CrossFit: H νέα τάση γυμναστικής που ήρθε για να μείνει

CrossFit: Η νέα τάση γυμναστικής που ήρθε για να μείνει
LUNAMARINA

Με τους Έλληνες να βάζουν ολοένα και περισσότερο τη γυμναστική στη ζωή τους, εμφανίζονται συνεχώς καινούριοι τρόποι εκγύμνασης. Η νέα τάση γυμναστικής ακούει στο όνομα Crossfit και έχει ήδη κερδίσει μεγάλο μέρος του κοινού (ανάμεσα σε αυτούς κέρδισε και μένα, που αναγκάστηκα επιτέλους να σηκωθώ από τον καναπέ μου). Η HuffPost Greece, μίλησε με τον Μιχάλη Δελή, πιστοποιημένο εκπαιδευτή Crossfit, και αποκάλυψε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει.

Τι είναι το CrossFit και γιατί να το επιλέξει κανείς;

Τo CrossFit είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης που χρησιμοποιεί συνεχώς εναλλασσόμενες λειτουργικές κινήσεις (π.χ ένα κάθισμα,μια πίεση ή μια έλξη) σε υψηλή ένταση για να πετύχει τον στόχο του. Στο CrossFit υπάρχει έντονα η έννοια του Fitness. Σκοπός του είναι να σφυρηλατήσει μια ευρεία, γενική και συνολική φυσική κατάσταση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που ετοιμάζει τους αθλούμενους για οποιαδήποτε φυσική απαίτηση. Το CrossFit έχει αφομοιώσει κινήσεις και δεξιότητες από διάφορα αθλήματα, όπως η ενόργανη, ο στίβος και η άρση βαρών. Δίνει έμφαση στη βελτίωση της συνολικής εικόνας του αθλητή και συνδυάζει όλα τα οφέλη του κλασσικού αθλητισμό, όπως καρδιοαναπνευστική αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, ταχύτητα, προσανατολισμό, ευστοχία, ευκινησία και ισορροπία. Όλα τα παραπάνω γίνονται με ένα διασκεδαστικό τρόπο, μακριά από τη ρουτίνα των κλασσικών μορφών γυμναστικής.

Σε τι διαφέρει από άλλες μορφές γυμναστικής;

Με το CrossFit δεν θα βαρεθείς ποτέ. Το πρόγραμμα κάθε ημέρας είναι διαφορετικό και στοχεύει να κάνει τον αθλητή καλύτερο και σε άλλο τομέα κάθε φορά. Η ρουτίνα είναι ο εχθρός της γυμναστικής. Γι' αυτό και η φιλοσοφία μας στον τρόπο εκγύμνασης διαφέρει από αυτή του κλασσικού γυμναστηρίου. Αντί για μακροχρόνια αερόβια προγράμματα, εκτελούμε μικρά σε διάρκεια αλλά υψηλά σε ένταση με την ανάλογη επιβάρυνση σε κάθε άσκηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Σε αντίθεση με το κλασσικό γυμναστήριο, που γυρίζεις από μηχάνημα σε μηχάνημα, κάνεις ένα σετ και κουβεντιάζεις με το διπλανό σου, το Crossfit χρειάζεται, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, να κινείσαι συνεχώς. Αυτό το συνεχές στρες που δέχονται οι μύες και το έργο που παράγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι που αναγκάζει το σώμα να προσαρμοστεί και να λάβει όλα τα οφέλη της άσκησης. Το κλειδί στο Crossfit είναι η ένταση και σε ένα συμβατικό γυμναστήριο είναι εύκολο να «κλέψει» κανείς επαναλήψεις και να κάνει μεγάλα διαλείμματα. Η προπόνηση του Crossfit είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που ωθεί να ξεπεράσεις τα όρια και να γίνεις καλύτερος. Τα Crossfit boxes δημιουργούν τη δική τους μικρή κοινωνία. Επειδή οι προπονήσεις γίνονται σε γκρουπ, οι συναθλητές και οι προπονητές ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια και βοηθούν να ξεπεράσεις τα όρια και να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τελευταίος νιώθει άσχημα. Πάντα ο τελευταίος παίρνει τα περισσότερα χειροκροτήματα. Όλοι έχουν τον ίδιο στόχο και όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Η σημασία των προπονητών

Η παρουσία προπονητών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε όλη τη διαδρομή πρέπει να έχεις καθοδήγηση από άρτια εκπαιδευμένους και καταρτισμένους προπονητές που θα σε διδάξουν τη σωστή τεχνική, θα σε πιέσουν όσο πρέπει και θα σε προφυλάξουν από τυχόν τραυματισμούς. Το κύριο μέλημά μας είναι να δεις διαφορά στο σώμα σου και να το διασκεδάσεις αλλά κυρίως να μην τραυματιστείς.

Για ποιους είναι το Crossfit;

Για όλους! Το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να το εκτελέσει κάποιος που δεν έχει αθληθεί ποτέ, ένας μέτριος ασκούμενος και ένας επαγγελματίας αθλητής. Η διαφορά είναι ότι ο καθένας δουλεύει στη δική του ένταση και με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άσκηση, πάντα με την καθοδήγηση του προπονητή. Εάν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος δεν μπορεί να εκτελέσει μία άσκηση, οι προπονητές θα του δώσουν μία εναλλακτική που θα έχει τον ίδιο στόχο και αποτέλεσμα. Οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί ο αθλούμενος να είναι έτοιμος να ιδρώσει.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών;

Σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης το Crossfit έχει μικρό ποσοστό τραυματισμών. Οι τραυματισμοί δεν προέρχονται από τις ασκήσεις αλλά από την κακή τεχνική στην εκτέλεση που οφείλεται σε κακό coaching. Είναι σημαντικό να επιλέξει κανείς, ένα πιστοποιημένο Crossfit box και να εκτελεί τις ασκήσεις βάσει των οδηγιών των προπονητών.

Με τη συνεργασία του Μιχάλη Δελή, πιστοποιημένου εκπαιδευτή CrossFit, personal trainer και συνιδιοκτήτη του CrossFit North Zone.