Αίρονται οι αγκυλώσεις για τα υδροπλάνα

Καθορίστηκαν τα τέλη λειτουργίας υδατοδρομίου και οι εξαιρέσεις καταβολής του.

Εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια, γράφουμε ότι την επόμενη άνοιξη θα λειτουργήσουν τα υδροπλάνα. Και, δυστυχώς, διαψευδόμαστε, διότι οι αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου και η γραφειοκρατία, είναι τέτοιες που βάζουν τροχοπέδη στις εξελίξεις.

Φθάσαμε, λοιπόν, με μια νέα κυβέρνηση, η οποία δείχνει μεγαλύτερη βούληση για να λυθούν τα προβλήματα και να επαναλειτουργήσουν –επιτέλους- τα υδροπλάνα, να γίνονται βήματα, αργά (και πάλι), όμως σταθερά, κι αν δεν ήταν η πανδημία του κορονοϊού, ίσως να είχαμε νωρίτερα εξελίξεις.

Μόλις χθες, καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που συνεπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, το ύψος των τελών υδατοδρομίου και οι εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας.

Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3217- 3/8/20), ορίζεται ότι για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμιο, η εταιρεία αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις, καταβάλλει τέλος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, 5,00 ευρώ ανά επιβάτη, πλέον του αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου.

Το τέλος αυτό επιβάλλεται στα εισιτήρια των επιβατών και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν τα εισιτήρια, είτε πρόκειται για αεροπορικές εταιρίες είτε για τα συνεργαζόμενα με αυτές τουριστικά ή ναυτικά πρακτορεία και συναφείς επιχειρήσεις.

Απαλλάσσονται από την επιβολή του τέλους τα παιδιά έως 5 ετών, ασθενείς και οι συνοδοί τους, των οποίων η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από το Ε.Κ.Α.Β., τις Ένοπλες Δυνάμεις ή νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς αεροδιακομιδής στο πλαίσιο διενέργειας εκτάκτων πτήσεων, οι επιβάτες που αναχωρούν με αεροσκάφος από υδατοδρόμιο λόγω έκτακτης ανάγκης, βλάβης ή/και κακών καιρικών συνθηκών από άλλο από το προγραμματισμένο υδατοδρόμιο, οι επιβάτες, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Σάμου, Λέσβου, Κω, Χίου και Λέρου, για δρομολόγια από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, οι επιβάτες, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών με μόνιμο πληθυσμό λιγότερο των 2.000 κατοίκων.

Η δε πιστοποίηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου θα πραγματοποιείται με την επίδειξη της κάρτας Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) που χορηγείται στους δικαιούχους από το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Για τη μη είσπραξη, τη μειωμένη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης του τέλους από τον υπόχρεο, ο Διοικητής Υ.Π.Α., δύναται με απόφασή του να επιβάλλει κατά περίπτωση, σωρευτικά ή μία από τις κάτωθι κυρώσεις: απαγόρευση της αποθαλάσσωσης αεροσκαφών της ιδίας εταιρείας, μέχρι της ολοσχερούς απόδοσης του οφειλόμενου τέλους, επιβολή προστίμου ανερχόμενου μέχρι το εικοσαπλάσιο (20πλάσιο) της αξίας του μη εισπραχθέντος ή καθυστερημένα αποδοθέντος τέλους και αποστολή οφειλών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για βεβαίωση και είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Δύο ΚΥΑ απομένουν για να προχωρήσουν υα υδατοδρόμια

Τα βήματα για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, γίονται πολύ αργά, καθώς με τον ισχύοντα νόμο, για να δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος! Ετσι, μέχρι στιγμής έχουμε αδειοδοτημένα υδατροδρόμια σε Πάτρα, Κέρκυρα, Παξούς, ενώ ακόμα 4 βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης. Σημειώνω ότι για να πετάξουν ξανά υδροπλάνα στην Ελλάδα, θα πρέπει αν υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 υδατοδρόμια – προορισμοί, ώστε να είναι βιώσιμο το εγχείρημα.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση και να μην υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, αναμένεται μια νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία σε διάστημα 20 ημερών θα δίνεται έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ). Αυτό θα αλλάξει άρδην την κατάσταση.

Επίσης, απομένει μία ακόμα ΚΥΑ που αφορά τον ανεφοδιασμό των υδροπλάνων και τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν.

Καταλήγοντας, προ ημερών ήρθαν επενδυτές από τη Γερμανία, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εταιρεία υδροπλάνων στην Ελλάδα και συναντήθηκαν τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα