Επεισόδια στη Κω με τους κατοίκους να αντιδρούν για το hot spot

Επεισόδια στη Κω με τους κατοίκους να αντιδρούν για το hot spot
vimatisko

Αντιτίθενται πολίτες και τοπικοί παράγοντες στην κατασκευή hot spots με πιο σημαντικές αντιδράσεις στη Κω όπου για δύο ημέρες ομάδες πολιτών να αποκλείουν δρόμους και να συγκρούονται με τα ΜΑΤ που έχουν φτάσει στο νησί. Όμως αντιδράσεις καταγράφονται και στο δήμο Δέλτα.

Πιο αναλυτικά συνεχίζεται η ένταση στην Κω έξω από το στρατόπεδο όπου θα κατασκευαστεί hot spot για την καταγραφή και τη διαλογή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Όπως μεταδίδει «Το Βήμα της Κω», οι κάτοικοι που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί, λίγο πάνω από τη λίμνη έκλεισαν το δρόμο προς το στρατόπεδο με βράχους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κλειστός είναι και ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό από το ύψος της λίμνης. Λίγο πριν τις 9.30, το αυτοκίνητο του Ταξίαρχου που έφτασε στο σημείο που βρίσκονταν οι κάτοικοι, προπηλακίστηκε υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου.

Πριν λίγο, έφτασαν στο σημείο και χειριστές των μηχανημάτων του στρατού, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να περάσουν, μετά από διαβουλεύσεις με τους κατοίκους. Τέλος, πληροφορίες θέλουν τους στρατιώτες που υπηρετούν στο στρατόπεδο που γειτνιάζει με το 148, να έχουν παραδώσει τα κινητά τους, κατόπιν σχετικής διαταγής.

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το Mega πάνω από 100 κάτοικοι του Πυλίου,είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο, όπου άναψαν φωτιές αποκλείοντας παράλληλα δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείται και στον Λινοπότη.

Ήδη, από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι εργασίες στο στρατόπεδο για την κατασκευή του hot spot, από τα συνεργεία του στρατού που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.

Για ακραία στοιχεία και για μικρές ομάδες που δεν θέλουν τους πρόσφυγες στην Κω έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε πρωινή εκπομπή το πρωί του Σαββάτου στο Mega, ανακοινώνοντας πως το hot spot στο νησί θα είναι έτοιμο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Πρωτοφανή για την Κω και τη χώρα οι δυνάμεις τήρησης της τάξης να επιτίθενται σε πολίτες που ζητούν το αυτονόητο: να μη γίνει η Κως αποθήκη ψυχών» δήλωσε ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος, όπως μεταδίδει «Το Βήμα της Κω», κατήγγειλε ως απαράδεκτα τις επιθέσεις της αστυνομίας κατά πολιτών και δημοσιογράφων

«Μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων.Προτείναμε 10 σημεία. Έχουν πάρει αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. Η πόρτα του διαλόγου του δήμου είναι ανοιχτή. Να κρατήσουν οι πολίτες το επίπεδο ψηλά όπως μέχρι τώρα. Η Κωοι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί, ούτε ακροδεξιοί είναι. Έστω και τώρα να ανοίξει διάλογος» δήλωσε ο δήμαρχος.

Χθες, σημειώθηκαν επεισόδια στην Κω μεταξύ των κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε ρίψη χημικών, ενώ τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από γκλομπς και δύο γυναίκες έχασαν τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από «Το Βήμα της Κω» άλλες 2 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής (9.30) στο νησί, προκειμένου να ενισχύσουν την Αστυνομική παρουσία στο νησί.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις υπάρχουν και στη Σίνδο για τη δημιουργία κέντρου καταγραφής προσφύγων, με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση να αναφέρει στο Mega Σαββατοκύριακο πως αύριο θα γίνει κατάληψη του στρατοπέδου όπου προορίζεται να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.

Αντιδράσεις και στη Θεσσαλονίκη

Την άρνησή της να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την εισήγηση του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, καταλήγει ως εξής: «Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της επί του θέματος.

Στη διάρκεια της -χθεσινής- πολύωρης συνεδρίασης τοποθετήθηκαν εκτός από το δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με κατοίκους της περιοχής να ζητούν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η δημιουργία του κέντρου.

Διαδηλώσεις ενάντια στο φράχτη στην Ειδομένη

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η ροή των προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ’ όπου το τελευταίο 24ωρο, μέχρι τις 6 το πρωί, πέρασαν 2.000 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Την ίδια ώρα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη περιμένουν 1.900 πρόσφυγες, τόσο στις σκηνές όσο και στα λεωφορεία,ενώ ακόμη 3.450 πρόσφυγες βρίσκονται στο πρατήριο υγρών καυσίμων, κοντά στο Πολύκαστρο, όπου κατέφθασαν με 69 λεωφορεία.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ειδομένη κινητοποίηση «ενάντια στο φράχτη της Ειδομένης και στην Ευρώπη – φρούριο»από το Συντονιστικό ενάντια στο φράχτη του Έβρου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων ενάντια στα σύνορα.

*Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται έπειτα από την άδεια του εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κω» κ. Φαίδωνα Ιωαννίδη

Δημοφιλή