Αναφορά πως το FBI ανακάλυψε πως ξένοι χάκερ παραβίασαν συστήματα που σχετίζονται με τις εκλογές στις ΗΠΑ

Αναφορά πως το FBI ανακάλυψε πως ξένοι χάκερ παραβίασαν συστήματα που σχετίζονται με τις εκλογές στις ΗΠΑ
Alamy

Αίσθηση έχει προκαλέσει εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων δημοσίευμα του Yahoo News, σύμφωνα με το οποίο το FBI έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι ξένοι χάκερ παραβίασαν δύο βάσεις δεδομένων που σχετίζονται με τις εκλογές σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα ευρήματα αυτά έκαναν το FBI να προειδοποιήσει εκλογικούς αξιωματούχους σε όλη τη χώρα πως πρέπει να προβούν σε ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των συστημάτων υπολογιστών τους, σύμφωνα με ομοσπονδιακές πηγές και αξιωματούχους των πολιτειακών αρχών.

Η προειδοποίηση του FBI περιλαμβανόταν σε μία «flash» ενημέρωση από την Cyber Division του FBI, αντίγραφο της οποίας έφτασε στα χέρια του Yahoo News, εν μέσω ανησυχιών στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολών από χάκερ – πιθανώς από τη Ρωσία- με στόχο τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι προβληματισμοί αυτοί έκαναν τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζε Τζόνσον, να συγκαλέσει σύσκεψη στις 15 Αυγούστου για να προσφέρει τη βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα συγκεκριμένα συστήματα.

Οι πολιτείες στις οποίες τέθηκε το θέμα δεν κατονομάστηκαν στην εν λόγω ενημέρωση, ωστόσο πηγές ενήμερες σχετικά με το θέμα ανέφεραν ότι οι βάσεις δεδομένων που στοχεύθηκαν από φερόμενους ξένους χάκερ ήταν στην Αριζόνα και το Ιλινόις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Ιλινόις, αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία του συστήματος εγγραφής ψηφοφόρων για δέκα ημέρες στα τέλη του Ιουλίου, αφού χάκερ είχαν καταφέρει να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα μέχρι 200.000 ψηφοφόρων.

Δημοφιλή