Η επιχείρηση που φέρεται να σχεδιάστηκε από το στρατιωτικό επιτελείο του Ισραήλ και κατέληξε στην εξόντωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, θεωρείται από αναλυτές παράδειγμα στρατηγικής αιφνιδιασμού, όπου η προηγμένη τεχνολογία, οι μυστικές επιχειρήσεις και η παραπλάνηση του αντιπάλου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail.

Η επιχείρηση φέρεται να ξεκίνησε με μια απλή αλλά πανέξυπνη στρατηγική, δηλαδή να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Ισραηλινοί στρατηγοί θα αποχωρούσαν από τα πόστα τους για το Σαββατοκύριακο.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα το Ισραήλ διέδωσε εικόνες και ανακοινώσεις που παρουσίαζαν τους στρατηγούς του να επιστρέφουν στα σπίτια τους για το παραδοσιακό δείπνο Σαμπάτ. Η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να ξεγελάσει την ιρανική ηγεσία, δίνοντάς τους την αίσθηση ότι το Ισραήλ δεν σχεδίαζε καμία επιθετική ενέργεια.

Ωστόσο, ενώ η ηγεσία του Ισραήλ φαινόταν πως «χαλάρωσε», οι στρατηγοί επέστρεψαν κρυφά και, με την κατάλληλη μεταμφίεση, προετοίμασαν την τελική επίθεση. Το Σάββατο το πρωί, οι Ισραηλινοί πιλότοι απογειώθηκαν από τις βάσεις τους και, μετά από δύο ώρες πτήσης, έφτασαν στη θέση τους πάνω από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ισραηλινά μαχητικά προχώρησαν στη συνέχεια σε μαζική εκτόξευση περίπου 30 πυραύλων, μεταξύ των οποίων και οι προηγμένοι Blue Sparrow. Πρόκειται για συστήματα που μπορούν να κινηθούν σε εξαιρετικά μεγάλα ύψη, φτάνοντας σχεδόν στα όρια του διαστήματος, πριν επιστρέψουν στην ατμόσφαιρα και πλήξουν τους προκαθορισμένους στόχους τους.

Πηγή: Reuters

Με αυτή την επίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να χτύπησαν καίρια σημεία στην καρδιά της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στο συγκρότημα όπου βρισκόταν.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να διαπερνούν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας. Η δυνατότητά τους να ανεβαίνουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και στη συνέχεια να επανεισέρχονται στην ατμόσφαιρα καθιστά την αναχαίτισή τους ιδιαίτερα δύσκολη για τα αμυντικά μέσα του αντιπάλου.

Η τακτική της παραπλάνησης μαζί με τη χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων φέρεται να επέτρεψε στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επίθεση που βρήκε απροετοίμαστη την ιρανική ηγεσία.

(Με πληροφορίες από DailyMail)