Η «νέα ευρωπαϊκή συμφωνία» στη Σύνοδο Κορυφής - Ανταγωνιστικότητα και αλλαγή της Ενιαίας Αγοράς

Εν αναμονή αντιδράσεων για την έκθεση Λέττα: Προτείνει συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών αγορών.
FRANCOIS LENOIR/european council

Τα σχέδια για την επίτευξη μια «νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας», δηλαδή για το πώς θα καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική, συζητούν σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 κρατών μελών,με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, να τους παρουσιάζει την έκθεσή του για τον μετασχηματισμό της Ενιαίας Αγοράς.

Ήδη στα προσχέδια συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ορίζεται με σαφήνεια ότι «μπροστά σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και σε ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και να ενεργήσει αποφασιστικά για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από εχθές τοποθετήθηκε επί του θέματος χαρακτηρίζοντας την έκθεση του Ενρίκο Λέττα ως μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς και τόνισε: «Τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο και των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές».

Για τον κ.Μητσοτάκη η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, είναι μία έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Συγχωνεύσεις χρηματοπιστωτικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών αγορών, η μόνη λύση

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει στους «27» ηγέτες των κρατών μελών την 150 σελίδων έκθεσή του για τον μετασχηματισμό και το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

«Το χάσμα μεταξύ του μπλοκ και των ανταγωνιστών του γίνεται όλο και μεγαλύτερο», δήλωσε ο Λέτα και πρόσθεσε πως για να το γεφυρώσει, η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει με την άμεσο μετασχηματισμό της Ενιαίας Αγοράς και την ενοποίηση τριών τομέων, των χρηματοπιστωτικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών αγορών.

Μάλιστα για τον Λέττα η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και οι υποδομές της Ευρώπης αποτελούν βασικό σημείο εστίασης υποστηρίζοντας ότι «η ενιαία αγορά ενέργειας μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης για να εξασφαλίσει την επιτυχία της σε μια νέα παγκόσμια τάξη».

Επίσης για τον Λέττα η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική ”αλλαγή παιχνιδιού” για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στους Financial Times η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι θέμα επιβίωσης στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε για παράδειγμα ότι περισσότερο από το 80% της στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία δόθηκε σε μη Ευρωπαίους προμηθευτές.

″Αν δεν ολοκληρωθούμε και δεν μειώσουμε τον κατακερματισμό των οικονομιών μας, θα παρακμάσουμε”, αναμένεται να επαναλάβει στους ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Λέττα οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπολείπονται σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Και την Κίνα. Αυτή η ανισότητα τιμωρεί τους Ευρωπαίους όσον αφορά την καινοτομία, την παραγωγικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τελικά, την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ.

Στην ουσία ο Λέττα κάνει λόγο για φυγή προς τα εμπρός με τη δημιουργία μιας υπερεθνικής λογικής καθώς είναι γεγονός ότι αν και η ευρωπαϊκή αγορά είναι δυνητικά μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη σε εθνικά σύνορα. Ωστόσο αν και όλοι συμφωνούν ότι η ενιαία αγορά πρέπει να ανταποκριθεί στη σημερινή πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί όπως οι φόβοι για υπερρύθμιση της.

Ο Λέττα στην έκθεσή του προτείνει έναν ενιαίο κώδικα επιχειρηματικού δικαίου σε επίπεδο ΕΕ που θα ρυθμίζει και τα ζητήματα των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, που αν και κάποιες μεγάλες χώρες εμφανίζονται πρόθυμες κάποιες μικρότερες ανησυχούν μην «καταβροχθιστούν» από τους μεγάλους παίκτες.

Πολλά τα λεφτά και οι αντιδράσεις

Επίσης, αντιδράσεις αναμένονται και για την ένωση κεφαλαιαγορών που προτείνεται με στόχο τη μόχλευση των 33 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις της Ευρώπης για ευρωπαϊκές επενδύσεις, οι οποίες θα αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη χρηματοδότηση σχεδίων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την ψηφιακή μετάβαση.

Συγκεκριμένα στην έκθεση τονίζεται ότι από το 1993 η Ενιαία Αγορά πέτυχε την ελεύθερη διακίνιση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, αλλά τώρα πρέπει να προστεθεί και μια πέμπτη διάσταση που αφορά στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης προκειμένου να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή θέση στη διεθνή σκηνή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι στόχοι αυτοι όπως και οι στόχοι για δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αυτοί που αφορούν τη διεύρυνση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας απαιτούν πόρους.

Αλλά η κεφαλαιακή ένωση που ζητείται προϋποθέτει κάποιον μηχανισμό εποπτείας που προβληματίζει αρκετά κράτη μέλη σχετικά με τις εξουσίες που θα αναγκαστούν να παραχωρήσου και ακόμη περισσότερο σε ποιον θα παραχωρήσουν τον εθνικό έλεγχο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ενρίκο Λέττα δήλωσε πως ο μεγαλύτερος του φόβος είναι η έκθεσή του να καταλήξει σ΄ένα συρτάρι και η ανησυχία του είναι εύλογη καθώς παραμένουν ουσιαστικές διαφωνίες παρότι ο Λέττα έχει προειδοποίησει ότι η Ευρώπη έχει περιθώριο να δράσει μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας της Επιτροπής δηλαδή το 2029.

Δημοφιλή