Ο πίνακας του Κλοντ Μονέ «Vétheuil, Effet du Matin» (Το Βετέιγ στο πρωινό φως, 1901), πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τη Γαλλία τα τελευταία 25 χρόνια, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε ακόμη ένας πίνακας του Μονέ, το έργο «Les Îles de Port-Villez» («Τα νησιά του Πορ-Βιλέ», 1883) – γνωστό μόνο από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της δεκαετίας του 1950- στην τιμή των 6,45 εκατ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Το έργο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά στη γκαλερί του Paul Durand-Ruel στη Fifth Avenue στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Ρουέλ υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές του Μονέ και μάλιστα του είχε δανείσει 20.000 φράγκα (περίπου 130.000 δολάρια σήμερα) για να αγοράσει το διώροφο σπίτι των ονείρων του στο Ζιβερνί το 1890. Ο Μονέ εγκαταστάθηκε στο ειδυλλιακό χωριό όπου θα περνούσε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της ζωής του την άνοιξη του 1883.

Όταν άρχισε να κυκλοφορεί στους κύκλους των συλλεκτών ότι θα τεθεί σε δημοπρασία το «Les Îles de Port-Villez», εμφανίστηκε και ένα δεύτερο, επί μακρόν «κρυμμένο» έργο του Μονέ, το οποίο προσφέρθηκε στην ίδια δημοπρασία του Sotheby’s: Το «Vétheuil, Effet du Matin» πωλήθηκε μέσα σε μόλις δέκα λεπτά μετά από «σκληρή μάχη», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Η πώληση καταγράφεται ως «ρεκόρ για έργα του Μονέ που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες στη Γαλλία» από το 2000, χρονιά κατά την οποία η Γαλλία κατήργησε το μονοπώλιο των γαλλικών οίκων στις δημοπρασίες και άνοιξε την αγορά της τέχνης στους μεγάλους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.

Οι δύο πίνακες βρίσκονταν επί περίπου έναν αιώνα σε ιδιωτικές συλλογές. Η αρχική εκτίμηση για το «Βετέιγ» ανερχόταν στα 6-8 εκατ. ευρώ και για τα «Νησιά» στα 3-5 εκατ. ευρώ. Φιλοτεχνήθηκαν με απόσταση 20 χρόνων και εικονίζουν τοπία του Σηκουάνα που απέχουν μεταξύ τους 20 χιλιόμετρα.

Αν και οι πωλήσεις έργων του Μονέ από τη δεκαετία του 1880 που απεικονίζουν το Port-Villez είναι σχετικά σπάνιες (καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε μεγάλες μουσειακές συλλογές), το 2025 ένας πίνακας από το Βετέιγ πωλήθηκε έναντι 3,2 εκατ. δολαρίων στον Christie’s Νέας Υόρκης.

Το ρεκόρ για έργο του Μονέ κατέχει ο πίνακας «Meules» (Θημωνιές) που πουλήθηκε το 2019 στη Νέα Υόρκη έναντι 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από artnet