ΔΙΕΘΝΕΣ
10/11/2016 12:05 EET | Updated 10/11/2016 12:06 EET

Eρντογάν: H Toυρκία δεν «φυλακίζεται» σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλόμετρα

ASSOCIATED PRESS
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan visits before thousands of students and citizens walk to the mausoleum to remember the nation's founding father Mustafa Kemal Ataturk on the 78th anniversary of his death, in Ankara, Turkey, Thursday, Nov. 10, 2016.(AP Photo/Burhan Ozbilici)

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σημερινή ομιλία του εξύμνησε τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, με αφορμή την 78η επέτειο θανάτου του.

Ο Ατατούρκ, που πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1983 εγκαθίδρυσε την Τουρκική δημοκρατία πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε πληγεί από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Ατατούρκ, παραμένει ένας ήρωας για πολλούς σύγχρονους Τούρκους» είπε ο Ερντογάν και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις κατά του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, προσπάθησε να συγκρίνει τις ενέργειες του Κεμάλ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο.

«Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις θέσεις του για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας.

« Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν και καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της».

Πηγή: The Guardian