Το νερό, τα αναψυκτικά, η μπύρα και το κρασί που πωλούνται σε γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά σε σύγκριση με αυτά που ανιχνεύονται σε πλαστικά μπουκάλια, σύμφωνα με νέα μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα σωματίδια πλαστικού σε όλο τον κόσμο – από τον αέρα που αναπνέουμε, μέχρι την τροφή που καταναλώνουμε και το ανθρώπινο σώμα. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι αυτή η αυξημένη παρουσία πλαστικών επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία, ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας έρευνας εξετάζει την έκταση και τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου.

Advertisement
Advertisement

Οι ερευνητές εντόπισαν κατά μέσο όρο περίπου 100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινα μπουκάλια με αναψυκτικά, λεμονάδα, παγωμένο τσάι και μπύρα – ποσότητες από πέντε έως και πενήντα φορές μεγαλύτερες από εκείνες που ανιχνεύθηκαν σε πλαστικά μπουκάλια ή μεταλλικά κουτάκια.

Όπως εξήγησε, τα σωματίδια που ανιχνεύθηκαν στα γυάλινα δείγματα είχαν παρόμοιο σχήμα, χρώμα και πολυμερική σύσταση – δηλαδή προέρχονταν από το ίδιο είδος πλαστικού – με τη βαφή στα καπάκια που σφραγίζουν τα γυάλινα μπουκάλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η βαφή στα καπάκια παρουσίαζε «μικροσκοπικές, αόρατες με γυμνό μάτι γρατζουνιές», πιθανότατα από τριβές κατά την αποθήκευση, γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση σωματιδίων στην επιφάνειά τους.

 

 

Στα μπουκάλια νερού, απλού και ανθρακούχου, η συγκέντρωση μικροπλαστικών παρέμεινε σχετικά χαμηλή. Συγκεκριμένα, στα γυάλινα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 4,5 σωματίδια ανά λίτρο, ενώ στα πλαστικά μόλις 1,6.

Advertisement

Όσον αφορά τα γυάλινα μπουκάλια κρασιού, αυτά παρουσίασαν ελάχιστη συγκέντρωση μικροπλαστικών – ακόμη και όταν διέθεταν καπάκι. Ο Ντουφλό σχολίασε πως ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης «παραμένει άγνωστος». Αντίθετα, τα μπουκάλια με αναψυκτικά περιείχαν περίπου 30 μικροπλαστικά ανά λίτρο, η λεμονάδα 40 και η μπύρα περίπου 60.

 

 

Advertisement

Καθώς δεν υπάρχουν ακόμα θεσμοθετημένα όρια για τα επίπεδα μικροπλαστικών που θεωρούνται τοξικά, δεν είναι εφικτό να καθοριστεί αν οι μετρούμενες ποσότητες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, σημειώνει η ANSES. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι παραγωγοί ποτών μπορούν να μειώσουν εύκολα την ποσότητα μικροπλαστικών που προέρχονται από τα καπάκια των μπουκαλιών.

Η υπηρεσία δοκίμασε μια μέθοδο καθαρισμού που περιλάμβανε φύσημα αέρα στα καπάκια, ακολουθούμενο από ξέπλυμα με νερό και αλκοόλ, η οποία μείωσε τα μικροπλαστικά κατά 60%.

Η μελέτη της ANSES δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Food Composition and Analysis.

Advertisement