Ένα φιαλίδιο που φέρεται να περιέχει το ιδιαίτερα επικίνδυνο ραδιενεργό δηλητήριο «πολώνιο 210» εντόπισαν χθες δύο άνδρες στο Vaihingen an der Enz, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κατά τη διάρκεια αναζήτησης πασχαλινών αυγών σε κήπο κατοικίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ludwigsburg, την υπόθεση έχει αναλάβει η Εγκληματολογική Υπηρεσία του κρατιδίου (LKA), σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά δεν ήταν σαφές αν το δοχείο, που έφερε την ένδειξη «πολώνιο 210», περιείχε πράγματι τη συγκεκριμένη ουσία. Ωστόσο, εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά του, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι, βάσει του βάρους και της μορφής του, θεωρείται πολύ πιθανό να πρόκειται για το συγκεκριμένο ραδιενεργό υλικό.

Παράλληλα, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο σημείο όπου βρέθηκε ήταν αρνητικές, ενώ οι δύο άνδρες που το εντόπισαν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για την ανάλυση του περιεχομένου, ενώ θα εξεταστεί και η προέλευση του φιαλιδίου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο κατέληξε σε κήπο στα περίχωρα πόλης κοντά στη Στουτγάρδη.

Το πολώνιο αποτελεί χημικό στοιχείο με υψηλή ραδιοτοξικότητα και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά όταν εισπνέεται ή εισέρχεται στον οργανισμό μέσω ανοιχτών πληγών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 στο Λονδίνο έχασε τη ζωή του ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, μετά από δηλητηρίαση με την ίδια ουσία.