Αφράτο ελιόψωμο, γευστικό, νηστίσιμο και χωρίς ζύμωμα!

Πεντανόστιμο ελιόψωμο, θρεπτικό και νηστίσιμο, αρωματισμένο με γλυκάνισο.
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εύκολη συνταγή, δεν χρειάζεται ζύμωμα και διατηρεί τη φρεσκάδα του για αρκετές μέρες!

Αυτό το ψωμί είναι εξαιρετική επιλογή για ένα δυναμωτικό πρωινό γεύμα.

Αν το κόψετε σε μικρές λεπτές φετούλες γίνεται υπέροχη βάση για μεζεδάκια. Αλείψτε με κρέμα τυριού και προσθέστε ντομάτα ή ψητή πιπεριά φλωρίνης ή σαρδέλα ή αλλαντικά… και θα έχετε μια υπέροχη πιατέλα με ποικιλία ορεκτικών.

Μπορείτε να πλάσετε τη ζύμη σε μικρά ατομικά ψωμάκια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους στο σχολείο, στην δουλειά ή στην εκδρομή. Τρώγονται σκέτα ή μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς όλο φαντασία και νοστιμιά ακόμη και για χορτοφάγους!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά

250 γρ. κίτρινο αλεύρι (αλεύρι από σκληρά σιτάρια)

250 γρ. για όλες τις χρήσεις

4 γρ. ξηρή μαγιά (1 κ. γλ.)

1 μεγάλη κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη κ.σ. ξίδι

1 κ. γλ. αλάτι

300 ml χλιαρό νερό

1 κ.σ. γλυκάνισο

30 τεμ. ελιές Καλαμών

αλεύρι για το πλάσιμο

2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Προετοιμασία

α) Αλεύρι. Kοσκινίζουμε τους 2 τύπους αλευριών στο σκεύος που θα ζυμώσουμε.

β) Ελιές. Aφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Παίρνουμε 1 κ.σ. αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη κοσκινίσει και πασπαλίζουμε τις ελιές.

γ) Προζύμι. Αναμειγνύουμε 4 γρ. ξηρή μαγιά με 2 κ.σ. από το κοσκινισμένο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό, (περίπου 4 κ.σ.), ώστε να γίνει το μείγμα παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20΄ σε ζεστό περιβάλλον.

Ζύμωμα

Βήμα 1ο: Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το προζύμι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και ταυτόχρονα προσθέτουμε σιγά σιγά όλο το νερό. Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε. Η ζύμη είναι πολύ μαλακιά. Όταν αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους είναι έτοιμη.

Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για 30΄

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας. Τοποθετούμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε πατώντας με τις παλάμες μας σε παραλληλόγραμμο σχήμα πάχους 1,5 cm. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τα κομματάκια από τις ελιές και τον γλυκάνισο. Πιέζουμε με τις παλάμες μας να κολλήσουν στη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Πλάθουμε το ρολό σε σχήμα στρογγυλού καρβελιού.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 24 cm. Τοποθετούμε το ελιόψωμο. Πιέζουμε με τις παλάμες μας να απλωθεί το ζυμάρι σε όλο το ταψί. Χαράζουμε την επιφάνεια με μαχαίρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει καλά (περίπου 1 ώρα).

Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην κάτω θέση του φούρνου μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Αν θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω των 25 βαθμών Κελσίου η ζύμη θα αργήσει να φουσκώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ανάψτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 50 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια σβήστε τον και αφήστε αναμμένο μόνο το λαμπάκι για να διατηρεί το φούρνο ζεστό. Τοποθετήστε τις ζύμες σας μέσα στο σβηστό φούρνο να φουσκώσουν όση ώρα χρειάζονται. Φροντίστε να είναι σκεπασμένες για να μην ξεραθεί η επιφάνεια.

  • Μην παραλείψετε να αλευρώσετε τις ελιές. Το αλεύρι θα τραβήξει την περιττή υγρασία τους και έτσι η ψίχα στο ελιόψωμο δεν θα γίνει λασπωτή όπου υπάρχουν κομματάκια ελιάς.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr