Το Ίδρυμα Ντίνου και Λίας Μαρτίνου (Dinos and Lia Martinos Foundation – DLMF) δημιουργεί έναν χώρο τέχνης και πολιτισμών, ο οποίος θα ανεγερθεί στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Νέο Φάληρο, κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού.
Ο νέος χώρος τεχνών θα έχει το όνομα «Kyklos» και θα στεγάζει συλλογές από έργα τέχνης των λαών της Αφρικής, της Ωκεανίας και άλλων περιοχών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο «Kyklos» θα παρουσιάζει επίσης σημαντικές περιοδικές εκθέσεις αλλά και πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θα περιλαμβάνει πρόγραμμα διαλέξεων, προβολών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φυσικών και ψηφιακών, που θα εξερευνούν τη σύγχρονη δυναμική της παγκόσμιας τέχνης.
Σκοπός είναι να αποτελέσει έναν διεθνή κόμβο σύγχρονης τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, συνδεδεμένο με αντίστοιχα κέντρα τέχνης του εξωτερικού, ανοικτό στην τοπική κοινωνία, στις μαθητικές κοινότητες και στους επισκέπτες της Αθήνας και του Πειραιά.
Τα σχέδια του κέντρου «Kyklos» έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano Building Workshop) -δημιουργού του ΚΠΙΣΝ- για ένα κτίριο που θα αποτελεί παράδειγμα βιωσιμότητας και αισθητικής.
Οι εγκαταστάσεις του σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα αειφορίας και θα συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα για όλους τους επισκέπτες. Το 62% όλης της έκτασης θα είναι χώροι πρασίνου και αναψυχής.
Το χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση του κέντρου έχει ορίζοντα το τελευταίο τρίμηνο του 2028 και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικούς πόρους. Εκτελεστικός διευθυντής του DLMF είναι ο Χρήστος Καρράς.