβάνει χώρα στην Δυτική Όχθη; Οι Παλαιστίνιοι δεν καταπιέζονται το ίδιο στις δύο αυτές περιοχές;

Η Δυτική Όχθη, υπό την ηγεσία της Φατάχ, δείχνει να αφομοιώνεται με ένα τρόπο μετριοπαθή, που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους (δημοκρατικού;). Η Χαμάς, μετά την εκλογή της το 2006 με ποσοστό κοντά στο 45% (δεν έχουν υπάρξει εκλογές έκτοτε), ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας ύστερα από έναν σύντομο εμφύλιο με την Φατάχ, το 2007. Συνεπώς μιλάμε, πάλι για κράτος εν κράτει, ακόμη και στο ίδιο το Παλαιστινιακό εν δυνάμει κράτος (Όπως και στην Ιορδανία το 1970). Η Χαμάς επιζητά την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Το Ισραήλ, δεν θέλει την Χαμάς (προφανώς).

15/10 Κυριακή Μιλώντας με φίλους, ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά (Ισραηλινής παραγωγής, φυσικά) του Netflix του 2019 (όχι δεν διαφημίζω την πλατφόρμα) που ονομάζεται Fauda (εξέγερση, riot, ή χάος). Σοκ! Και είμαι ακόμη στην 1η σεζόν. Είναι πολύ κοντά στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα. Αυτό που τουλάχιστον εγώ εκλαμβάνω είναι ότι οι δύο λαοί δεν έχουν πολλά πράγματα να χωρίσουν. Έχουν μπλέξει σε έναν χορό αλληλοεπιθέσεων που δεν έχει νόημα για τους πολίτες, αλλά εξυπηρετεί θρησκευτικά/επεκτατικά συμφέροντα, κυρίως των Μουσουλμάνων. Είναι κάτι σαν τις βεντέτες στην Κρήτη. Η βεντέτα λήγει όταν ξεκληριστεί η μία από τις δύο εμπλεκόμενες οικογένειες. Στο email μου, έλαβα σήμερα μία προώθηση ενός άρθρου από το Fikra Forum, με exit polls των Παλαιστινίων και τις απόψεις τους για την Χαμάς που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023.

.
.
.

Παρατηρήστε ότι όταν οι Παλαιστίνιοι ήταν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής της Φατάχ στην Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία συνθηκών ειρήνης με το Ισραήλ, η Χαμάς δημιουργούσε θέματα με το τελευταίο (το 2015 και το 2019, αλλά και το 2023). Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η Χαμάς καταπιέζει τους πολίτες της λωρίδας της Γάζας.

Γιατί δεν υπάρχει εξέγερση των πολιτών της Γάζας κατά της Χαμάς; Το Ισραήλ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί χωρίς έναν πυρηνικό όλεθρο στην περιοχή.

17/10 Τρίτη – Δεν μπορώ να καταλήξω να «στείλω» το άρθρο προς δημοσίευση διότι τα γεγονότα τρέχουν. Ένα δραματικό πλήγμα σε ένα από τα νοσοκομεία στην Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Αλί, όχι όμως από τους Ισραηλινούς αλλά την ίδια την Χαμάς! Οι Ισραηλινοί παραθέτουν αποδείξεις για την αθωότητά τους στο συγκεκριμένο περιστατικό. Σε αυτό το σημείο, η προπαγάνδα κορυφώνεται. Προφανώς ο θάνατος ασθενών σε ένα νοσοκομείο εξυπηρετεί την ιδέα της εκατέρωθεν βαρβαρότητας και την απομάκρυνση από μία πιθανή ειρηνική επίλυση του θέματος. Εάν δεχτούμε το παραπάνω διάγραμμα, και τις αποδείξεις που μας παρουσιάστηκαν, τότε η πιθανότητα λάθους από την πλευρά της Χαμάς είναι μεγάλη.

Υπάρχει ένα θετικό από όλη αυτήν την αιματηρή διαμάχη. Η αμφισβήτηση της ύπαρξης του Θεού, σε οποιαδήποτε μορφή. Δεν θυμάμαι ποιος το είχε αναφέρει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται έναν θεό για να υπάρξουν, όμως εκείνος (ο Θεός), οπωσδήποτε χρειάζεται τους ανθρώπους για να υπάρξει. Νομίζω ότι το έγραψε ο Νίτσε στα τάδε έφη Ζαρατούστρα. Σίγουρα όμως είχε αναφέρει, ο Νίτσε, «μπορεί να υπάρχει είτε ο Θεός είτε η ελευθερία, δεν μπορούν να υπάρχουν και τα δύο μαζί».

Αναρωτιέμαι εάν ο Αλλάχ ή ο Θεός θα ήθελε κάτι τέτοιο. «Πέθανε άραγε ο Θεός - ή μήπως απλώς αγνοείται η τύχη του»;

Στην Μέση Ανατολή πάντως δεν βρίσκεται σίγουρα.

Δημοφιλή