Stratfor: Γιατί ο Πούτιν «καρατόμησε» τον επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβάνοφ

Stratfor: Γιατί ο Πούτιν «καρατόμησε» τον επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβάνοφ
Kremlin's Chief of Staff Sergei Ivanov, left, speaks to Russian President Vladimir Putin during a Council of Physical Fitness and Sports in the Kremlin in Moscow, Russia, Monday, March 24, 2014. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)
Kremlin's Chief of Staff Sergei Ivanov, left, speaks to Russian President Vladimir Putin during a Council of Physical Fitness and Sports in the Kremlin in Moscow, Russia, Monday, March 24, 2014. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service)
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρώσος πρόεδρος αντικατέστησε τον επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβάνοφ, στις 12 Αυγούστου, υποβιβάζοντάς τον σημαντικά, σε μια ενέργεια που αρκετοί θεωρούν ως την πτώση ενός από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας. Μεταξύ της ελίτ του Κρεμλίνου, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά ισχυροί ή που μπορούν να ισχυριστούν πως είναι μέλη του εσώτερου κύκλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, και, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Stratfor, ο Ιβάνοφ ήταν ένας από αυτούς.

Όπως και ο Πούτιν, ο Ιβάνοφ είναι από την Αγία Πετρούπολη και ήταν μέλος της KGB, έχοντας υπηρετήσει στη Γερμανία- επίσης όπως ο Πούτιν. Ο Ιβάνοφ ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο εδώ και καιρό, και όταν ο Πούτιν ανέλαβε επικεφαλής της FSB, διαδόχου της KGB. Επί Πούτιν, ο Ιβάνοφ πέρασε από πολλά πόστα, μεταξύ των οποίων αυτά του υπουργού Άμυνας, του αναπληρωτή πρωθυπουργού και πρόσφατα του επικεφαλής υπηρεσιών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Stratfor, υπήρχαν φήμες μεταξύ αυτών που παρακολουθούσαν το Κρεμλίνο πως ο Ιβάνοφ πάντα επιθυμούσε το ανώτατο αξίωμα. Το 2008, όταν ο Πούτιν δεν μπορούσε να μπει υποψήφιος για τρίτη θητεία, ο Ιβάνοφ ήταν ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του. Αλλά σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Ιβάνοφ και η σκληροπυρηνική παράταξη των «γερακιών» της FSB παραγκωνίστηκαν χάριν της πιο φιλελεύθερης παράταξης του Μεντβέντεφ. Υπάρχουν παρόλα αυτά φήμες ότι ο πραγματικός λόγος που ο Πούτιν το έκανε αυτό ήταν για να αποτρέψει τον Ιβάνοφ από το να ισχυροποιηθεί τόσο ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την εξουσία του. Ανεξαρτήτως του λόγου, ο Ιβάνοφ ήταν δυσαρεστημένος από αυτή την επιλογή, και αντιτάχθηκε στον Μεντβέντεφ κατά την τετραετή θητεία του.

Η αποπομπή του υποδεικνύει πως όντως ο Πούτιν τον βλέπει σαν απειλή: Όπως αναφέρει η Stratfor, μία συγκεκριμένη φράξια εντός της FSB ξεφεύγει από τον έλεγχό του, και σε αυτήν περιλαμβάνονται ο Ιβάνοφ, ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του συμβουλίου Ασφαλείας, και ο επικεφαλής της Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν. Επιπλέον γίνεται όλο και πιο αμφίβολο το κατά πόσον η FSB παραμένει πιστή στον Πούτιν, καθώς έχει κάνει κινήσεις για να αυξήσει την ισχύ της μέσα στα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο Πούτιν φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τους πλέον σκληροπυρηνικούς που δεν είναι μέλη της FSB ή ήταν μέλη της KGB. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να φτιάξει τον «δικό του» στρατό, την Εθνική Φρουρά. Ο Ιβάνοφ, που υποβιβάστηκε στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου για την οικολογία και τις μεταφορές- αντικαταστάθηκε από τον Αντόν Βάινο, ο οποίος είχε αναλάβει θέσεις στο περιβάλλον του προέδρου και είχε μάλιστα φωτογραφηθεί να κρατά την ομπρέλα του Πούτιν. Επίσης, θα αντικαταστήσει τον Ιβάνοφ στο συμβούλιο ασφαλείας του Κρεμλίνου.

«Αν και δεν υπάρχουν ποτέ ξεκάθαρες απαντήσεις στον σκιώδη κόσμο του Κρεμλίνου, φαίνεται προφανές ότι ο Πούτιν προβληματίζεται όλο και περισσότερο για την πιθανότητα πραξικοπήματος. Ο Ρώσος ηγέτης χαίρει ευρείας στήριξης από τον ρωσικό λαό, αλλά τα χάσματα στο Κρεμλίνο διευρύνονται, τόσο για την πολιτική όσο και για τη μείωση των προνομίων της ελίτ. Η κίνηση του Πούτιν είναι άλλο ένα σήμα ότι απωθεί τις ισχυρότερες φιγούρες της Ρωσίας στο περιθώριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί απέναντι στις απειλές που αποτελούν» καταλήγει η ανάλυση.

Δημοφιλή