Μητσοτάκης: Στόχος της ΕΕ να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, την έκθεση Λέττα για τη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αλλά και γα την κατάσταση στο Λίβανο
via Associated Press

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας αλλά και για την έκθεση Λέττα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και της αλλαγής της ενιαίας αγοράς αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αναφέρθηκε στην έκθεση του Ενρίκο Λέττα χαρακτηρίζοντας τη ως μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

«Τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο και των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές» είπε και πρόσθεσε:

«Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, είναι μία έννοια η οποία πρέπει να συνδέεται τελικά με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή ανέφερε:

«Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στο Λίβανο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μία χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο υποστήριξη που τόσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας λέγοντας πως είναι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο.

«θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, την έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια» είπε ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

«Τέλος, σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Σημειώνεται πως στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχει δει η HuffPost Greece τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Η εποικοδομητική δέσμευση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Μόνιμη Αντιπροσωπεία να προωθήσει ενεργά τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Επιπλέον υπάρχει ειδική αναφορά στο Κυπριακό η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ στο κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».

Δημοφιλή