Η Μαρίτσα Τραυλού , μία από τις πιο ξεχωριστές ελληνικές παρουσίες στον χώρο της σύγχρονης τέχνης, μεταφέρει στο Παρίσι ένα εικαστικό σύμπαν όπου η πορσελάνη παύει να είναι απλώς υλικό και μετατρέπεται σε φορέα χρώματος, φωτός και μεταμόρφωσης.

Στην καρδιά του PAD Paris 2026 (Διεθνής Έκθεση Τέχνης), η Stefanidou Tsoukala Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού με τίτλο «Material – Color – Light», μια παρουσίαση που συμπυκνώνει τρεις δεκαετίες εικαστικής αναζήτησης και πειραματισμού. Με έργα που κινούνται ανάμεσα στη γλυπτική, το χρηστικό αντικείμενο και τη φωτεινή εγκατάσταση, η Ελληνίδα καλλιτέχνις προτείνει μια νέα ανάγνωση της πορσελάνης ως ζωντανού, μεταβαλλόμενου σώματος.

Advertisement
Advertisement

Η Τραυλού, που ξεκίνησε την πορεία της ως ζωγράφος, στράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στον πηλό, βλέποντας στην πορσελάνη όχι ένα παραδοσιακό υλικό χειροτεχνίας, αλλά ένα πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης με δική του εσωτερική ενέργεια. Η σχέση της με το υλικό δεν είναι διακοσμητική. Είναι βαθιά ερευνητική και σχεδόν αλχημική.

Δουλεύοντας με λευκή πορσελάνη υψηλής θερμοκρασίας, εμπλουτισμένη με οργανικές χρωστικές, ενσωματώνει το χρώμα μέσα στη μάζα του πηλού. Κατά τη διάρκεια της όπτησης, η έντονη θερμότητα του κλιβάνου ενεργοποιεί μια διαδικασία εσωτερικής μετακίνησης των χρωστικών, γεννώντας σύνθετους χρωματικούς σχηματισμούς που μοιάζουν να αιωρούνται μέσα στο ίδιο το υλικό. Έτσι, η πορσελάνη μετατρέπεται σε μια φωτεινή επιφάνεια όπου το χρώμα δεν απλώνεται εξωτερικά, αλλά αναδύεται εκ των έσω.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο αναδεικνύει και η έκθεση στο Παρίσι. Η τριλογία υλικό – χρώμα – φως λειτουργεί ως βασικός άξονας της δουλειάς της και αποτυπώνεται σε μια ενότητα από γλυπτά, φωτιστικά, καθρέφτες και χρωματικά έργα από πορσελάνη. Στα έργα αυτά, τα επιμέρους στοιχεία δεν στέκουν αυτόνομα, αλλά συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο εικαστικό αποτέλεσμα, όπου η ύλη αποκτά σχεδόν άυλη διάσταση.

Η εικαστική γλώσσα της Μαρίτσας Τραυλού αντλεί έμπνευση από τον φυσικό κόσμο: θαλάσσιες μορφές, βοτανικές δομές, μικροσκοπικά οργανικά συστήματα και ουράνια φαινόμενα μεταφράζονται σε συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στο οργανικό και το κοσμικό. Τα έργα της μοιάζουν άλλοτε με απολιθωμένα ίχνη ζωής και άλλοτε με φωτεινά σώματα που έρχονται από κάποιον άγνωστο γαλαξία.

Η παρουσία της στο PAD Paris 2026 δεν είναι απλώς μία ακόμη διεθνής συμμετοχή. Είναι μια ουσιαστική επιβεβαίωση της θέσης που έχει κατακτήσει στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας τις εκφραστικές δυνατότητες της πορσελάνης. Η Τραυλού έχει ήδη παρουσιάσει το έργο της διεθνώς, ενώ δημιουργίες της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό που κάνει τη δουλειά της να ξεχωρίζει είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τεχνική ακρίβεια και την ποιητική φαντασία. Μέσα από μια πρακτική που ενώνει τον υλικό πειραματισμό με τη διαφάνεια, τη λάμψη και την εσωτερική χρωματική δόνηση, η Μαρίτσα Τραυλού ανοίγει ένα νέο πεδίο διαλόγου ανάμεσα στη γλυπτική, το φως και τη χρωματική ύλη.

Στο Παρίσι, η πορσελάνη στα χέρια της δεν είναι ποτέ στατική. Αναπνέει, μεταμορφώνεται και ακτινοβολεί. Και αυτή ακριβώς η αίσθηση ζωντανής ύλης είναι που κάνει την έκθεση «Material – Color – Light» μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές παρουσίες στη φετινή διοργάνωση.