ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/08/2016 03:33 EEST | Updated 11/08/2016 03:33 EEST

Ληστεία στους Αμπελόκηπους : Οι ληστές άνοιγαν στην τύχη τις θυρίδες της τράπεζας. Δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση

eurokinissi

Τα αδύνατα σημεία της δράσης των τεσσάρων ληστών που «χτύπησαν» υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς «μετρούν» οι αξιωματικοί της Ασφάλειας.

Η συμμορία, όπως προκύπτει από την έρευνα, είχε βασικό έλλειμμα πληροφόρησης. Οι δράστες δεν γνώριζαν ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε μόλις 50.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις ξεκλείδωσε ύστερα από 45 λεπτά χρονοκαθυστέρησης, οι ληστές γύρισαν και κοίταξαν εκνευρισμένοι τη διευθύντρια του υποκαταστήματος από την οποία ζήτησαν εξηγήσεις.

Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, στο οποίο εστιάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι οι ληστές άνοιγαν με τροχό θυρίδες, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε μίας. «Δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Είχαν στη διάθεσή τους περίπου μία ώρα και άνοιξαν στην τύχη όσες πρόλαβαν», λέει αστυνομική πηγή.

Μετά από «οργασμό» ερευνών και τη λήψη 13 καταθέσεων από υπαλλήλους και πελάτες, οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους το παζλ των κινήσεων της συμμορίας.

Οι δύο πρώτοι ληστές εισέβαλαν στις 14.15 στην τράπεζα προσποιούμενοι τους πελάτες. Στο πρόσωπο φορούσαν μάσκες σιλικόνης. Ο πρώτος έβγαλε από τσάντα ένα πιστόλι με σιγαστήρα και μία χειροβομβίδα και ο δεύτερος ένα περίστροφο. Με την απειλή των όπλων κλείδωσαν έξι υπαλλήλους και πέντε πελάτες στις τουαλέτες του υπογείου και κράτησαν μαζί τους μόνο τη διευθύντρια και έναν υπάλληλο. Αφού ανάγκασαν τη διευθύντρια να δώσει εντολή για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο περίμεναν υπομονετικά.

Στις 15.00 δύο ακόμα άνδρες μπήκαν στο υποκατάστημα φορώντας μάσκες σιλικόνης και περούκες. Πάνω τους είχαν τσάντες που περιείχαν τροχούς με τους οποίους κατάφεραν να ανοίξουν 22 θυρίδες, εκ των οποίων η μία ανήκε στην τράπεζα και περιείχε μόνο μερικά μετάλλια. Συνολικά στο υπόγειο της τράπεζας υπάρχουν 700 θυρίδες.

Όταν άνοιξε το χρηματοκιβώτιο αφαίρεσαν 50.000 ευρώ, τα οποία έβαλαν σε τσάντες μαζί με το περιεχόμενο των θυρίδων και περίπου 10.000 ευρώ που πήραν από τα ταμεία. Κατόπιν, ψέκασαν με χλώριο το χώρο με πιεστικό μηχάνημα για να μην αφήσουν ίχνη. Στο υποκατάστημα υπήρχαν εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που απεικονίζουν τα τέσσερα άτομα να φεύγουν πεζά προς την άνοδο της λεωφόρου Κηφισίας. Δύο από τους ληστές, όπως προκύπτει από καταθέσεις υπαλλήλων, μιλούσαν σπαστά ελληνικά.