ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/10/2017 13:44 EEST | Updated 11/10/2017 18:39 EEST

Τι περιμένει η αρμόδια εισαγγελία ώστε να παρέμβει για το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας»;

Ελεύθερη Ώρα

Η 10η Οκτωβρίου 2017 αποτελεί πλέον ημερομηνία ορόσημο για την ελληνική κοινωνία, καθώς υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, συνιστώντας μια κάποια δικαίωση για τον αγώνα ετών των διεμφυλικών ανθρώπων να τους αναγνωριστεί το αυτονόητο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Διαβάστε επίσης:

Tην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ζητά ο Κοντονής για το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ώρας»

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έγινε για ακόμη μια φορά παραπάνω από σαφές ότι η ελληνική κοινωνία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να πάψουν να υφίστανται οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Αυτές οι μεσαιωνικές αντιλήψεις, λοιπόν, περί διαφορετικότητας υπήρχαν και πιθανόν θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανάμεσά μας γι' αυτό και βρίσκουν εκφραστές και σε μερίδα των ΜΜΕ. Συγκεκριμένες εφημερίδες, που έχουν υιοθετήσει με συνέπεια τη ρητορική της μισαλλοδοξίας, σκίζουν τα ιμάτιά τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην προμετωπίδα όλων αυτών, όμως, βρίσκεται εδώ και καιρό η «Ελεύθερη Ώρα», η οποία στο σημερινό της εξώφυλλο ξεπερνά κάθε προηγούμενο, προτρέποντας σε πράξεις βίας εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Το Παρατηρητήριο για το Ρατσιστικό και Φασιστικό Λόγο στα ΜΜΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, καλώντας παράλληλα την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει:

«Το Παρατηρητήριο για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ καταδικάζει απερίφραστα το σημερινό ακραίο ρατσιστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα”, σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Το Παρατηρητήριο ζητάει να ασκηθεί δίωξη εναντίον της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα για παράβαση του νόμου 4285/2014 (αντιρατσιστικός νόμος) δεδομένου ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προτρέπει σε πράξεις βίας εναντίον όλης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Επιπλέον, καλείται το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να εξετάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και να πράξει τα δέοντα.

Οι συντονιστές του Παρατηρητηρίου

Χάρης Σαββίδης

Ελευθερία Κουμάντου».

Εκτός από την ΕΣΗΕΑ και δεδομένου ότι όντως το δημοσίευμα καλεί σε πράξεις βίας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πρέπει να επέμβει και ο/η αρμόδιος/α εισαγγελέας. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να το είχε κάνει από καιρό για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα πρωτοσέλιδά της υπαγορεύει ο ρατσισμός. Ίσως, να μην είχαμε φτάσει και σε αυτό το τελευταίο.

Μήνυση δικηγόρου για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Nα σημειωθεί ωστόσο ότι νωρίτερα μήνυση για τα αδικήματα της υποκίνησης σε ρατσιστική βία και της πρόκλησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων υπέβαλε ο δικηγόρος Άγης Τάτσης κατά κάθε υπεύθυνου, για το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα».

Αφορμή για την μήνυση του δικηγόρου, που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελόκηπων, είναι όσα αναγράφονται στην εφημερίδα, σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δήλωση μεταβολής φύλου.