Ανταγωνιστικότητα

Ο Αντίκτυπος των Mεταρρυθμίσεων στην Πορεία Ανάκαμψης

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 12.10.2017
Νίκος Σύκας

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον κόσμο των πεποιθήσεων και των βραχυπρόθεσμων λύσεων και να μπούμε αποφασιστικά στον κόσμο των μετρήσεων και των αξιολογήσεων, με άμεση προτεραιότητα σε ό,τι έχει σχέση με τις δημόσιες πολιτικές. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η λειτουργία των αγορών εξαρτάται απόλυτα από τη λειτουργία των κυβερνήσεων και αντίστροφα. Κύριο ζητούμενο οι σωστοί συνδυασμοί και συνεργασίες ανάμεσα στις αγορές και την κυβέρνηση.

Χάνει μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα. 87η μεταξύ 137 χωρών

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.09.2017

Στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση το δείκτη παγκόσμιας αν...

Η καινοτομία στο μάτι του προεκλογικού κυκλώνα

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 19.09.2017
Νίκος Σύκας

Στη σημαντική παράμετρο Innovation Linkages (σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις) του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας 2016, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις (107η θέση). Η παράμετρος Innovation Linkages αφορά στη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Michael Barber -διετέλεσε επικεφαλής της Μεταρρύθμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και σε άλλες χώρες- εθνικές οικονομίες με χαμηλές επιδόσεις σε κρίσιμους δείκτες όπως είναι η καινοτομία και η αποδοτικότητα είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις μιας νέας ύφεσης.

Καινοτομία: Από τα «τάρταρα» στην αναγέννηση

Νίκος Σύκας | Δημοσιεύθηκε 29.08.2017
Νίκος Σύκας

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016-2017, η Κύπρος έπεσε στη θέση 83 από τη θέση 65 τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Ειδικότερα, στον βασικό πυλώνα της καινοτομίας, η Κύπρος κατρακύλησε στη θέση 85 από τη θέση 44. Στο σημαντικό για την ανάπτυξη δείκτη «ικανότητα για καινοτομία» η Κύπρος σημείωσε ιστορικό χαμηλό πέφτοντας στη θέση 119 -ανάμεσα σε 138 χώρες- από τη θέση 90 (σε χειρότερη θέση από την Αιθιοπία, την Αλγερία, την Ουγκάντα, το Καμερούν, την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Τατζικιστάν και τη Σρι Λάνκα).

Σαντορινιός: Τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα κατανέμονται με βάση την ανταγωνιστικότητα του κάθε νησιού

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 07.08.2017

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε συνέντευξη ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός μιλών...

Οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης | Δημοσιεύθηκε 21.07.2017
Χάρης Θεοχάρης

16.500 χιλιόμετρα παραλίας, 190.000 ακτές, 5.000 νησιά και βραχονησίδες. Η Ελλάδα φαντάζει- και δικαίως- ως θείο δώρο για τους επενδυτές του τουρισμού. Δώρο που όχι μόνο δεν αξιοποιείται επαρκώς αλλά επιβαρύνεται και με υψηλή φορολογία τόσο μέσω με των έμμεσων όσο και μέσω των άμεσων φόρων. Τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που προκύπτουν από την εσωτερική υποτίμηση αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση. Ωστόσο, τουρισμός δε σημαίνει μόνο παραλίες, τουρίστες, κλίνες και διακοπές.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη;

Ελένη Σταύρου | Δημοσιεύθηκε 24.02.2017
Ελένη Σταύρου

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν θα συνεχίζουν όμως να στραγγαλίζουν τον συνταξιούχο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον επιχειρηματία, αλλά θα οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης, προωθώντας τη διαφάνεια στο κράτος και στις οικονομικές συναλλαγές, καταπολεμώντας δραστικά - και όχι μόνο στα λόγια - το «μαύρο χρήμα» και τη φοροδιαφυγή, προωθώντας την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δίνει ίσες ευκαιρίες για τους νέους, τις γυναίκες, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας, αδιακρίτως.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν περαιτέρω την αποτυχία

Joseph E. Stiglitz | Δημοσιεύθηκε 26.10.2016
Joseph E. Stiglitz

Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό για εκείνον που χτενίζεται ενώ ο κόσμος γκρεμίζεται. Η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική κρίση. Ο κόσμος πεινούσε. Δίχως άλλο έπρεπε να υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος. Στα νοσοκομεία οι γιατροί κάνουν επιλογή περιστατικών, αντιμετωπίζοντας πρώτα τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρουν θάνατο και ασχολούμενοι αργότερα με λιγότερο σημαντικά ζητήματα. Όμως η τρόικα όχι μόνο δεν έθεσε προτεραιότητες, αλλά πολλές από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα έπρεπε να βρίσκονται στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έμειναν εκτός.

«Πόλεμος» δηλώσεων Λιού και Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 06.10.2016

Η αρχή (ξανά) έγινε από το ΔΝΤ, που προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι χρειάζεται άμ...

ΕΕΕ: Έχουμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.06.2016

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στην έρευνα φορολόγη...

Πώς περιμένουμε την ανάπτυξη χωρίς επενδυτικό-αναπτυξιακό νόμο;

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017
Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Βρισκόμαστε αισίως στον Μάιο του 2016, όπου στην Ελλάδα της ύφεσης και της ολέθριας κατάστασης της πραγματικής οικονομίας, δεν υπάρχει ενεργός Αναπτυξιακός νόμος -καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων- για τη χώρα. Η ισχύς του προηγούμενου έληξε στις 05/03/2014, έχουν περάσει δηλαδή 26 μήνες και την στιγμή αυτή δεν έχει κατατεθεί καν ακόμα στη Βουλή το σχέδιο Νόμου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο μακριά είναι το να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου.

Μπορεί μια χώρα να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξή της έχοντας ένα υπέρμετρο επίπεδο χρέους;

Γιάννος Γραμματίδης | Δημοσιεύθηκε 26.02.2017
Γιάννος Γραμματίδης

Πώς μπορεί μια οικονομία σε διαρθρωτική κατάρρευση και μία χώρα με την πραγματική οικονομία, από όπου αναμένει να συντηρήσει τη λειτουργία του κράτους, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, να περάσει σε φάση πραγματικής ανάπτυξης υπό το άγχος αυτής της εξυπηρέτησης, των συνεχών αξιολογήσεων πού μετατρέπουν υπουργούς σε αυτοσχέδιους λογιστές και διαχειριστές της παράδοσης της εθνικής μας κυριαρχίας;

Μνημόνιο, Ανταγωνιστικότητα και Επενδύσεις

Μιράντα Ξαφά | Δημοσιεύθηκε 20.11.2016
Μιράντα Ξαφά

Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας γα την ανταγωνιστικότητα "Doing Business Report 2016" κατατάσσει την Ελλάδα στην 60ή θέση μεταξύ 189 χωρών, επισημαίνει όμως ότι κάποιοι επί μέρους δείκτες βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Στη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 144η θέση, στο πτωχευτικό δίκαιο στην 54η θέση και στην εφαρμογή των συμβολαίων στην 132η. Η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας είναι χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, ενώ το κτηματολόγιο απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του. Στην Ελλάδα η πτωχευτική διαδικασία καταφέρνει να εισπράξει 34,9 σεντς στο ευρώ κατά μέσο όρο από μια επιχείρηση σε καθεστώς πτώχευσης, σε σύγκριση με 90,1 στη Φινλανδία, 83,7 στη Γερμανία, και 73,4 στην Πορτογαλία. Εμπορικές διαφωνίες παίρνουν κατά μέσο όρο 1.580 μέρες για να επιλυθούν, περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Το σκυλί με το στανιό, λαγό δε βγάζει

Χρύσανθος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 05.10.2016
Χρύσανθος Στεφανόπουλος

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 132η θέση στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στην 116η θέση στην αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας, στην 131η θέση στην ανάπτυξη των χρηματαγορών, στην 114η θέση σε ότι αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, στην 91η θέση στην κατάρτιση των εργαζομένων, στην 131η θέση στην δυνατότητα προσέλκυσης ταλέντων και στην 111η θέση στην δυνατότητα διατήρησης ταλέντων. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στην 6η θέση στην διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών!

Οι προδότες, οι ήρωες και η δραχμή

Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας | Δημοσιεύθηκε 03.10.2016
Παναγιώτης Ι. Ξυδώνας

Ζούμε δυστυχώς στη χώρα όπου, κόβονται οι συντάξεις για να χρηματοδοτούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ζούμε στη χώρα όπου, με τους νέους συντελεστές φορολογίας, σε μια επιχείρηση με 4 εταίρους και ετήσια κερδοφορία 500 χιλιάδων ευρώ, η τελική πρόσοδος για κάθε έναν από αυτούς είναι μόλις 12,5 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή ένα έσοδο ενδεχομένως πιο χαμηλό και από τις ετήσιες αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου. Έτσι, αντί να προάγεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και να επιβραβεύεται η ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου, καλλιεργείται η ιδέα της φοροαποφυγής και της με κάθε τόπο ενσωμάτωσης στο άρμα του δημοσίου.

81η στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα παραμένη η Ελλάδα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 30.09.2015

Σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα παραμένε...

Και όμως, μπορούμε

Πέτρος Δούκας | Δημοσιεύθηκε 27.08.2016
Πέτρος Δούκας

Πρέπει κάποτε να κατανοήσει η Αριστερά, ότι πλούτος και εισοδήματα δημιουργούνται μόνο από την επίμονη και μυαλωμένη εργασία των πολιτών και όχι από Κυβερνητικά Διατάγματα και νουθεσίες, ούτε με το να επιβάλλουν κάποιοι στο Νομισματοκοπείο να "κόψει" δισεκατομμύρια ταλαίπωρες πληθωριστικές δραχμούλες χωρίς κανένα αντίκρισμα! Γιά να παράγουμε περισσότερα και γιά να αποκαθηλώσουμε την ανεργία από το 31%, πρέπει να προσελκύσουμε ένα τσουνάμι επενδύσεων!

Το Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα της Ελλάδας

Κάρολος Κων/νος Παπαδάς | Δημοσιεύθηκε 27.08.2016
Κάρολος Κων/νος Παπαδάς

Οι δευτεροετείς φοιτητές του marketing γνωρίζουν τη σημασία του branding και πόσο εύκολο είναι ένα αγροτικό προϊόν -σε σύγκριση με άλλα προϊόντα- να γίνει επώνυμο σε όλο τον κόσμο. Αν σας ζητήσω άλλωστε να μου απαριθμήσετε γνωστά brands μπανάνας, δεν νομίζω ότι θα καταφέρετε να μου πείτε πάνω από δύο...Για τον ίδιο λόγο κάποιος ξένος δεν μπορεί δυστυχώς να απαριθμίσει εύκολα ούτε ένα ελληνικό πορτοκάλι, ούτε ένα ελληνικό λεμόνι, ούτε ένα ελληνικό λάδι. Το αγροτικό προϊόν λοιπόν που με ένα απλό αυτοκόλλητο θα μπορούσε να αναδείξει την ελληνική του ταυτότητα, τελικά είναι ανώνυμο με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ελληνική παράκαμψη καινοτομίας για ευφυή, συλλεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη

Ηλίας Καραγιάννης | Δημοσιεύθηκε 20.08.2016
Ηλίας Καραγιάννης

Οι υπάρχουσες νέες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν καλύτερες λύσεις με μικρότερο κόστος θα είναι πάντοτε οι νικητές, ειδικά σε επιβραδυνόμενες αγορές και σε οικονομίες που βρίσκονται σε στάδια ύφεσης του οικονομικού κύκλου. Σε αυτό τον χώρο χρειάζονται πρωτοβουλίες με βάση δημόσιους ή ιδιωτικούς πόρους αλλά και ΣΔΙΤ. Οι πυλώνες αυτών των πρωτοβουλιών πρέπει να έχουν χρηματο-οικονομική, θεσμική, νομική αλλά και τεχνολογική υπόσταση.

Οι 10 συν 10 πιο ακριβές και πιο φθηνές χώρες εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 12.08.2015

Εντάξει, το ξέρουμε πως το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι καθιστά για πολλούς εξ ημών ...

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει γίνει πιο ανταγωνιστική. Στη σωστή κατεύθυνση η Ευρωζώνη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 27.03.2015

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτι...

Η κυρίαρχη ιδεολογία, προστάτης του παλιού

Κώστας Τσερμενίδης | Δημοσιεύθηκε 20.05.2015
Κώστας Τσερμενίδης

Για να καταστεί μια επιχείρηση ανταγωνιστική στο περιβάλλον της, θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες καταστάσεις, απασχολώντας εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, είτε αντικαθιστώντας τους με νέους, είτε εκπαιδεύοντας αυτούς που ήδη διαθέτει. Διαφορετικά καλείται η επιχείρηση να επωμιστεί το κόστος της μη προσαρμογής, με ότι συνέπειες αυτό έχει μακροπρόθεσμα για την ίδια, τη χώρα, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή.

Είναι αλήθεια ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους αρκεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;

Σταύρος Ζωγραφάκης | Δημοσιεύθηκε 28.04.2015
Σταύρος Ζωγραφάκης

Η εξέλιξη της πραγματικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης υποδηλώνει ότι η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας, όμως, επιδεινώνεται σε όρους τιμών. Οι μειώσεις των μισθών δε μεταφράστηκαν σε οφέλη στις τιμές των εξαγωγών. Επιπρόσθετα, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους εμπορικού ισοζυγίου συνδέεται με τη μείωση των εισαγωγών και όχι με την αύξηση των εξαγωγών.