ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/06/2015 07:10 EEST | Updated 19/06/2015 07:36 EEST

Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin, right, welcomes visiting Greek Prime Minister Alexis Tsipras in Moscow's Kremlin, Russia, Wednesday, April 8, 2015. Alexis Tsipras is in Russia on an official visit. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διέρχεται και από την Ελλάδα υπέγραψαν Ελλάδα και Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεκσάντρ Νόβακ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος είπε ότι η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα.

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Οι δύο χώρες θα έχουν ίσο αριθμό μετοχών στην εταιρεία, δήλωσε ο Νόβακ.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 47 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο.

«Πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση. Το μνημόνιο συνεργασίας εκφράζει την ετοιμότητα των δύο μερών να προχωρήσουν με την ολοκλήρωση του έργου» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» προέβησαν ο κ. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, δε, ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσκεψη στη Ρωσία προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Σήμερα Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.