ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 06:21 EEST | Updated 06/05/2016 07:35 EEST

Financial Times: Η παραίτηση Νταβούτογλου απειλεί τη συμφωνία για το προσφυγικό

ASSOCIATED PRESS
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu leaves after a press conference at the headquarters of his ruling Justice and Development Party, AKP, in Ankara, Turkey, Thursday, May 5, 2016. Davutoglu announced his resignation on Thursday, paving the way for the country's president to pursue a tighter grip on power. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Σε κίνδυνο τίθεται η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό λόγω της παραίτησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως εκτιμάται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Νταβούτογλου είχε διαπραγματευθεί τη συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, και ως εκ τούτου αναμένονται «κλυδωνισμοί» σε αυτήν, δημιουργώντας παράλληλα και σοβαρά προβλήματα στη Γερμανίδα καγκελάριο. Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αντιπαράθεση με τον οποίον έφερε την παραίτηση Νταβούτογλου, είχε αντιδράσει με ψυχρότητα απέναντι στη συμφωνία, δείχνοντας παράλληλα αυξανόμενη εχθρότητα προς την Ε.Ε.

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις στους νόμους της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και της διαφθοράς, στις οποίες ο Ερντογάν αντιστέκεται πεισματικά, οι Βρυξέλλες ίσως να μην μπορέσουν να προβούν σε κάποιες από τις πιο σημαντικές παραχωρήσεις όσον αφορά στη συμφωνία- μια κίνηση που η Άγκυρα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ματαίωνε τις υποχρεώσεις της για τη μείωση των αναχωρήσεων προσφύγων προς την Ελλάδα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν ανησυχίες ότι η Άγκυρα θα κάνει πίσω. «Σίγουρα δεν είναι καλά νέα για εμάς. Ο Ερντογάν θα ήταν πιθανό να τα πετάξει όλα από το παράθυρο και να θεωρήσει πως πρόκειται για αγοραπωλησία αλόγων. Νομίζει ότι πρόκειται για 50% ελιγμοί, και το υπόλοιπο είναι μπρα ντε φερ».

Ο Ερντογάν αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα στον αντιτρομοκρατικό νόμο- και μετά από αυτές τις εξελίξεις, φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να λάβουν χώρα τέτοιες αλλαγές. Όσον αφορά στο πώς επηρεάζεται η Μέρκελ, σημειώνεται πως βασικό επιχείρημά της για να πείσει διστακτικούς Ευρωπαίους ομολόγους της να στηρίξουν τη συμφωνία ήταν ότι θα ενίσχυε τη φιλοευρωπαϊκή παράταξη στην Άγκυρα, με επικεφαλής τον Νταβούτογλου. Αντ'αυτού, ο Τούρκος πρωθυπουργός- ο κύριος σύμμαχός της στη χώρα- καρατομήθηκε και η φιλοευρωπαϊκή παράταξη αποδυναμώθηκε σημαντικά. «Η Μέρκελ στοιχημάτισε στο λάθος άλογο» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας πως ο Ερντογάν φοβήθηκε το αυξανόμενο διεθνές κύρος του Νταβούτογλου, ο οποίος είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητος.