ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2016 05:53 EEST | Updated 06/07/2016 05:56 EEST

Betty Pack: Η κατάσκοπος της M16 που είχε το χάρισμα να σαγηνεύει και έκανε τους άνδρες ερωτικά υποχείρια

Ήταν η κατάσκοπος που κατάφερνε να αποπλανήσει έναν άνδρα με το «λαμπερό χαμόγελο και σμαραγδένια μάτια της».

Όταν έφυγε από τη ζωή το 1963, στη νεκρολογία της, το περιοδικό Time έγραψε πως «χρησιμοποιούσε το υπνοδωμάτιό της όπως ο James Bond μια Beretta».

Ο λόγος για την γεννημένη στις Η.Π.Α Betty Pack, έθεσε τα μοναδικά ταλέντα της στην υπηρεσία της Βρετανίας και χαρακτηρίστηκε μια από τις πιο επιτυχημένες κατασκόπους στην ιστορία.

Χρόνια μετά το θάνατο της γράφτηκε μια νέα βιογραφία με τίτλο «The Last Goodnight: A World War II Story of Espionage, Adventure, and Betrayal» του Howard Blum, η οποία αποκαλύπτει εμπιστευτικές έως σήμερα πληροφορίες της «Mata Hari από τη Minnesota».

Μάλιστα η ιστορία της έχει ήδη τραβήξει τη προσοχή σεναριογράφων του Χόλιγουντ με την Jennifer Lawrence να είναι πιθανός η ηθοποιός που θα την ενσαρκώσει.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Amy Elizabeth Thorpe. Γεννημένη στη Minnesota από πατέρα παρασημοφορημένο στρατιωτικό  και μεγάλωσε στην καλή κοινωνία της Ουάσινγκτον.

Όσοι την γνώρισαν αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια πανέξυπνη και ισορροπημένη γυναίκα η οποία συνδύαζε τα εσωτερικά χαρίσματά της με το κορμί της και την εκθαμβωτική πυρόξανθη ομορφιά της.

Έμεινε έγκυος όταν ακόμα ήταν 19 ετών χωρίς ωστόσο να γνώριζε ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού της. Αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Arthur Pack, έναν Βρετανό διπλωμάτη με τα διπλά της χρόνια.

Πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και ως σύζυγος διπλωμάτη βρήκε νέους δρόμους για να ικανοποιήσει τη λαχτάρα της για περιπέτεια.

Είχε πολλούς εραστές. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας αριστοκράτης Βρετανός δημοσιογράφος που τη σύστησε στο αφεντικό του, τον βαρόνο του τύπου Lord Beaverbrook. Εκείνος με τη σειρά του ανέφερε την περίπτωσή της στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου οι Pack μετακόμισαν στη βρετανική πρεσβεία στη Μαδρίτη. Η Betty συντόνισε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας από το λιμάνι του San Sebastian.

Το 1938 οι Ρack μεταφέρθηκαν στην Πολωνία ακριβώς την εποχή που γινόταν στόχος του Χίτλερ. Το πόστο τους εκεί είχε μυστικά μεθοδευτεί από την MI6 ώστε να δοθεί στη Betty η ευκαιρία να ασκήσει τη μαγεία της στους άνδρες της Πολωνίας. Έκανε εραστή της ένα αξιωματούχο του τοπικού υπουργείου εξωτερικών και έμαθε για τη συνεργασία της Πολωνίας με τους Ναζί σε βάρος της Τσεχοσλοβακίας.

Με προϋπολογισμό «ψυχαγωγίας» 20 λιρών το μήνα, κλήθηκε να ξανακοιμηθεί με τον Πολωνό για να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες.

«Οι συναντήσεις μας ήταν πολύ παραγωγικές και τον άφηνα να μου κάνει έρωτα όσο συχνά ήθελε, αφού αυτό εξασφάλιζε τη ροή των πολιτικών πληροφοριών που χρειαζόμουν», είχε πει.

Με τον σύζυγό της να αναρρώνει στη Βρετανία, ύστερα από εγκεφαλικό, η «βασίλισσα μέλισσα», όπως την αναφέρει η Daily Mail, είχε μεγάλη άνεση να στήσει τις παγίδες της.

Στη συνέχεια της δόθηκε η εντολή να απλώσει τα πλοκάμια της στον Κόμη Michael Lubienski, συνεργάτη του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Jozef Beck.

Στη συνέχεια η MI6 την στέλνει στην Πράγα. Εκεί κατάφερε να αφαιρέσει έγραφα από το γραφείο ενός φιλοναζιστή ηγέτη που αποδείκνυαν τα γερμανικά σχέδια για κατάληψη ολόκληρης της Ευρώπης. Η Betty πέρασε τα έγγραφα στη Βαρσοβία κρυμμένα μέσα στα νεγκλιζέ της.

Με το ξέσπασμα του πολέμου οι Pack είχαν φύγει από τη Βαρσοβία. Η MI6 έδωσε στον άνδρα της πόστο στη Χιλή αναζητώντας νέα ταυτότητα για εκείνη. Η νέα αποστολή της MI6 για την Betty ήταν στην Ουάσινγκτον, όπου έφτασε στα τέλη του 1940 χωρίς τον σύζυγό της.

Στις Η.Π.Α χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα «Cynthia» συνέχισε την υπόγεια δράση της. Έγινε ερωμένη πολλών ξένων διπλωματών.

Ο επόμενος στόχος της ήταν ένας άνδρας που ήταν θαυμαστής της στην εφηβεία της: ο Alberto Lais, Ιταλός πρώην μυστικός πράκτορας και τότε νάυαρχος και ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ιταλίας.

Η δράση της επεκτάθηκε όταν με εντολή του Churchill να διεισδύσει στη γαλλική πρεσβεία- της κυβέρνησης του Vichy- στην Ουάσιγκτον- κατάφερε να γνωρίσει τον ακόλουθο Τύπου Charles Brousse τον οποίο και ερωτεύθηκε πραγματικά.

Η Betty επέστρεψε στο Λονδίνο και ζήτησε να σταλεί ως εκτελεστής στην κατειλημμένη από τους Ναζί Ευρώπη. Όταν ο εν διαστάσει σύζυγός της πέθανε το 1945, η Betty παντρεύτηκε τον Brousse και εγκαταστάθηκαν σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Γαλλία.

Πέθανε από καρκίνο το 1963.