Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης για την κατάσχεση και απομάκρυνση περίπου μισού τόνου ουρανίου υψηλού επιπέδου εμπλουτισμού από το Ιράν, μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους – μια πολύπλοκη και επικίνδυνη αποστολή που πιθανότατα θα προϋπέθετε παρουσία αμερικανικών δυνάμεων εντός της χώρας για ημέρες, ή και παραπάνω.

Ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμα την απόφαση για το αν θα δώσει την εντολή ή όχι, είπαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως αξιολογεί τον κίνδυνο για τις αμερικανικές δυνάμεις. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές παραμένεοι ανοιχτός στην ιδέα, πρόσθεσαν, επειδή θα βοηθούσε στην επίτευξη του κύριου στόχου του: Να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικό όπλο.

Advertisement
Advertisement

Το ουράνιο θεωρείται πως είναι αποθηκευμένο σε προστατευμένους χώρους, περιλαμβανομένης μιας υπόγειας σήραγγας στο Ισφαχάν και ενός αποθέματος στο Νατάνζ. Μια επιχείρησης κατάσχεσης του ουρανίου δια της βίας θα ήταν πολύπλοκη και επικίνδυνη, πιθανότατα κλιμακώνοντας και παρατείνοντας τη σύγκρουση. Αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να μπουν στο Ιράν, υπό την απειλή drones, πυραύλων και πυρών από το έδαφος, να ασφαλίσουν τους χώρους και μετά ομάδες ειδικών να εντοπίσουν και να απομακρύνουν το υλικό. Τα ειδικά κοντέινερ όπου θεωρείται ότι βρίσκεται το ουράνιο θα έπρεπε να μπουν σε ειδικά δοχεία μεταφοράς και να μεταφερθούν με φορτηγά πριν εξαχθούν με αεροσκάφη από τη χώρα. Μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να χρειαστεί ημέρες, ακόμα και μια εβδομάδα, για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με τις συνθήκες στο έδαφος.

Μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Ιράν συμφωνήσει να παραδώσει το ουράνιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Ο Τραμπ έχει πει σε συνεργάτες του πως θέλει να αποφύγει έναν «ατελείωτο πόλεμο» και να ολοκληρώσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγμάτευσης, ωστόσο έχει απειλήσει με μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση αν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κακές επιλογές γενικότερα για τον τερματισμό του πολέμου» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών με αρμοδιότητα τη Μέση Ανατολή. «Μέρος της πρόκλησης είναι η έλλειψη σαφήνειας ως προς το ποια θα ήταν μια ικανοποιητική εξέλιξη» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επέμεινε πως η εκστρατεία στο Ιράν θα ολοκληρωθεί όταν ο πρόεδρος αποφασίσει ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ότι ο Τραμπ έχει θέσει σαφείς στόχους. Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή. Ένα άλλο σενάριο, λένε ειδικοί, θα περιελάμβανε μια τελευταία μεγάλη αεροπορική επίθεση για την περαιτέρω υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, με τον Τραμπ να δηλώνει νίκη και να σταματά τις επιχειρήσεις, λέγοντας πως ο στόχοι είχαν επιτευχθεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα φάνταζε κενό αν δεν ανοίξουν πλήρως τα Στενά του Ορμούζ.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters