ΗΠΑ: Ο Αφρο-αμερικανός που έγινε αρχηγός νεο-ναζιστικής οργάνωσης για να την διαλύσει

Η αλλαγή στην ηγεσία του Εθνικού ΣοσιαλΙστικού Κινήματος των ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα εποχή.
Τζέϊμς Ηάρτ Στέρν
Τζέϊμς Ηάρτ Στέρν
Associated Press

Ενα από τα μεγαλύτερα κινήματα των νεο - Ναζί στις ΗΠΑ έχει για αρχηγό του έναν πολύ διαφορετικό άνθρωπο. Εναν αφρο - αμερικανό ακτιβιστή που υπόσχεται την διάλυση του κινήματος.

Δικαστικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη αναφέρουν πως ο Τζέϊμς Χάρτ Στέρν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την θέση του ως νέος επικεφαλής και πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κινήματος για την υπονόμευση της υπεράσπισης του κινήματος που βρίσκεται αντιμέτωπο με δικαστικές υποθέσεις και πιθανές κυρώσεις.

Το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (Nationalist Socialist Movement), είναι μία από τις πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις που κατηγορούνται για την αιματοχυσία στο Σάρλοτσβίλ της Βιρτζίνια το 2017 κατά τη διάρκεια πορείας - συγκέντρωσης εθνικιστών. Ο Στερν κατέθεσε αίτηση στο δικαστήριο της Βιρτζίνια, με την οποία ζητάει να εκδοθεί απόφαση, πριν η υπόθεση εκδικαστεί.

Ο Στερν αντικατέστησε τον Τζεφ Σεπ στην αρχηγία του κόμματος σύμφωνα με τα αρχεία του κόμματος που εδρεύει στο Ντετρόιτ του Μισίγκαν. Το τοπίο όμως γύρω από την υπόθεση της αρχηγίας παραμένει ομιχλώδες καθώς δεν προκύπτει από πουθενά με πιο τρόπο και γιατί ο Στέρν ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος. Το κατόρθωμά του αυτό, φέρνει στο νου την ταινία του αμερικανού σκηνοθέτη Σπάϊκ Λι «Η Παρείσφρηση» (BlacKkKlansman) σύμφωνα με την οποία ένας αφρο - αμερικανός αστυνομικός καταφέρνει να διεισδύσει στους κόλπους της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Τζεφ Σέπ
Ο Τζεφ Σέπ
ASSOCIATED PRESS

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθότι ούτε ο Στερν αλλά ούτε και ο Σεπ προέβησαν σε καμμία δήλωση όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Χάϊμμπαχ, αρχηγικό μέλος του κινήματος, πολλά μέλη του ΕΣΝ συμπεριλαμβανομένου του Σεπ, διαφωνούν με την πολιτική και ιδεολογική γραμμή του κινήματος και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης. Κατά την άποψη του, η αλλαγή στην ηγεσία σηματοδοτεί και το τέλος του ΕΣΝ με την εως τώρα μορφή του. Ο Τζεφ Σεπ ανέλαβε την αρχηγία το 1994 σε ηλικία 21 ετών.

Το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα συνήθιζε να προσελκύει πολύ κόσμο στις πολιτικές του συγκεντρώσεις με τα μέλη του να είναι ντυμένα με τις ναζιστικές στολές. Σκοπός του Σεπ ήταν η επανίδρυση του κινήματος με νέα μέλη που ασπάζονται τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να απομακρύνει τα ναζιστικά σύμβολα.

Από την άλλη ο Στερν προσπαθούσε τα τελευταία δύο χρόνια να αναμειχθεί με τα κοινά του κινήματος. Μάλιστα το 2017 σε ηλεκτρονική του ιστοσελίδα ενημέρωνε για επικείμενη συνάντησή του με τον Σεπ και υπογραφή νέας προκήρυξης σύμφωνα με την οποία το ΕΣΚ θα απαρνιόταν την ιδεολογία της υπεροχής της λευκής φυλής.

Την Τετάρτη οι δικηγόροι των ομάδων που κατέθεσαν τη μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τα επεισόδια του Σάρλοτσβιλ, ζητούν από το δικαστήριο να επιβάλλει κυρώσεις στον Σεπ, καθότι αρνείται να παραδώσει στοιχεία - ηλεκτρονική αλληλογραφία και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Δηλώνουν μάλιστα πως η απομάκρυνση του δικηγόρου του Σεπ γίνεται για λόγους καθαρά τακτικής ώστε να καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Την περασμένη Παρασκευή, δικαστής από το Σάρλοτβιλ, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Στερν δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του καθώς δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Αυτό δεν απέτρεψε τον Στερν από το να συμπληρώσει αίτηση, χθες Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητάει συνοπτική κρίση εις βάρος του ίδιου του του κόμματος.

Ο ίδιος ο Στερν κατά το παρελθόν έχει καταδικαστεί για απάτες εις βάρος πολιτών της πολιτείας του Μισισίπι και εξέτισε ποινή φυλάκισης 4 ετών στην ίδια φυλακή στην οποία ήταν και ο Εντγκαρ Ρέϊ Κίλλεν, αρχηγός της γνωστής Κου Κλουξ Κλαν.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή