ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2017 03:45 EEST | Updated 10/05/2017 04:02 EEST

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας εν μέσω πολιτικής και γεωπολιτικής αστάθειας

KIM HONG-JI via Getty Images
South Korea's President Moon Jae-in arrives at the National Cemetery in Seoul on May 10, 2017. Left-leaning former human rights lawyer Moon Jae-In began his five-year term as president of South Korea following a landslide election win after a corruption scandal felled the country's last leader. / AFP PHOTO / POOL / KIM HONG-JI (Photo credit should read KIM HONG-JI/AFP/Getty Images)

Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν θα ορκιστεί πρόεδρος σήμερα, Τετάρτη επιφορτισμένος να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος πρόεδρος μάλιστα δήλωσε σήμερα ότι θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. χώρες.

Ο Μουν, 64, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό την ίδια ημέρα, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί σε μια λιτή τελετή.

Ο Μουν κέρδισε το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και 21,4% ο κεντρώος, σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών (12:06 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

"Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος", είπε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι "θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν".

Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.

Η άνετη εκλογική του νίκη υποκρύπτει έναν βαθύ ιδεολογικό και ηλικιακό διχασμό στη χώρα αυτή των 51 εκατομμυρίων ανθρώπων.

H αντίδραση της Κϊνας

Η Κίνα ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Νότια Κορέα επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, προς το νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι πάντοτε έδινε αξία στις διμερείς σχέσεις με τη Νότια Κορέα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος Σι, στο μήνυμά του δεν έκανε άμεση αναφορά στη Βόρεια Κορέα ή στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.