MGTOW. H διαδικτυακή κοινότητα ανδρών που αντιδρούν στον φεμινισμό και κρατούν τις γυναίκες μακριά για το...καλό τους

MGTOW. H διαδικτυακή κοινότητα ανδρών που αντιδρούν στον φεμινισμό και κρατούν τις γυναίκες μακριά για το...καλό τους
mgtow

«Το MGTOW δεν είναι τόσο παλιό όσο και φωτιά αλλά πηγαίνει πίσω στην πρώτη ανακάλυψη της φωτιάς από τον άνδρα. Αν το MTGOW είναι φωτιά, τότε ίσως ο φεμινισμός είναι η βενζίνη. Η φωτιά υπάρχει πάντα - ακόμα και όταν δεν μπορείτε να τη δείτε - και χρειάζεται μόνο μια σπίθα ή μια αστραπή για να ανάψει μια φλόγα. Το MGTOW θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αντίδραση στην πρόσφατες πολιτιστικές αλλαγές, αλλά η φράση Man Going Their On Way (MGTOW) εντοπίζεται ακόμη και σε αποκόμματα εφημερίδων από το 1853 και επιβώνει μέχρι τον 20ο αιώνα...».

Αυτό είναι ένα μικρό μέρος του ιστορικού, που βρίσκει κανείς διαθέσιμο στην ιστοσελίδα MGTOW.com- μαζί με πολλά αποφθέγματα επιστημόνων- που αποτελεί τη διαδικτυακή εστία μιας κοινότητας που φαίνεται να αριθμεί αρκετές χιλιάδες άνδρες οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις για τη θέση τους στην κοινωνία, για τη γυναίκα, για τον φεμινισμό κα. Και έχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι επιτυγχάνονται με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών είναι και η αποχή από το σεξ με γυναίκες ή η αποχή από σχέσεις με γυναίκες, χωρίς όμως να προκρίνεται ή να είναι αποδεκτή η ομοφυλοφιλία.

Αντίπαλοί τους, οι φεμινίστριες, οι υπερασπιστές των LGBT, οι άνδρες που συνήθως χαρακτηρίζουμε «gentlemen» στη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες, οι υπερασπιστές κοινωνικών κινημάτων κοκ. Ήρωες τους, οι Sōshoku(-kei) danshi, όπως αποκαλούνται οι άνδρες της Ιαπωνία που δεν ενδιαφέρονται να νυμφευθούν ή να έχουν σύντροφο.

Τι είναι όμως πραγματικά το MGTOW, ή τι φαίνεται, στον έξω κόσμο, πως είναι;

Πρόκειται για μια κοινότητα που μόνο στο Reddit έχει σήμερα 15.000 μέλη με πρώτο και βασικό κανόνα, την εγκατάλειψη κάθε ρομαντικής φύσεως σχέση με γυναίκες, αφού τους «κρατάει πίσω» και απώτερο σκοπό να μάθουν οι άνδρες να «ακολουθούν το δικό τους δρόμο, να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα και να ανοίξουν το δικό του μονοπάτι προς αυτό που για τον καθένα ξεχωριστά συνιστά την “επιτυχία”» και πρωτίστως «να απορρίψουν δημοφιλείς (με την έννοια των καθιερωμένων) ιδέες για το “τι είναι ο άνδρας”».

Οι δε αναρτήσεις στο Reddit είναι αρκετά χαρακτηριστικές όπως φαίνεται για το πως σκέφτονται τα μέλη αυτής της κοινότητας:

  • Κάποιοι ανησυχούν για το πως τα μελλοντικά ρομπότ που θα χρησιμοποιούνται για σεξ, θα μπορούσαν να «χακαριστούν» από την κυβέρνηση
  • Άλλοι ενθαρρύνουν τους τα μέλη της κοινότητας να πάρουν διαζύγιο από τις γυναίκες τους
  • Αρκετοί ασχολούνται με το πως οι άνδρες στο Χόλιγουντ πέφτουν θύματα των γυναικών
  • Ορισμένοι συζητούν για πλεονεκτήματα του σεξ με ιερόδουλες
  • ή πως τα τραγούδια της pop συνιστούν φεμινιστική προπαγάνδα
  • Και υπάρχουν πάντα και θέματα όπως «οι γυναίκες συχνά προσποιούνται πως έρχονται σε οργασμό γιατί έτσι καταφέρνουν να υποτάσσουν τους άνδρας»
  • ή πως ήρθε «η ώρα να εγκαταλείψουν το μπλε χάπι»
  • Κάποιοι δε υπερηφανεύονται πως είναι ακόμη παρθένοι.
  • Ίσως βέβαια από τις πιο «ειλικρινείς» αναρτήσεις που θα δει κανείς να είναι αυτή: «Θέλω σεξ και συντροφικότητα αλλά δεν μπορώ/θέλω να κάνω όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρω».

Βέβαια δεν είναι όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται παράλογα. Πχ στη σελίδα της κοινότητας στο Facbook συγκεντρώνονται οι υπογραφές προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία στη Βρετανία και να υπάρχει πρόβλεψη και για τον βιασμό ανδρών από γυναίκες, ή αναρτήσεις σχετικά με τη βία σε βάρος των ανδρών γενικότερα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο τρόπος με των οποίων προβάλλονται είναι αρκετά «επιθετικός» και ίσως προκαλεί αντιδράσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια και δικαίως αφού αρκετές επίσης αναρτήσεις είναι άκρως σεξιστικές και ακραία προσβλητικές σε κάθε επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση το club του MGTOW έχει πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες από τα μέλη του και φαίνεται να βασίζονται στις αρχές του «meninism» (κίνημα για την ισότητα των φύλων αλλά από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των ανδρών) που αποτελεί μια αντίδραση στον φεμινισμό και «βλέπει» τα δικαιώματα των γυναικών να απειλούν τη θέση των ανδρών στην κοινωνία και να δυσχεραίνουν τη θέση τους σε αυτή.

Για την κοινότητα του MGTOW οι άνδρες σήμερα είναι θύματα των ετεροφυλοφιλικών σχέσεων και θα πρέπει αυτή η κατάσταση να ανατραπεί. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα μέλη θα πρέπει να περάσουν από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα:

  • Επίπεδο 0: αυτογνωσία και αποδοχή πως η φυλετική ισότητα είναι μια απάτη
  • Επίπεδο 1: απόρριψη των σχέσεων αλλά διατήρηση της σεξουαλικής επαφής
  • Επίπεδο 2: απόρριψη και αποχή από την σεξουαλική επαφή
  • Επίπεδο 3: ο άνδρας επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των οικονομικών πόρων ώστε να μπορεί να ζει μόνο του, διατηρώντας ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής.