«35»: Μια ιστορία για τις μεγάλες καθημερινές αποφάσεις

Ενα βιβλίο του Θέμη Ζανίδη από τις εκδόσεις Σμίλη.
.
.
.

«35», αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου μυθιστορήματος που έγραψε ο διεθνολόγος Θέμης Ζανίδης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη.

Ο Θέμης Ζανίδης ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ μας είχε συνηθίσει σε γεωπολιτικές αναλύσεις, ωστόσο μια εσωτερική ανάγκη τον ώθησε να γράψει το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.

Η ανάγκη έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου, την οποία αισθάνεται από παιδί, όπως λέει ο ίδιος, τον οδήγησε στη συγγραφή του παρόντος, πρώτου του μυθιστορήματος με τον τίτλο «35» – ηλικία μεταιχμιακή και για τον ίδιο.

Στο βιβλίο του αναζητά τι είναι αυτό που καθοδηγεί την πορεία και επηρεάζει τις σημαντικές αποφάσεις των ανθρώπων – με άλλα λόγια, θέτει κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα, που ενίοτε επιδέχονται αναπάντεχες απαντήσεις.

Το σκηνικό όπου εξελίσσεται η ιστορία βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Είναι μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί γράφει ο ίδιος.

«Ο Πέτρος και ο Μάριος, δύο φίλοι στα 35 τους χρόνια, απολαμβάνουν τις στιγμές τους ακολουθώντας το τελετουργικό που έχουν καθιερώσει στις συναντήσεις τους: πίνοντας το αγαπημένο τους ποτό, συζητούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, μικρά και μεγάλα. Όμως, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν τι τους επιφύλασσε η ζωή κάποιο συνηθισμένο, κατά τα φαινόμενα, βροχερό απόγευμα: μια αγάπη από το παρελθόν αναδύεται, ιστορίες μισοτελειωμένες γυρεύουν να ολοκληρωθούν. Όλα ξεκινούν απρόσμενα, σχεδόν ονειρικά.
Τελικά, τι πυροδοτεί την πορεία της ζωής και τις μεγάλες αποφάσεις; Η ανάγκη, η τύχη, η απώλεια, η ευθύνη, ο φόβος; Η χειμωνιάτικη Αθήνα και το μονίμως μουντό και συννεφιασμένο Λονδίνο αποτελούν το σκηνικό μιας ιστορίας ανθρώπινης, καθημερινής, που είναι απαραίτητο να ειπωθεί. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνδέονται με τρόπο απροσδόκητο, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να συνεχίσουν…

Ο Θέμης Ζανίδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σε προπτυχιακό επίπεδο σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε μεταπτυχιακό ∆ιεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σήμερα διαμένει στη Νέα Υόρκη, μαζί με τη σύζυγό του Έρση, καθώς ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης.

Δημοφιλή