ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2016 15:17 EEST | Updated 14/06/2016 18:28 EEST

Washington Post: Ρώσοι χάκερ παραβίασαν το δίκτυο των Δημοκρατικών, υποκλέπτοντας πληροφορίες για τον Τραμπ

ASSOCIATED PRESS
Republican presidential candidate Donald Trump speaks at Saint Anselm College Monday, June 13, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/Jim Cole)

Χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης παραβίασαν το δίκτυο υπολογιστών της Democratic National Committee (DNC- του κόμματος των Δημοκρατικών), αποκτώντας πρόσβαση σε βάση δεδομένων με «αντιπολιτευτικές» πληροφορίες (opposition research) για τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται αξιωματούχους της επιτροπής και ειδικούς ασφαλείας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι χάκερ πραγματοποίησαν τόσο εκτενή «εισβολή», που ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα emails και το περιεχόμενο chat, όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές.

Η συγκεκριμένη επίθεση, σημειώνεται, ήταν μία από μια σειρά περιστατικών που στόχευαν αμερικανικές οργανώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Τα δίκτυα του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον στοχεύθηκαν επίσης από Ρώσους κατασκόπους, όπως και οι υπολογιστές κάποιων επιτροπών των Ρεπουμπλικανών- ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες όσον αφορά σε αυτές τις υποθέσεις.

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας είπε πως δεν έχει γνώση περί τέτοιων «εισβολών».

Κάποιοι από τους χάκερ είχαν πρόσβαση στο δίκτυο της DNC για περίπου έναν χρόνο, αλλά απωθήθηκαν μέσα στο περασμένο σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης «καθαρισμού» υπολογιστών, ανέφεραν αξιωματούχοι της επιτροπής και ειδικοί.

Σύμφωνα με τη DNV, δεν φαίνεται να υποκλάπηκαν πληροφορίες σχετικά με οικονομικά δεδομένα, δωρεές ή προσωπικά δεδομένα, υποδεικνύοντας πως επρόκειτο για περίπτωση «κλασικής» κατασκοπείας και όχι δουλειά κοινών κυβερνοεγκληματιών χάκερ.

«Αποκλείω εντελώς την πιθανότητα ότι η (ρωσική) κυβέρνηση ή κυβερνητικοί θεσμοί να έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.