ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2016 09:21 EEST | Updated 12/09/2016 09:21 EEST

«Διευκρινίσεις» για τον διορισμό του στη Goldman Sachs ζητά από τον προκάτοχό του, Μπαρόζο, ο Γιούνκερ

ASSOCIATED PRESS
Jean-Claude Juncker, left, with Jose Manuel Barroso President of the European Commission, Conservative politicians from across Europe are electing their candidate to succeed Jose Manuel Barroso as president of the European Commission, the most powerful post in the European Union. after being voted as the next candidate for the president of the European commission, during the European People's Party Elections Congress at the convention centre, Dublin, Ireland, Friday, March 7, 2014. (AP Photo/Peter Morrison)

Η Κομισιόν ζήτησε από τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "διευκρινίσεις" για τα νέα καθήκοντά του στην τράπεζα Goldman Sachs, τις οποίες θα υποβάλει στην επιτροπή δεοντολογίας της, ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο'Ράιλι.

Η Ο ' Ράιλι είχε ζητήσει η ίδια διευκρινίσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή υπό τη μορφή προειδοποίησης που απέστειλε στον Γιούνκερ για τις «κατανοητές» δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη αυτή.

Ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sachs ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Στην απάντησή του, που φέρει ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει πως ο Μπαρόζο του «δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενεργήσει με ακέραιο και διακριτικό τρόπο» στην Goldman Sachs. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι «ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής να του αποστείλει μια επιστολή προκειμένου να του ζητήσει να παράσχει διευκρινίσεις για τα νέα καθήκοντά του και τους όρους του συμβολαίου του».

Και, συνεχίζει, η απάντηση θα υποβληθεί «προς έγκριση στην επιτροπή δεοντολογίας ad hoc», η οποία είναι επιφορτισμένη με το να διαφωτίζει την Επιτροπή κατά πόσον τα προγράμματα επαγγελματικής αναδιάρθρωσης των Ευρωπαίων πρώην Επιτρόπων δεν συγκρούονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από κοινού.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο στο «ψυγείο» μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)