Η Ολλανδία στα άκρα; Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2017 στην ΕΕ έρχεται το Μάρτιο

Η Ολλανδία στα άκρα; Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2017 στην ΕΕ έρχεται το Μάρτιο

. Ο Γκεέρτ Βίλντερς ρωτά συγκεντρωμένο πλήθος: «Θέλετε περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και τη χώρα σας;». Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν «λιγότερους, λιγότερους» και εκείνος χαμογελώντας απαντά: «Θα το φροντίσουμε».

Ο επικεφαλής του ολλανδικού ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας» κρίθηκε το 2016 ένοχος για παρακίνηση σε διακρίσεις, για τα όσα είπε στη Χάγη, αλλά ποινή δεν του επεβλήθη. Στις 15 Μαρτίου 2017 θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία και ενδέχεται να τις κερδίσει.

Απέναντί του ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

O κ. Ρούτε πρωτοεξελέγη το 2010, επανεξελέγη στις πρόωρες του 2012 κι έκτοτε ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Εργατικούς (PvdA). Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, το μέλος του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Μάρκ Ρούτε πέρα από το γεγονός ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας δύο φορές, επιτυχία του θεωρείται, επίσης, το γεγονός ότι αυτή τη φορά οδηγεί τη χώρα σε εκλογές στη λήξη της 4ετίας για πρώτη φορά μετά το 2002.

Ο κ. Ρούτε δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος για τον κ. Βίλντερς και οι Ολλανδοί δεν φαίνεται ότι θα χαρίσουν εύκολη νίκη σε κανέναν. Τα κυριότερα θέματα της προεκλογικής περιόδου είναι η μετανάστευση, η οικονομία, η παραμονή ή όχι στην ΕΕ, η αγορά εργασίας, τα έτη συνταξιοδότησης και οι αμυντικές δαπάνες.

Οι Ολλανδοί είναι μοιρασμένοι και ενδέχεται πως κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει χωρίς να συνασπιστεί με άλλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι το οποίο προδίδει και το γεγονός ότι προεκλογικά οι υποψήφιοι δεν ανεβάζουν ιδιαιτέρως τους τόνους, καθώς φαίνεται να υπολογίζουν σε ένα «εφεδρικό» σχέδιο: σε ενδεχόμενη μη αυτοδύναμη νίκη του Βίλντερς, συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστεί να συνασπιστούν και να εμποδίσουν το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» να κυβερνήσει.

Με τις δημοσκοπήσεις να μας έχουν συνηθίσει πλέον στην αποτυχία των προβλέψεών τους, απομένουν περί 75 ημέρες μέχρι την ανάδειξη του νικητή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης στην ΕΕ το 2017. Εάν όμως χρειαστεί να κρατήσουμε κάτι ακόμη από την Ολλανδία στο πίσω μέρος του μυαλού μας μέχρι και την 15η Μαρτίου του νέου έτους, είναι πως σε αυτές τις εκλογές ''κατεβαίνει'' για πρώτη φορά το κόμμα των μεταναστών. Ονομάζεται «Denk» και σημαίνει «Σκέψου». Δεν θα καταφέρει να κερδίσει στις εκλογες, αλλά είναι μία καλή αρχή απέναντι στη ρητορική μίσους κατά της διαφορετικότητας που εξαπλώνεται ραγδαία και στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Δημοφιλή