Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ζωολογικού κήπου στην Νυρεμβέργη της νότιας Γερμανίας, να θανατώσει 12 υγιείς μπαμπουίνους της Γουινέας, λόγω υπερπληθυσμού. Τα άτυχα ζώα δόθηκαν ως τροφή σε αρπακτικά, σύμφωνα με το BBC.
Την Τρίτη (29/7) 7 ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων συνελήφθησαν, όταν εισήλθαν στον ζωολογικό κήπο «Tiergarten Nürnberg» και διαμαρτυρήθηκαν για την παραπάνω εξέλιξη. Μια γυναίκα κόλλησε τα χέρια της στο έδαφος κοντά στην είσοδο.
Η απόφαση του ζωολογικού κήπου
Ο υπερπληθυσμός είχε προκαλέσει «αύξηση των συγκρούσεων» μεταξύ των μπαμπουίνων και δεν μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική λύση για την επαναστέγαση τους, εξήγησε η διοίκηση του ζωολογικού κήπου σε ανακοίνωση της.
Ο Κρίστοφ Μάισακ, επικεφαλής της Γερμανικής Νομικής Ένωσης για το Δίκαιο της Προστασίας των Ζώων, τόνισε πως το να αφήνονται τα ζώα να αναπαράγονται πολύ, «δεν μπορεί να αποτελέσει το λόγο» για τη θανάτωσή τους.
Από το 2024, ο εν λόγω ζωολογικό κήπος είχε ανακοινώσει τα σχέδια του να θανατώσει ορισμένους από τους μπαμπουίνους τη Γουινέας, όταν ο πληθυσμός τους ξεπέρασε τους 40 – αριθμός μεγαλύτερος από τους 25 που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο πάρκο, το οποίο χτίστηκε το 2009.
Τι συνέβη ακριβώς
Το πρωί της Τρίτης (29/7) ο ζωολογικός κήπος εξέδωσε ανακοίνωσε, σύμφωνα με την οποία, θα παρέμενε κλειστός για την ημέρα, για «λειτουργικούς λόγους». Το γεγονός αυτό εξόργισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι σκαρφάλωσαν πάνω από τον φράχτη, δίπλα στην είσοδο του πάρκου. Λίγη ώρα αργότερα συνελήφθησαν.
Στη συνέχεια της ημέρας, η διοίκηση του ζωολογικού κήπου επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τα 12 ζώα, εκ των οποίων – όπως ανακοινώθηκε – κανένα δεν ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή μέρος επιστημονικών μελετών. Οι μπαμπουίνοι πυροβολήθηκαν, ελήφθησαν δείγματα για ερευνητικούς σκοπούς και εν συνεχεία δόθηκαν ως τροφή σε άλλα ζώα του κήπου.
Αντιπαράθεση μεταξύ φιλόζωων και ζωολογικού κήπου
Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Νταγκ Ένκε, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από «χρόνια σκέψης» και ότι η θανάτωση των ζώων μπορεί να αποτελεί μια «νόμιμη έσχατη λύση για τη διατήρηση του πληθυσμού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δράση ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (EAZA).
Από την πλευρά τους, ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων υπέβαλαν μήνυση εναντίον του ζωολογικού κήπου, για θανάτωση μπαμπουίνων που ήταν «άψογα υγιείς». Ένας εκπρόσωπος της Pro Wildlife δήλωσε ότι η εν λόγω απόφαση ήταν «αποφευκτή και παράνομη», εξηγώντας πως: «Τα υγιή ζώα θανατώθηκαν επειδή ο ζωολογικός κήπος διατηρούσε ανεύθυνες και μη βιώσιμες πολιτικές αναπαραγωγής για δεκαετίες».
Οι ευρωπαϊκοί ζωολογικοί κήποι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν διαμάχες για τη θανάτωση ζώων.
(με πληροφορίες από BBC)