ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/10/2015 03:14 EEST

Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας: Αφιλοκερδώς κοντά στα αδέσποτα

archive

Με το BBC να αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό όσο περνάει ο καιρός θα γιγαντώνεται. Όχι μόνο επειδή είναι πολλοί οι ασυνείδητοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα που έχουν σπίτι τους διότι δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν ή τα βαρέθηκαν, αλλά και επειδή αυτά τα αδέσποτα ζώα που δεν είναι στειρωμένα, κατά κύριο λόγο, ζευγαρώνουν με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο πληθυσμός. Σκύλοι και γάτες, γεννιούνται και πεθαίνουν στον δρόμο, πολλές φορές πέφτουν θύματα κακοποίησης και, σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουν την φροντίδα που τους αξίζει, ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Μία από τις εθελοντικές ομάδες, που προσπαθούν να παρέμβουν σε αυτή την κατάσταση και να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα, είναι η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος. Εμείς, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού σωματείου, Ιωάννη Μπάτσα, ο οποίος μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους.

Τι είναι ακριβώς η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας και πότε δημιουργήθηκε;

Είναι μια Μ.Κ.Ο εθελοντών κτηνιάτρων που σκοπό έχει να βοηθήσει τα ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2013. Δημιουργήθηκε από μία ομάδα φιλόζωων Ελλήνων κτηνιάτρων, οι οποίοι έχοντας ευαισθητοποιηθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν άμεσα στην εξομάλυνσή της, παρέχοντας αφιλοκερδή κτηνιατρική βοήθεια σε αδέσποτα ή άγρια ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης ή/και είναι αποκλεισμένα από κτηνιατρική μέριμνα.

Πώς λειτουργεί το σωματείο σας; Ποια είναι η διαδικασία για να επικοινωνήσει κανείς μαζί σας και να ζητήσει τη βοήθειά σας;

Πραγματοποιούμε αποστολές ,κατόπιν προσκλήσεως, είτε Δήμων είτε επίσημων φιλοζωικών σωματείων, με αριθμό πρωτοδικείου, και όχι μεμονωμένα περιστατικά, για λόγους δεοντολογίας. Μπορούν να μας βρουν είτε μέσω email στο info@edke.gr είτε στο τηλέφωνο 2110-1200-25 ή ακόμη, στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook.

Τι περίθαλψη προσφέρετε στα αδέποτα ζώα; Πρόκειται για στειρώσεις ή και περισσότερο εξειδικευμένη περίθαλψη;

Στα αδέσποτα πραγματοποιούνται στειρώσεις, καθώς επίσης τοποθέτηση μικροτσίπ και εμβολιασμός κατά της λύσσας. Στα άλλα ζώα, η θεραπεία γίνεται ανάλογα με το είδος του και τις ανάγκες του.

Υπάρχει κάποια χρηματοδότηση; Πώς συντηρείται το σωματείο σας;

Χρηματοδότες μας είναι οι διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και εταιρείες τροφών. Επίσης, λάβαμε δωρεά και από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Πόσες περιοχές έχετε επισκεφτεί μέχρι σήμερα;

Έχουμε επισκεφτεί πάνω από 30 περιοχές μέχρι στιγμές και συνεχίζουμε. Το πιο ιδιαίτερο περιστατικό, έως τώρα, ήταν η προσπάθεια σύλληψης του Σήφη του κροκόδειλου στην Κρήτη.

Πιστεύετε ότι έχει γίνει πρόοδος στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια σχετικά με την στείρωση των ζώων αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα οικόσιτα ζώα;

Ναι υπάρχει πρόοδος, σαφώς όμως υπάρχει και μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Όσον αφορά τα αδέσποτα, η κρίση δυστυχώς αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω και καλύτερη περίθαλψή τους

Τι αλλαγές πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση;

Στον τομέα της ευαισθητοποίησης, έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες ομιλίες για την φιλοζωία στα σχολεία, αποσκοπώντας στην σωστότερη και εγκυρότερη εκπαίδευση των νέων γύρω από τα ζώα, διότι σαν οργάνωση ευελπιστούμε και σε ένα καλύτερο μέλλον, πέραν του παρόντος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς το έργο σας;

Ο κόσμος μπορεί να μας βοηθήσει οικονομικά κυρίως, καθώς στις αποστολές μας συμμετέχουν μόνο γιατροί ή φοιτητές κτηνιατρικής! Παρ' όλα αυτά, σημαντικότατη θεωρούμε και την απλή υποστήριξη του έργου μας με κάθε μέσο, αντλώντας από αυτή δύναμη να συνεχίσουμε. Φυσικά, μπορεί κανείς να μας βοηθήσει και οικονομικά. Περισσότερες πληροφορίες για την οικονομική βοήθεια μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας.