Γκόρντον Κάμινς: Ο σαδιστής «αντεροβγάλτης του μπλακάουτ» που σκότωσε 4 ιερόδουλες σε 6 ημέρες ενώ οι Ναζί βομβάρδιζαν το Λονδίνο

Γκόρντον Κάμινς: Ο σαδιστής «αντεροβγάλτης του μπλακάουτ» που σκότωσε 4 ιερόδουλες σε 6 ημέρες ενώ οι Ναζί βομβάρδιζαν το Λονδίνο
The Blackout Ripper was the nickname given to 28-year-old Gordon Frederick Cummins, an English serial killer who murdered four women in London in 1942 (Photo by Daily Mirror/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)
The Blackout Ripper was the nickname given to 28-year-old Gordon Frederick Cummins, an English serial killer who murdered four women in London in 1942 (Photo by Daily Mirror/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)
Mirrorpix via Getty Images

Ως «Blackout Ripper» («αντεροβγάλτης του μπλακάουτ» στο πρότυπο του «Τζακ του Αντεροβγάλτη», «Jack the Ripper») έγινε γνωστός ο Γκόρντον Κάμινς: Ένας σαδιστής, κατά συρροήν δολοφόνος που, ενώ υπηρετούσε στη RAF (τη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σκότωσε τέσσερις γυναίκες ενώ ήταν σε εξέλιξη οι αεροπορικές επιδρομές των Ναζί στο Λονδίνο.

Η δράση του παρουσιάζεται σε εκτενές δημοσίευμα της Daily Mail: Το πτώμα της 40χρονης χημικού Έβελιν Χάμιλτον από έναν ηλεκτρολόγο βρέθηκε κοντά σε καταφύγιο στις 9 Φεβρουαρίου 1942. Η Χάμιλτον είχε στραγγαλιστεί, η φούστα της ήταν ανασηκωμένη ώστε να φαίνονται τα εσώρουχά της και το ρούχο της είχε σκιστεί στο στήθος, υποδεικνύοντας σεξουαλικό κίνητρο. Δύο ημέρες μετά, σε διαμέρισμα στο Σόχο στο κεντρικό Λονδίνο βρέθηκε το πτώμα της Έβελιν Όουτλι, 35 ετών, η οποία είχε στραγγαλιστεί και ο λαιμός της είχε κοπεί. Ακόμη, τα γεννητικά της όργανα είχαν κατακρεουργηθεί με πυρσό, ξυράφι, ανοιχτήρι κονσέρβας και σίδερα ισιώματος μαλλιών.

Ο επιθεωρητής Έντουαρντ Γκρίνο της Σκότλαντ Γιαρντ θεώρησε πως οι δύο φόνοι, που είχαν γίνει μέσα σε 48 ώρες, ίσως να ήταν από τον ίδιο, δράστη, έναν σεξουαλικό σαδιστή. Τα δακτυλικά αποτυπώματα υπέδειξαν πως ήταν αριστερόχειρας, αλλά δεν βοηθούσαν παραπάνω.

Ήταν μια περίοδος που το Λονδίνο ήταν ακόμα συγκλονισμένο λόγω του «Blitz»: Των γερμανικών βομβαρδισμών, και ο φόβος για έναν μανιακό δολοφόνο που κυκλοφορούσε στο σκοτάδι, διαπράττοντας μια σειρά αποκρουστικών φόνων, ήταν αντίστοιχος αυτού των ημερών του 1888, με τον «Τζακ τον Αντεροβγάλτη».

Οι φόνοι και η αναζήτηση του δολοφόνου περιγράφονται στο βιβλίο «In the Dark» του Σάιμον Ριντ, που βασίζεται σε έγγραφα της Σκότλαντ Γιαρντ. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η Όουτλι, μια όμορφη ξανθιά ηθοποιός, έκανε σεξ με αγνώστους επί πληρωμή, εν μέρει για τα λεφτά και εν μέρει επειδή δεν ήθελε να είναι μόνη όταν ακούγονταν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Ο «Blackout Ripper» ήταν ο Γκόρντον Φρέντερικ Κάμινς, 28 ετών, που τότε εκπαιδευόταν στη RAF για να γίνει πιλότος. Είχε προκαλέσει καλές εντυπώσεις στους ανωτέρους του και στους συναδέλφους του, αν και κάποιοι τον αντιπαθούσαν επειδή υιοθετούσε έναν αέρα «ανωτερότητας». Επίσης, καυχιόταν για τις ερωτικές του κατακτήσεις: Αν και παντρεμένος με μια νεαρή σύζυγο, τη Μάρτζορι, είχε πάει με πολλές γυναίκες.

