Ο μόλις 19 ετών επιχειρηματίας Zach Yadegari έχει ήδη καταφέρει κάτι που πολλοί ιδρυτές startups προσπαθούν να πετύχουν για χρόνια: να πουλήσει δύο εταιρείες που δημιούργησε ο ίδιος.

Η πιο πρόσφατη επιτυχία του αφορά την εφαρμογή καταμέτρησης θερμίδων Cal AI, η οποία εξαγοράστηκε από την εταιρεία πίσω από το δημοφιλές fitness app MyFitnessPal. Αν και το ποσό της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για συμφωνία που κινείται σε εννιαψήφιο επίπεδο.

Advertisement
Advertisement

Η ιδέα πίσω από το Cal AI είναι απλή αλλά ιδιαίτερα λειτουργική: ο χρήστης φωτογραφίζει το γεύμα του και η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα τις θερμίδες. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Yadegari ανέπτυξε την εφαρμογή στον ελεύθερο χρόνο του, όσο ακόμη φοιτούσε στο λύκειο.

Για την προώθηση της εφαρμογής, η startup επένδυσε σε συνεργασίες με influencers στον χώρο της διατροφής και του fitness, ενώ αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό διαφημίσεις απόδοσης σε πλατφόρμες όπως Facebook, TikTok και Instagram.

Σε συνέντευξή του στο επιχειρηματικό μέσο Inc., ο 19χρονος αποκάλυψε ότι η εταιρεία κατέγραψε έσοδα ύψους 40 εκατ. δολαρίων τον τελευταίο χρόνο, με στόχο να φτάσει τα 50 εκατ. δολάρια μέσα στο 2026.

Ο Yadegari είχε γίνει viral το 2025 όταν αποκάλυψε ότι απορρίφθηκε από 15 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και το Πρίνστον. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την ηλικία των 16 ετών είχε ιδρύσει τη startup Totally Science, μια πλατφόρμα που επέτρεπε σε μαθητές να παίζουν online παιχνίδια στο σχολείο — εταιρεία την οποία τελικά πούλησε.

Η ανάρτησή του στην πλατφόρμα X προκάλεσε έντονη συζήτηση, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα πανεπιστήμια ίσως θεώρησαν πως δεν θα ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

Ο ίδιος φαίνεται να επιβεβαιώνει εν μέρει αυτή την εκτίμηση, καθώς δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις σπουδές του προκειμένου να επικεντρωθεί στην επόμενη επιχειρηματική του προσπάθεια.

«Η αξία που παίρνω από το πανεπιστήμιο δεν είναι η εκπαίδευση αλλά η κοινωνική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είμαι πιο φιλόδοξος από ποτέ. Πρέπει να αφήσω τις σπουδές, να δημιουργήσω μια ομάδα και να χτίσω μια εταιρεία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων».