ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/02/2020 11:27 EET | Updated 28/02/2020 14:21 EET

Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση την Αλκη Ζέη

Τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ανακοινώσεις.

Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Η Αλκη Ζέη πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Η Αλκη Ζέη πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι της σε ηλικία 97 ετών. Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αγαπημένη συγγραφέα της ελληνικής λογοτεχνίας, με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

«Η ”γιαγιά Αλκη”, όπως ήθελε να την λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συλλυπητήρια Κώστα Μπακογιάννη

«Συνόδευσες τις παιδικές μας αναζητήσεις και το ίδιο συνέχισες να κάνεις στις αναζητήσεις των παιδιών μας. Γιατί μπόρεσες να παραμείνεις ένα παιδί και να μοιράζεις τη σοφία του απλόχερα μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι θα σε θυμόμαστε όλοι», γράφει η λεζάντα πάνω από τη φωτογραφία της Αλκης Ζέη που δημοσίευσε ο Κώστας Μπακογιάννης στο Facebook. 

Μήνυμα Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της πολυβραβευμένης συγγραφέως  Άλκης Ζέη. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη την Άλκη Ζέη, την πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, τη δημιουργό έργων που αποτέλεσαν σταθμούς στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά.

Η Άλκη Ζέη με τα σπουδαία κείμενα της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες, κατάφερε να ταξιδέψει το ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας και να «μιλήσει» με τις συναρπαστικές της ιστορίες, στις ψυχές εκατομμύριων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως, κάνοντας τους να αγαπήσουν τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

Αποτύπωνε πάντα τις προσωπικές της εμπειρίες υπό το πρίσμα των πολιτικών γεγονότων, με ένα τρόπο άμεσο και ιδιαίτερο, δημιουργώντας εμβληματικά βιβλία όπως  «Το καπλάνι της βιτρίνας», για τα οποία έλαβε  σπουδαίες διακρίσεις στη διάρκεια της  μακράς πορείας της.

Ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ 

«Η απώλεια της Άλκης Ζέη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, μας γεμίζει με θλίψη.

Η Άλκη Ζέη, που συντρόφευε με τα σπουδαία μυθιστορήματα της τα νεανικά μας χρόνια, ήταν μία από τις συγγραφείς που καθόρισαν με τη γραφή της την παιδική λογοτεχνία της Ελλάδας. Συνέγραψε δεκάδες βιβλία, τα οποία αποτύπωσαν με το δικό της ιδιαίτερο ύφος την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Η Άλκη Ζέη στρατεύτηκε από τα νεανικά της χρόνια στην Αριστερά, ως μέλος της ΕΠΟΝ. Για τις ιδέες και τη δράση της υπέστη διώξεις. Τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία λογοτεχνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2015 εξελέγη Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ίδια χρονιά, επίσης, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Ταξιάρχη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τους οικείους της», είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την Άλκη Ζέη, που με τα εξαίσια διηγήματα και μυθιστορήματά της ανατράφηκαν ήδη τρεις γενιές.

Τα έργα της αποτέλεσαν τομή στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία για το πρωτοπόρο ιδεολογικό, πολιτικό περιεχόμενό τους, σε πείσμα του κυρίαρχου αφηγήματος ότι η πολιτική σκοτώνει τη λογοτεχνία. Είναι έργα που βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία των κοινωνικών αγώνων, να συμμεριστούν τα μεγάλα κοινωνικά ιδανικά, να αγαπήσουν εκείνους που τα υπερασπίζονται, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, σε αντίθεση με τον ατομικισμό, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια που καλλιεργεί το κυρίαρχο σύστημα από τα παιδικά κιόλας χρόνια.

Γι’ αυτό η ΚΝΕ τιμά και αγκαλιάζει τη λογοτεχνική δημιουργία της Άλκης Ζέη, παρουσιάζοντας μάλιστα σε πρόσφατα Φεστιβάλ της θεατρικά της παιδικής θεατρικής ομάδας, εμπνευσμένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα “To καπλάνι της βιτρίνας ” και “Κοντά στις ράγες”.

Το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη οφείλει πολλά στα συνταρακτικά βιώματά της από τη συμμετοχή της στον αντιστασιακό αγώνα, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, τον εκτοπισμό της από το αστικό κράτος για τη δράση της, την πολιτική προσφυγιά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια σε όλους τους δικούς της ανθρώπους συγγενείς και φίλους».

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής για την Αλκη Ζέη

«Σήμερα τα ελληνικά γράμματα σημειώνουν άλλη μια πολύ σημαντική απώλεια. Η εμβληματικότερη ίσως συγγραφέας της μεταπολεμικής νεανικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, η Άλκη Ζέη ξεκίνησε άλλο ένα μεγάλο ταξίδι.

 Με την ευαίσθητη γραφή της συγκίνησε γενιές ελληνόπουλων και συντρόφεψε τα πρώτα λογοτεχνικά μας αναγνώσματα. Μια αγωνίστρια της ζωής, μετέτρεψε τα βιώματα της γενιάς της, της Κατοχής, της εξορίας, του επαναπατρισμού, της δεύτερης εξορίας, σε δημιουργία και φως. Υπηρέτησε το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, με εξαιρετικό τρόπο.

Η ελληνική λογοτεχνία της οφείλει γενιές αναγνωστών και εμείς αποχαιρετούμε την αγαπημένη συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων, των παιδικών χρόνων όλων μας», γράφει η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής για την Αλκη Ζέη.

Συλλυπητήριο μήνυμα Παυλόπουλου

«Η Άλκη Ζέη θα είναι πάντα μαζί μας, ως φωτεινό ορόσημο των Γραμμάτων μας
αλλά και ως κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας», είναι το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Μήνυμα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 

«Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και όλη η Ελλάδα αποχαιρετούν με οδύνη τη συγγραφέα της καρδιάς μας, την αγαπημένη μας φίλη, τη σπουδαία Άλκη Ζέη, αυτόν τον σπάνιο και φωτισμένο άνθρωπο που έφυγε από κοντά μας πολύ ήσυχα χτες το βράδυ στο σπίτι της.

Δεν ήταν μία ακόμα συγγραφέας. Ήταν ο άνθρωπός μας. Μας νοιαζόταν και τη νοιαζόμασταν. Έγραφε λογοτεχνία, δημιουργούσε ήρωες διαχρονικούς, σεβόταν την τέχνη της, παρακαταθήκη για τους νέους αναγνώστες και τους νέους συγγραφείς. Η Άλκη δεν μας σκεφτόταν μόνο όταν είχε καινούργιο βιβλίο, αλλά μπήκε στη ζωή του εκδοτικού οίκου με μια υποδειγματική συνέπεια και μια γλυκιά ρουτίνα.

Μόνη παρηγοριά η τύχη μας να τη γνωρίσουμε και η πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει απλόχερα πίσω της. Θα θυμόμαστε πάντα, μικροί μεγάλοι, αυτή την ακούραστη διάθεσή της για ζωή. Άλκη, θα μας συντροφεύεις για πάντα», είναι το μήνυμα των Εκδόσεων Μεταίχμιο, που αναρτήθηκε και στο Facebook. 

Μήνυμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

«Τα μέλη του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για την απώλεια της συγγραφέως Άλκης Ζέη με το έργο της οποίας, ιδιαίτερα, γαλουχήθηκαν γενεές παιδιών. Δίπλα στον αξέχαστο σύζυγό της, σκηνοθέτη, Γιώργο Σεβαστίκογλου ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες του τόπου. Επιπλέον η Άλκη Ζέη υπήρξε πολύτιμη φίλη του Μορφωτικού Ιδρύματος, το οποίο και την ευγνωμονεί. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά της».

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

«Ο τελευταίος περίπατος της Άλκης, ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα…

Άλλη μια απουσία, της Άλκης Ζέη, καταγράφηκε σήμερα το πρωί βαραίνοντας τη θλίψη των τελευταίων ημερών. Μεγάλωσε ο κύκλος της απώλειας σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, που άφησαν έντονα τα ίχνη τους στον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Η Άλκη Ζέη έζησε από μικρή την περιπέτεια της νεότερης Ελλάδας, ενεργή στους αγώνες για δημοκρατία. Ωρίμασε σε δύσκολες εποχές, σε περιβάλλοντα με έντονες πνευματικές και καλλιτεχνικές αξίες, κι έγινε η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

Η Άλκη Ζέη χαρακτήρισε τα ελληνικά γράμματα από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις μέρες μας, πλουτίζοντας το πολιτιστικό απόθεμα της σύγχρονης Ελλάδας. Η χειμαρρώδης ζωή της έγινε ταινία ντοκιμαντέρ, από την σκηνοθέτιδα Μαργαρίτα Μαντά το 2017, με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου την αποχαιρετά εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της», είναι το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο συνοδεύει ένα βίντεο με ιστορίες από τη ζωή της Αλκης Ζεη.

Μήνυμα της Εταιρείας Συγγραφέων

«Η μεγάλη κυρία του παιδικού βιβλίου, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Άλκη Ζέη, έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντάς μας με απέραντη θλίψη», αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων, πληροφορούμενη τον θάνατό της.

«Έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή, με φυλακές, εξορίες και μετακινήσεις, η Άλκη Ζέη υπήρξε η πρώτη συγγραφέας παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ιστορικά πολιτικά γεγονότα ως φόντο της μυθοπλασίας της. Βιβλία της, όπως ”Το καπλάνι της βιτρίνας” ή ”Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”, έχουν κάνει δεκάδες επανεκδόσεις, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεωρούνται εμβληματικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έχει βραβευτεί και τιμηθεί με πολλαπλές διακρίσεις για το έργο, που τώρα αφήνει πολύτιμη κληρονομιά».

Μήνυμα ΑΠΘ

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποχαιρετά ένα επιφανές μέλος της οικογένειάς του, τη μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα Άλκη Ζέη. Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της δημοφιλούς λογοτέχνιδος.

Η  Άλκη Ζέη είχε αναγορευθεί Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ τον Οκτώβριο του 2014.

Με το σπουδαίο έργο της μεγάλωσαν γενιές παιδιών, ενώ τα βιβλία της άγγιξαν και τους ενήλικες. Η γραφή της, που άφησε έντονο αποτύπωμα στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, θα συνεχίσει να σημαδεύει τα ελληνικά Γράμματα», είναι το μήνυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μήνυμα ΚΕΘΕΑ

«Με συγκίνηση το ΚΕΘΕΑ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη. Ο Μεγάλος της Περίπατος στη ζωή την έφερε στο ΚΕΘΕΑ το διάστημα 1993-1997, ως εκλεγμένο μέλος του άμισθου Διοικητικού του Συμβουλίου. Η Άλκη Ζέη βρέθηκε δίπλα στα θεραπευτικά προγράμματα και τα μέλη τους, με την αμεσότητα, την ανθρωπιά και το χιούμορ της. «Τεκμήριο» αυτής της περιόδου το μυθιστόρημά της «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» που πραγματεύεται τη χρήση ουσιών στην εφηβεία.

Το ΚΕΘΕΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Καλό ταξίδι, Άλκη…», γράφει στον λογαριασμό του ΚΕΘΕΑ στο Facebook.