Απόκοσμα ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλίες του Ορεγκον

Χωρίς λέπια, με σαγόνια και τεράστια μάτια.
Τα ψάρια που ξεβράστηκαν στο Ορεγκον.
Τα ψάρια που ξεβράστηκαν στο Ορεγκον.
Facebook

Αρκετά ψάρια χωρίς λέπια με σαγόνια και τεράστια μάτια που μπορεί αν βρεθούν σε βάθος περισσότερο από ένα μίλι στον ωκεανό, ξεβράστηκαν κατά μήκος μιας ακτογραμμής περίπου 200 μιλίων (322 χιλιομέτρων) της ακτογραμμής του Όρεγκον. Το γιατί δεν είναι σαφές είπαν επιστήμονες και ειδικοί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά «νυχτερινά ψάρια- lancetfish (Alepisaurus ferox)» σε παραλίες από το Nehalem, στο βόρειο Όρεγκον, μέχρι το Bandon, το οποίο απέχει περίπου 100 μίλια (161 χιλιόμετρα) από τα σύνορα με την Καλιφόρνια, ανέφερε η Πολιτεία του Όρεγκον στο Facebook.

Το πρακτορείο ζήτησε από τους κατοίκους στην περιοχή που σχετίζονται με την θάλασσα και βλέπουν τα ψάρια να τραβήξουν φωτογραφίες και να τις δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο, προσθέτοντας ετικέτα στην υπηρεσία..

Τα λογχοειδή ψάρια ζουν κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά νερά, αλλά ταξιδεύουν τόσο βόρεια όσο και σε περιοχές όπως η Βερίγγειος Θάλασσα της Αλάσκας για να τραφούν.

Το σώμα τους περιλαμβάνει ένα πτερύγιο που μοιάζει με πανί και η σάρκα τους είναι ζελατινώδης - κάτι που γενικά επιθυμούν να φάνε οι άνθρωποι, σύμφωνα με την NOAA Fisheries.

Ο Μπεν Φράμπλ, ένας επιστήμονας ψαριών που διαχειρίζεται τη Συλλογή Θαλάσσιων Σπονδυλωτών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι δεν είναι ασυνήθιστο νυχτερινά ψάρια να ξεβράζονται σε παραλίες, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και στο Όρεγκον και σε άλλα μέρη του βόρειου Ειρηνικού.

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα γιατί ψάρια που ζουν σε μεγάλα βάθη ξεβράζονται στην ξηρά, είπε ο Φράμπλ, αποκαλώντας το πεδίο «ανοιχτής έρευνας». Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν πιο συχνά ή απλώς παρατηρούνται πιο συχνά στην εποχή των social media.

Οι αναφορές για την εύρεση του «ταλλοκοτόψαρου» στις παραλίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, είπε. Η συλλογή που διαχειρίζεται περιλαμβάνει νυχτερινά ψάρια από παραλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρέθηκε στην παραλία κοντά στο ίδρυμα στα τέλη του 2021.

Σε εκείνη την περίπτωση, το νυχτερινό ψάρι «εκτοξεύτηκε από το νερό» και το μάζψαν γλάροι, είπε ο Φράμπλ. Είναι πιθανό το ψάρι να κυνηγούσε θήραμα, όπως μικρά ψάρια, και να έφτασε πολύ κοντά στην ακτή - ή να το κυνηγούσε ένα αρπακτικό, όπως ένα θαλάσσιο λιοντάρι, είπε.

Μερικοί έχουν επίσης υποθέσει ότι τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ή τις κλιματικές συνθήκες στον Ειρηνικό Ωκεανό, είπε. Σύμφωνα με την NOAA Fisheries, τα νυχτερινά ψάρια μπορούν να έχουν μήκος πάνω από 2 μέτρα και να κολυμπούν σε βάθη άνω του ενός μιλίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μιράντα Κρόουελ συνάντησε ένα νυχτερινό ψάρι σε μια παραλία στο Λίνκολν Σίτι του Όρεγκον. Στην αρχή, σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν ένα barracuda, αλλά δεν της φαινόταν σωστό, έτσι δημοσίευσε μια φωτογραφία του στο Twitter και ρώτησε τι θα μπορούσε να είναι.

Πήρε γρήγορα απάντηση. Το ψάρι, το οποίο είδε στις 28 Απριλίου, είχε μήκος περισσότερο από 1 μέτρο και φαινόταν να είχε μόλις ξεβραστεί στην ακτή. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε εκείνη την παραλία», είπε.

Ο Φράμπλ ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αναφέρουν τυχόν περιστατικά που συναντούν τέτοια ψάρια, γιατί αυτό θα μπορούσε να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους ερευνητές.

Είπε επίσης ότι περιστατικά σαν αυτά παρέχουν μια ευκαιρία «να αναδείξουμε την αληθινή ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη και πώς υπάρχουν πράγματα που απλά δεν τα σκέφτεσαι – αλλά είναι εκεί έξω».