Τη νύχτα της 9ης Φεβρουαρίου είχε πάει μαζί με έναν άλλο εκπαιδευόμενο στο Σόχο για να βρουν ιερόδουλες. Στην αρχή διάλεξε μια ονόματι Λόρα Ντένμαρκ, αλλά αν και την πλήρωσε, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, ίσως επειδή είχε πιει πολύ. Μετά γύρισε στο Πικαντίλι και εκεί βρήκε την Όουτλι, πάνω στην οποία ξέσπασαν όλες οι σαδιστικές του τάσεις.

Ο επόμενος στόχος του ήταν η Μάργκαρετ Λόου (γνωστή με το προσωνύμιο «η Λαίδη»), επίσης ιερόδουλη, την οποία πλησίασε το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου και δολοφόνησε επίσης με κτηνώδη τρόπο και επέστρεψε στους κοιτώνες του.

Μετά από τρεις φόνους, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες μεταξύ των ιερόδουλων, και οι αστυνομικές έρευνες ήταν σε εξέλιξη, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, ο Κάμινς ξαναχτύπησε: Βρήκε την 32χρονη Μαίρη Χέιγουντ (γνωστή ως «Γκρέτα») σε ένα εστιατόριο στο Πικαντίλι, την κέρασε ποτά και μετά της έδωσε χρήματα για να πάει μαζί του. Η ίδια αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν είναι ιερόδουλη, ωστόσο μετά τον συνόδεψε έξω. Ο Κάμινς την τράβηξε σε ένα στενό, τη φίλησε και προσπάθησε να βάλει τα χέρια του κάτω από τη φούστα της. Όταν προσπάθησε να τον απομακρύνει, την άρπαξε από τον λαιμό- αλλά ενώ έπεφτε αναίσθητη έλαμψε ένα φως, καθώς κάποιος είχε αντιληφθεί ότι κάτι συνέβαινε. Ο Κάμινς έφυγε τρέχοντας, αλλά του έπεσε αντικείμενο που είχε πάνω του τον αριθμό μητρώου του στη RAF, 525987. Ο ίδιος πάντως συνέχισε να ψάχνει θύματα εκείνη τη νύχτα και βρήκε άλλη μια ιερόδουλη, την Κάθριν Μαλκάχι, την οποία προσπάθησε να στραγγαλίσει, αλλά και αυτή κατάφερε να του γλιτώσει. Συνεχίζοντας, βρήκε στο Πάντινγκτον τη Ντόρις Ζουανέτ, μια νοικοκυρά η οποία πήγαινε με άνδρες τόσο για χρήματα όσο και για διασκέδαση. Την στραγγάλισε και μετά την κατακρεούργησε με ξυράφι. Στις 13 Φεβρουαρίου, ο ηλικιωμένος σύζυγός της επέστρεψε και βρήκε την πόρτα κλειδωμένη. Κάλεσε την αστυνομία, που βρήκε το πτώμα της.

Ωστόσο, η δράση του Κάμινς τελείωνε, καθώς τόσο η Χέιγουντ όσο και η Μαλκάχι είχαν μιλήσει στην αστυνομία για τον άνδρα που είχε προσπαθήσει να τις στραγγαλίσει. Εν τέλει η αστυνομία τον βρήκε από τον αριθμό μητρώου του και τον ανέκρινε. Οι ανακριτές αντιλήφθηκαν πως προσπαθούσε να αποφεύγει τις ερωτήσεις, ενώ διατηρούσε το αλαζονικό του ύφος. Έρευνες εκεί που έμενε και στα υπάρχοντά του είχαν αποτέλεσμα να βρεθούν αντικείμενα των θυμάτων του καθώς και ίχνη αίματος. Η δίκη του ήταν συνοπτική: Δικάστηκε μόνο για τον φόνο της Όουτλι και βρέθηκε ένοχος μέσα σε 35 λεπτά. Στις 28 Απριλίου καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως είναι αθώος, και η οικογένειά του προσπάθησε να ασκήσει έφεση, χωρίς αποτέλεσμα. Εκτελέστηκε στις 25 Ιουνίου 1942 στη φυλακή του Wandsworth, κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής. Ωστόσο, παρέμεινε το ερώτημα πώς ο Κάμινς, η εικόνα του οποίου ήταν αυτή ενός χαρούμενου νέου που απολάμβανε τη ζωή του, με προοπτικές καριέρας, έγινε κατά συρροήν δολοφόνος, σκοτώνοντας και κατακρεουργώντας τέσσερις γυναίκες μέσα σε έξι ημέρες και προσπαθώντας να δολοφονήσει άλλες δύο- ενώ θεωρείται ότι ίσως να συνδέεται και με άλλους δύο φόνους που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Δημοφιλή