Διπλή επίθεση στην Τεχεράνη με νεκρούς. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Διπλή επίθεση στην Τεχεράνη με νεκρούς. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος
Iranian President-elect Hassan Rouhani (2nd R) pays his respects to the grave of the founder of the Islamic Republic Ayatollah Ruhollah Khomeini at his mausoleum in Tehran June 16, 2013. Reuters/Fars News/Seyed Hassan Mousavi (IRAN - Tags: POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Iranian President-elect Hassan Rouhani (2nd R) pays his respects to the grave of the founder of the Islamic Republic Ayatollah Ruhollah Khomeini at his mausoleum in Tehran June 16, 2013. Reuters/Fars News/Seyed Hassan Mousavi (IRAN - Tags: POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Fars News / Reuters

Ένοπλοι άνδρες και βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα Τετάρτη στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, στην καρδιά της Τεχεράνης, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 43. Νεκροί και οι έξι δράστες, οι αρχές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον αρχηγό της αστυνομίας της Τεχεράνης, πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν.

«Μετά την επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία... Ανακρίνονται» δήλωσε ο Χουσεΐν Σαζεντίνια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Εν τω μεταξύ το ISIS ανέλαβε την ευθύνη, μέσω του «πρακτορείου ειδήσεων» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Amaq, που μετέδωσε πως «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη». Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει τα γεγονότα από το εσωτερικό του κτιρίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, φαίνεται να έχει τραβηχτεί από τους δράστες και σε αυτό είναι ορατό ένα πτώμα σε ένα γραφείο, καθώς ένας άνδρας με τυφέκιο περνά από μπροστά. Σύμφωνα με αναλυτές, οι μαχητές ακούγονται να μιλούν στα αραβικά και όχι στα Φαρσί (περσικά).

Οι δράστες των επιθέσεων ήταν Ιρανοί, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ιρανική κρατική τηλεόραση. «Για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, πρέπει να πω ότι ήσαν από διάφορες περιοχές του Ιράν και είχαν ενταχθεί στο Ντάες», δήλωσε ο Ρεζά Σαϊφολχαΐ.

Το ιρανικό Υπουργείο Πληροφοριών ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν μια «ομάδα τρομοκρατών» που σχεδίαζε μια τρίτη επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Περίπου μισή ώρα μετά την επίθεση στο κοινοβούλιο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης. Ένας από τους δράστες πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά (λέγεται πως επρόκειτο για γυναίκα), ένας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι άλλοι συνελήφθησαν, είπε ο κυβερνήτης της Τεχεράνης, σύμφωνα με το IRIB.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο «οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης», διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έξι δράστες είναι όλοι τους νεκροί.

Θεωρείται ότι οι δύο επιθέσεις, που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, ήταν συντονισμένες. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης Άσαντ εναντίον των Σύριων αντικαθεστωτικών και του ISIS.

Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν κατ' αυτόν τον τρόπο στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Γύρω από το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 χιλιόμετρα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παραμένουν επίσης κλειστοί οι σταθμοί του μετρό της πρωτεύουσας.

Πώς έδρασαν - Είχαν μεταμφιεστεί σε γυναίκες

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο πρόσωπα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χοσεΐν Ζολφαγκαρί, ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες.

Οι Ιρανοί βουλευτές πάντως δεν διέκοψαν τη συνεδρίαση, της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, ο οποίος καταδίκασε «τους θρασύδειλους τρομοκράτες».

Κάποια στιγμή, ο ένας από τους ενόπλους βγήκε στη λεωφόρο που περνάει πολύ κοντά από το κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν πυροβολώντας εναντίον του και τον ανάγκασαν να επιστρέψει μέσα στο κτίριο.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός κομμένου κεφαλιού, που φέρεται ότι ανήκε σε έναν από τους δράστες της επίθεσης στο μαυσωλείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, μια άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε στην Τεχεράνη πριν προλάβει να δράσει.

Καταδικάζουν

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος του Ιράν, καταδίκασε τις επιθέσεις θεωρώντας ότι αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά «την αναγκαιότητα συντονισμού του αντιτρομοκρατικού αγώνα». Η Γαλλία τις καταδίκασε επίσης, όπως εξάλλου και η Συρία και το Ιράκ.

Οι επιθέσεις αυτές «δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του Ιράν και της Συρίας να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε τις επιθέσεις, με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις τους με το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τήρησαν την ίδια στάση. «Κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων, σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα και αν γίνεται, είναι κάτι που τα ΗΑΕ αποστρέφονται», ανέφεραν. Τα Εμιράτα είναι μεταξύ των αραβικών χωρών που διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι προσεγγίζει το Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθέσεις στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν σήμερα στην Τεχεράνη», τόνισε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναουέρτ.

«Η αχρειότητα της τρομοκρατίας δεν έχει καμία θέση σε έναν ειρηνικό, πολιτισμένο κόσμο», σημείωσε η Ναουέρτ.

Ένα μικρό ιστορικό

Οι τελευταίες επιθέσεις στην Τεχεράνη ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι περισσότερες είχαν διαπραχθεί από την ένοπλη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού. Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι εξάρθρωσαν πυρήνες του ΙΚ στη χώρα και ότι απέτρεψαν επιθέσεις εκ μέρους των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ είχε απειλήσει ευθέως το Ιράν με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο. Τότε, η οργάνωση δήλωνε ότι «θα κατακτήσει το Ιράν και θα το παραδώσει στο έθνος του σουνιτικού ισλάμ» ενώ θα προκαλέσει "λουτρό αίματος» στους σιίτες.

Iran

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή