Ηγετικά ευρωπαϊκά κράτη, Ιαπωνία και Καναδάς εξέδωσαν χθες (19/3) κοινή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε κατάλληλες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ και να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και τον Καναδά:

Advertisement
Advertisement

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν σε άοπλα εμπορικά πλοία στον Κόλπο, τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την de facto παρεμπόδιση της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικές δυνάμεις. Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις απειλές , την πόντιση ναρκών, τις επιθέσεις με drones και πυραύλους και κάθε άλλη ενέργεια που αποσκοπεί στον αποκλεισμό των Στενών για την εμπορική ναυσιπλοΐα, και να συμμορφωθεί με το Ψήφισμα 2817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι συνέπειες των ενεργειών του Ιράν θα γίνουν αισθητές από ανθρώπους σε όλα τα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα από τους πιο ευάλωτους.

Σύμφωνα με το Ψήφισμα 2817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζουμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα και η διατάραξη της παγκόσμιας αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε άμεσο και συνολικό μορατόριουμ στις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε σε κατάλληλες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν στον προπαρασκευαστικό σχεδιασμό.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να εγκρίνει συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Θα λάβουμε και άλλα μέτρα για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ορισμένες χώρες παραγωγούς για την αύξηση της παραγωγής.

Advertisement

Θα εργαστούμε επίσης για την παροχή στήριξης στις πλέον πληγείσες χώρες, μεταξύ άλλων μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ναυτική ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας ωφελούν όλες τις χώρες. Καλούμε όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να διαφυλάσσουν τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς ευημερίας και ασφάλειας.»

(Πηγή: Reuters)

Advertisement