ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2015 14:45 EEST | Updated 22/09/2015 17:31 EEST

Εγκρίθηκε η πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

ASSOCIATED PRESS
Refugees and migrants raise their hands in order to be allowed by the Macedonian police to cross the border from the northern Greek village of Idomeni to southern Macedonia, Sunday, Sept. 20, 2015. More than 2,000 refugees and economic migrants wait at the small village of about 100 inhabitants every day to be let into Macedonia, from where they continue through Serbia and Hungary to seek asylum in wealthier European countries. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Το προτεινόμενο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ εγκρίθηκε, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας, ενώ την είδηση μεταδίδει και το BBC.

Σύμφωνα με το μήνυμα, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά της πρότασης ψήφισαν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ η Φινλανδία απείχε.

Η συμφωνία προβλέπει ότι πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία θα μεταφερθούν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Ωστόσο η Σλοβακία θα αρνηθεί να εφαρμόσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο.

"Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας", είπε ο Φίτσο μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής.

“Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό," δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ορισμένες χώρες, όπως είπε, έχουν τις “δικές τους απόψεις."

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως “κανένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα” να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, ενώ ο Φ. Τίμερμανς συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως “θεματοφύλακας των συνθηκών”, θα διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την “προσωπική του ικανοποίηση”, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία, μια “ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική” της Ένωσης.

Όπως ενημέρωσε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)