Το Ιράν ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο προσεχές Mουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου Τραμπ στον Τζιάνι Ινφαντίνο ότι ειναι «ευπρόσδεκτο».

Η απόφαση ήταν στον αέρα μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ που οδήγησαν στο θάνατο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ και τα αντίποινα του Ιράν εναντίον χωρών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Advertisement
Advertisement

Πλέον έρχεται η ανακοίνωση του Αχμάντ Ντοντζαμάλι, υπουργού Αθλητισμού του Ιράν, που τονίζει την αδυναμία της εθνικής ομάδας να παίξει στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο Faz, σε ένα άρθρο σχετικά με τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ που διαβεβαιώνει ότι η ιρανική ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει, ο Ντοντζαμάλι ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι το Ιράν δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο:

«Δεδομένου ότι αυτή η διεφθαρμένη κυβέρνηση δολοφόνησε τον ηγέτη μας, δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο υπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε τα «κακά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του Ιράν»: «Μας έχουν επιβληθεί δύο πόλεμοι σε οκτώ ή εννέα μήνες και έχουν σκοτωθεί αρκετές χιλιάδες πολίτες μας»,

Ο Ντοντζαμάλι κατέληξε επαναλαμβάνοντας: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να συμμετάσχουμε».

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί μία ψυχρολουσία για τη FIFA, με τον πρόεδρο Τζιάνι Ινφαντίνο να γράφει νωρίτερα στο Instagram μετά από μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να συζητήσουν το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Ιουνίου στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό:

«Ο πρόεδρος Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι η εθνική ομάδα του Ιράν είναι ευπρόσδεκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ποια ομάδα θα πάρει τη θέση του;

Το Ιράν αποσύρθηκε από το Μουντιάλ 2026, αλλά ποια ομάδα μπορεί να πάρει τη θέση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

Advertisement

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση, δεδομένου ότι οι κανονισμοί της FIFA της επιτρέπουν να επιλέξει ποιος θα πάρει τη θέση του κατά την κρίση της.

Αυτό ορίζεται στο άρθρο 6.7:

«Εάν μια συμμετέχουσα ομοσπονδία αποσυρθεί ή/και αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2026, η FIFA θα αποφασίσει για το θέμα κατά την απόλυτη κρίση της και θα λάβει τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα. Η FIFA μπορεί να αποφασίσει να αντικαταστήσει την εν λόγω συμμετέχουσα ομοσπονδία με άλλη ομοσπονδία».

Advertisement