ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2016 03:46 EEST | Updated 19/08/2016 11:40 EEST

Στην εισαγγελία Εφετών το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών

Eurokinissi

Στην εισαγγελία Εφετών της Αθήνας βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή, η αίτηση και τα δικαιολογητικά για την έκδοση στις αρχές της Τουρκίας των οκτώ εκζητουμένων Τούρκων στρατιωτικών. Το φάκελο με το αίτημα των Τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών διαβίβασε στην εισαγγελία Εφετών το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση έχει η εισαγγελία Εφετών.

Το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξετάστηκε από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ τα αιτήματα των άλλων επτά πρόκειται να εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η κ. Σταυρούλα Τομάρα, εκ των συνηγόρων των οκτώ, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα για να μην εκδοθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία».

Νωρίτερα, ο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει χρονοτριβή. Όπως τόνισε, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του πραξικοπήματος και των πραξικοπηματιών ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή.

Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, ξεκινούν οι συνεντεύξεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Υπηρεσία Ασύλου της οδού Κατεχάκη. Υπενθυμίζουμε ότι οι οκτώ άνδρες είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στις 16 Ιουλίου -μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα- στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 Αυγούστου, ενώ στις συνεντεύξεις  θα παραβρίσκεται η συνήγορος των Τούρκων στρατιωτικών, κ. Σταυρούλα Τομαρά, η οποία εάν χρειαστεί θα καταθέσει το επόμενο διάστημα συμπληρωματικό υπόμνημα.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Ελένη Πετράκη, στην εφημερίδα Καθημερινή, η διαδικασία έχει ως εξής:  χειριστής καλεί τον αιτούντα άσυλο και για δεύτερη συνέντευξη για τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία. Στη συνέχεια, μελετά την υπόθεση και καταλήγει στην απόφαση. Ο μέσος όρος έκδοσης απόφασης σε πρώτο βαθμό είναι 2 - 3 μήνες.

«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε χειριστή τον χρόνο έκδοσης της απόφασής του», διευκρίνισε ωστόσο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την παραλαβή του τουρκικού αιτήματος δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών. Το αίτημα είχε παραλάβει την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και το προώθησε στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης αυθημερόν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που απεστάλη στο ελληνικό ΥΠΕΞ από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση του Συντάγματος διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και εγκλημάτων κατά των νομοθετικών οργάνων και της κυβέρνησης.