ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 10:14 EEST | Updated 28/03/2017 10:14 EEST

Τα ρομπότ στην Φουκουσίμα καταστρέφονται από την ραδιενέργεια

FREDERICK FLORIN via Getty Images
French and German anti-nuclear activists push strollers and banners reading 'nuclear : leave the fiasco !' as they take part in the commemoration of the nuclear disaster in Fukushima and protest against the nuclear powerplant of Fessenheim, France's oldest nuclear reactor on March 11, 2017 in Strasbourg, eastern France.Fessenheim, located on a seismic fault line, has worried French, German and Swiss environmentalists for years and its fate has been the subject of dispute with Berlin. / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ρομπότ που στέλνουν οι Ιάπωνες επιστήμονες για να καταγράψουν από την μία το μέγεθος της καταστροφής στην Φουκουσίμα και για να απομακρύνουν από την άλλη τα ραδιενεργά υλικά, καταστρέφονται από την ραδιενέργεια, παρότι είναι σχεδιασμένα για να είναι ανθεκτικά.

Μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα της Tepco που επιστράτευσε το ρομπότ-αράχνη της Toshiba, ολοένα και αυξάνεται η πίεση για την κατασκευή περισσότερο ανθεκτικών ρομπότ. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι τόσο υψηλά στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, που αυτά καίγονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Independent, αγριόχοιροι έχουν καταλάβει τις εγκαταλειμμένες πόλεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους.

«Δεν είναι τώρα ξεκάθαρο ποιος είναι ο αφέντης της πόλης, οι άνθρωποι ή αγριόχοιροι. Εάν δεν τους ξεφορτωθούμε και τις μετατρέψουμε σε πόλεις ανθρώπων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο άγρια και μη κατοικίσιμη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ναμί, Ταμότσου Μπαμπά.