Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία στη Συρία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη, καλώντας όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εμπλακούν σε ουσιώδη διάλογο που οδηγεί σε κατάπαυση πυρός διαρκείας.
Η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον είχε ενεργά επαφές με όλες τις πλευρές στη Συρία και κάλεσε την ντε φάκτο κυβέρνηση της χώρας να δείξει τον δρόμο προς τα εμπρός. Παράλληλα, η Καρολάιν Λίβιτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η αποκλιμάκωση συνεχιζόταν: «Η Συρία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της που ήταν στην περιοχή όπου ήταν σε εξέλιξη η σύγκρουση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση» σημείωσε.
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τις πρόσφατες ισραηλινές ενέργειες στη Συρία και ότι είχαν επαφές τόσο με τη Συρία, όσο και με το Ισραήλ.
Από πλευράς του ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να κατακερματίσει τη Συρία και υποσχέθηκε πως θα προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων.
Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο SANA είπε την Πέμπτη πως το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση κοντά στη Σουέιντα, ενώ Βεδουίνοι μαχητές εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον Δρούζων μαχητών στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας, δήλωσε ένας στρατιωτικός διοικητής τους στο πρακτορείο Reuters, παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο διοικητής αυτός είπε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει μόνο για τις κυβερνητικές δυνάμεις και όχι για τους Βεδουίνους. Οι Βεδουίνοι μαχητές θέλουν να απελευθερώσουν Βεδουίνους που συνελήφθησαν από ένοπλες ομάδες Δρούζων τις τελευταίες ημέρες.
Η βία στη νότια Συρία προκάλεσε τον θάνατο 594 ανθρώπων σε διάστημα τεσσάρων ημερών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, 300 Δρούζοι από τη Σουέιντα περιλαμβάνονται στους νεκρούς, εκ των οποίων 154 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 83 «που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη (των δυνάμεων) που υπάγονται στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών».
Οι μάχες στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 257 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και σε 18 σουνίτες Βεδουίνους μαχητές, εκτός από τρία μέλη φυλών «που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επίσης, 15 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, και ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
To γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Πέμπτη και τις δύο πλευρές να σεβαστούν την κατάπαυση πυρός στην Σουέιντα, ενώ «πυρά» κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει η Συρία να διαμελιστεί ή να πληγεί η πολυπολιτισμική δομή του και η εδαφική του ακεραιότητα. Κατηγόρησε το Ισραήλ πως οι ενέργειές του δείχνουν ότι δεν θέλει ειρήνη, ενώ προηγουμένως είχε μιλήσει με τον αλ Σαράα σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δαμασκό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP