«Το Αηδόνι»: Κριτική του βιβλίου της Kristin Hannah

«Το Αηδόνι» είναι ένα συγκλονιστικό κράμα συναισθημάτων, έντασης, ανατροπών και δυνατών χαρακτήρων. Η γραφή της συγγραφέως εναλλάσσεται συνεχώς, πότε απλή και δωρική εστιάζοντας στα όσα αισθάνονται οι ήρωες και πότε γλαφυρή δημιουργώντας εικόνες που σε καθηλώνουν. Η πλοκή της μοιράζεται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν δημιουργώντας ένα μυστήριο ως προς την ταυτότητα της πρωταγωνίστριας στο σήμερα. Ένα μυστήριο που απογειώνει το βιβλίο και προκαλεί ρίγη συγκίνησης με την αποκάλυψή της.
archive

Ένας αριστουργηματικός ύμνος στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και στο ζωτικό ρόλο των γυναικών στην αντίσταση κατα τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Ένας πίνακας που απεικονίζει με ζοφερά χρώματα την κακοποίηση, την εξαθλίωση και τη φρίκη που βίωσε ο άμαχος πληθυσμός υπό τον ζυγό των ναζί κατακτητών. Ένα πολυδιάστατο ιστορικό μυθιστόρημα που καταφέρνει ν' αγγίξει τις καρδιές μα συνάμα ν' αποτυπώσει τις φρικαλεότητες εκείνης της ζοφερής εποχής. Όλα αυτά είναι «Το Αηδόνι» της συγγραφέως Kristin Hannah, το οποίο παρέμεινε 55 εβδομάδες στη λίστα των best seller των New York Times και είναι νούμερο 1 στη λίστα της Wall Street Journal.

Άυγουστος 1939. Η Βιαν στο χωριό Κάριβο στη Γαλλία είναι μία από τις εκατομμύρια γυναίκες που αναγκάζονται ν΄ αποχαιρετήσουν με δάκρυα στα μάτια το σύζυγό της καθώς πρέπει να καταταγεί. Μαζί με την επιστήθια φίλης της Ρασέλ προσπαθούν να σταθούν όρθιες για χάρη των παιδιών τους, αναμένοντας με λαχτάρα την επιστροφή των συντρόφων τους. Καθώς οι Γερμανοί προελαύνουν και κατακτούν τη χώρα, η Βιαν θα δεχθεί την ξαφνική επίσκεψη της ατίθασης αδερφής της Ιζαμπέλ.

Οι δύο αδερφές έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους μετά τον θάνατο της μητέρας τους και την σκληρή στάση του πατέρα τους, και η αναγκαστική τους συμβίωση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ τους. Η αιφνίδια επίταξη του σπιτιού τους από τον λοχαγό Μπεκ θα πυροδοτήσει εντάσεις επικίνδυνες για το μέλλον τους και θα τις οδηγήσει σε παράλογες πράξεις. Η Βιαν θα παλέψει να επιβιώσει ακολουθώντας πιστά τις διαταγές των Γερμανών για να μη θέσει σε κίνδυνο της ζωή της κόρης της Σοφί. Η Ιζαμπέλ, ασυγκράτητη και απερίσκεπτη, θα προσχωρήσει στην αντίσταση και θα προσφέρει τα μέγιστα στον αγώνα για απελευθέρωση. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητες από τη λαίλαπα του φοβερότερου πολέμου που συγκλόνισε την ανθρωπότητα;

Γίνεσαι αναπάντεχα συνοδοιπόρος όλων αυτών των ανθρώπων, συμπάσχεις, συμπονάς, φοβάσαι, υποφέρεις, νιώθεις υπερήφανος.

Οι δύο κεντρικές ηρωίδες, οι δύο αδερφές που πασχίζουν απεγνωσμένα να μετατρέψουν τα αισθήματα τους σε λέξεις και να καλύψουν το τεράστιο κενό που τις χωρίζει, αποτελούν απλά την αφορμή για ν' αποτυπώσει η συγγραφέας τα πάθη, τις στερήσεις, τις κακουχίες αλλά και την τόλμη κάθε μάνας, αδερφής, κόρης στα τραγικά χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Η καθημερινότητά τους δεν διαφέρει από εκείνη χιλιάδων γυναικών της εποχής: όλες ταλανίζονται από το φόβο του θανάτου, την ανασφάλεια, το ατελείωτο μαρτύριο για εύρεση τροφής, το αμείλικτο κρύο που παγώνει κάθε σκέψη, την ψυχολογική και σωματική καταδυνάστευσή τους μπροστά στην απειλή της στέρησης των παιδιών τους.

Ζουν καταστάσεις που ξεπερνούν κάθε λογική, κάθε νοσηρή φαντασία. Δε μπορούν να φλερτάρουν, να ερωτευτούν, να παντρευτούν, να κάνουν παιδιά. Δεν μπορούν να ζήσουν, να αισθανθούν, να απολαύσουν. Ο χρόνος αποτελεί πολυτέλεια γιατί το αύριο είναι σκοτεινό, αβέβαιο, αδυσώπητο. Και όμως εκεί ανάμεσα στα ανείπωτα δεινά τους, ένα αηδόνι καταφέρνει να υπερβεί τον εαυτό του και να προσφέρει την ελπίδα. Να προκαλέσει τον εχθρό και να τον κοιτάξει κατάματα με θράσος και πυγμή. Να γίνει το φωτεινό εκείνο παράδειγμα που θα πυροδοτήσει τις καρδιές και θα εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες να τολμήσουν το ακατόρθωτο: να ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους τους.

«Το Αηδόνι» είναι ένα συγκλονιστικό κράμα συναισθημάτων, έντασης, ανατροπών και δυνατών χαρακτήρων. Η γραφή της συγγραφέως εναλλάσσεται συνεχώς, πότε απλή και δωρική εστιάζοντας στα όσα αισθάνονται οι ήρωες και πότε γλαφυρή δημιουργώντας εικόνες που σε καθηλώνουν. Η πλοκή της μοιράζεται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν δημιουργώντας ένα μυστήριο ως προς την ταυτότητα της πρωταγωνίστριας στο σήμερα. Ένα μυστήριο που απογειώνει το βιβλίο και προκαλεί ρίγη συγκίνησης με την αποκάλυψή της.

Ο ρυθμός κλιμακώνεται αργά και όσο τα χρόνια περνούν αρχίζει να γιγαντώνεται, παρασύροντας στο τέλος τον αναγνώστη. Γίνεσαι αναπάντεχα συνοδοιπόρος όλων αυτών των ανθρώπων, συμπάσχεις, συμπονάς, φοβάσαι, υποφέρεις, νιώθεις υπερήφανος. Σφίγγεις τα δόντια μπροστά στα δεινά της Ρασέλ, διαλύεσαι συναισθηματικά με τη στάση του αγέρωχου πατέρα των δύο γυναικών, υποκλίνεσαι στις ηρωικές υπερβάσεις της Ιζαμπέλ, τρομάζεις με την απότομη ωρίμανση της μικρής Σοφί και την ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζεις τις σαρωτικές αλλαγές στη ζωή της, συγκινείσαι με το αναπάντεχο φινάλε.

Αγάπη, μίσος, θλίψη, έρωτας, πίστη μπλέκονται μαγικά και μας χαρίσουν ένα μοναδικό μυθιστόρημα. Ένα φόρος τιμής για όλα αυτούς τους ανθρώπους που ρίσκαραν τη ζωή τους για την ελευθερία και τους οποίους δεν πρέπει να πάψουμε να θυμόμαστε στην πάροδο των χρόνων...

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή