Αν τα νύχια σας γίνουν έτσι, μπορεί να είναι δείγμα κορονοϊού

Δείτε φωτογραφία.
Cavan Images via Getty Images

Πλέον όλοι από εμάς ξέρουμε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού: βήχας, πυρετός, αγευσία, ανοσμία.

Γνωρίζατε ωστόσο ότι ανάλογα με το πώς δείχνουν τα νύχια μας, μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε κολλήσει τον ιό;

Δύο λέξεις: Νύχια Covid.

O καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής στο Zoe COVID Symptom Study, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει πώς είναι τα νύχια που θα έπρεπε να μας κινητοποιήσουν.

«Φαίνονται τα νύχια σας περίεργα;», γράφει. «Τα νύχια Covid παρατηρούνται όλο και περισσότερο αφού τα νύχια ανακάμπτουν μετά τη μόλυνση, μεγαλώνουν αφήνοντας μια σαφή γραμμή. Μπορεί να εμφανιστεί χωρίς δερματικά εξανθήματα και φαίνεται αβλαβές», συνεχίζει.

Επισήμως είναι γνωστές ως γραμμές Beau, οι οριζόντιες αυλακώσεις ή εσοχές που βρίσκονται στη βάση των νυχιών και εμφανίζονται όταν η ανάπτυξη των νυχιών διακόπτεται λόγω σοβαρής ασθένειας ή ήπιων τραυματισμών.

Έχουν παρατηρηθεί τελευταία και σε ασθενείς Covid. Σε μια περίπτωση, ένας 45χρονος άνδρας παρουσίασε σημάδια νυχιών COVID, 3 μήνες αφότου είχε διαγνωστεί με κορονοϊό. Η Δρ Τάνια Μπλέικερ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, δήλωσε στη HuffPost UK ότι είναι κάτι που οι δερματολόγοι έχουν παρατηρήσει σε ασθενείς με COVID.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Covid-19 δεν είναι η μόνη αιτία για τις γραμμές του Beau. Η γρίπη, η βαριά ασθένεια, οι λοιμώξεις και οτιδήποτε οδηγεί σε υψηλό επίπεδο πυρετού είναι καταστάσεις που οδηγούν σε αυλακώσεις στα νύχια. Οι αυλακώσεις εμφανίζονται συνήθως σε περισσότερα από ένα μόνο νύχι. Τα βαθουλώματα εμφανίζονται όταν σταματά η ανάπτυξη των νυχιών, από κάτω από την επιδερμίδα έως την πλάκα των νυχιών. Οι αυλακώσεις σχηματίζονται μεταξύ δύο έως τριών εβδομάδων αφότου ασθενήσει κανείς, αλλά είναι αβλαβείς και υποχωρούν μόνες τους όσο μεγαλώνουν τα νύχια.

Μια άλλη αλλαγή στα νύχια που φαίνεται να συνδέεται με τον κορονοϊό είναι η παρουσία κόκκινων σημαδιών μισοφέγγαρου. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να έχει σχέση με την αγγειακή φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό.