Από 35% σε 62% μέσα σε τρεις ημέρες, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Τόγκα

Πώς τα πάντα άλλαξαν στο μικρό βασίλειο μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα με την άφιξη ενός ιεραπόστολου.
Getty Creative

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η συνήθως ήσυχη πρωτεύουσα Τόγκα της μικρής χώρας του Ειρηνικού, ήταν γεμάτη αυτοκίνητα. Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν έξω από τα κέντρα εμβολιασμού, καθώς και από τράπεζες, καταστήματα λιανικής και καταστήματα της Western Union, καθώς οι άνθρωποι έσπευδαν να προετοιμαστούν για το πρώτο τους lockdown.

Και αυτό ήρθε τέσσερις ημέρες αφότου το Βασίλειο της Τόνγκα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού.

Η χώρα των περίπου 100.000 κατοίκων, που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, κατάφερε να παραμείνει Covid-free σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας κυρίως κρατώντας τα σύνορά της κλειστά σε διεθνείς αφίξεις.

Αλλά μια πτήση επαναπατρισμού από τη Νέα Ζηλανδία την περασμένη Τετάρτη έφερε το πρώτο κρούσμα. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν νεαρό, ντόπιο ιεραπόστολο που επέστρεφε από την Αυστραλία για ιεραποστολική εργασία με την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Έτσι τώρα η Τογκα, προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Η εξέλιξη, έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους, όπως γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός όσων είχαν εμβολιαστεί πλήρως είχε εκτιναχθεί από περίπου 35% πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στο 62% μέχρι τη Δευτέρα, καθώς άτομα που είχαν λάβει την πρώτη δόση αλλά δεν επέστρεψαν για το δεύτερο εμβόλιο έσπευσαν να το κάνουν. Επίσης ένα 88% είχε κάνει την πρώτη.

«Σίγουρα τώρα ο εμβολιασμός επείγει πολύ περισσότερο” σχολίασε η υπουργός Υγείας, δρ. Αμέλια Αφουχα αμάγκο Τουιπουλότου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επταήμερο lockdown για το Tογκατάπου, το κύριο νησί, με περιορισμούς που βάζουν τέλος στις δημόσιες συγκεντρώσεις, διακοπή της εργασίας για όσους απασχολούνται σε τομείς της πρώτης γραμμής ενώ οι κάτοικοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο, πολλοί φοβισμένοι κάτοικοι έθεσαν οι από μόνοι τους εαυτούς σε καραντίνα πριν καν η κυβέρνηση προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

«Ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να εμβολιαστούν οι δύο κόρες (ηλικίας 14 και 15 ετών) το συντομότερο δυνατό αντί να περιμένουμε τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους στο σχολείο. Επίσης, αποφασίσαμε να μπούμε σε εθελοντικό lockdown αμέσως», δήλωσε η Όφα Γκουτεϊνμπέιλ Λικιλίκι, η οποία εργάζεται ως διευθύντρια του Κέντρου Κρίσεων Γυναικών και Παιδιών (WCCC) στη Nuku’alofa.

«Σκέφτηκα τον γιο μου που έχει άσθμα και ήθελα να τον σταματήσω από το σχολείο το συντομότερο. Και τις κόρες μου που πήγαιναν στο σχολείο...Σοκαρίστηκα που η κυβέρνηση χρειάστηκε τόσο χρόνο για να ανακοινώσει τι συνέβαινε, ειδικά αφού τόσα πολλά είχαν διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… [και] που δεν πήραν απόφαση να τα κλείσουν αμέσως μετά, ειδικά μετά από αυτό που είδαμε να συμβαίνει σε άλλες κομητείες όπως τα Φίτζι και η Νέα Ζηλανδία».

«Το lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μπορεί να γινόταν αργότερα έτσι έτσι εγώ κλειδώθηκα με την οικογένειά μου από την Παρασκευή και παροτρύνω τον κόσμο να κλειδωθεί στο σπίτι, να φορέσει τις μάσκες και να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Ραμανλάλ Βαλάμπχ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Ένωση ΜΜΕ της Τόνγκα.

«Ανησυχούσα γιατί έχουμε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Τόνγκα και αφού είδα τι έχει κάνει σε μέρη όπως τα Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...».

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 200 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση με τον μολυσμένο επιβάτη, καθώς και όλο το προσωπικό του αεροδρομίου που εργαζόταν όταν αφίχθη, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, βρίσκονται σε καραντίνα υπό την κρατική διαχείριση.

«Όταν το μάθαμε ενεργήσαμε αμέσως και κάναμε τη δουλειά που έπρεπε να κάνουμε. Το θετικό κρούσμα απομονώθηκε και οι υπόλοιποι παρακολουθούνται στενά», δήλωσε η Τουιπουλότου, υπουργός Υγείας.

«Μόλις μίλησα με τον γιατρό μας, την υπεύθυνη νοσοκόμα και το πρώτο κρούσμα Covid-19. Είναι θαρραλέοι, στοργικοί, ταπεινοί και με σεβασμό. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την πρώτη μας περίπτωση και όλους τους επιβάτες», είπε η υπουργός. Στον ασθενή μετάφερα την αγάπη και τη συμπόνια μου σε αυτόν και την οικογένειά του».

Ανακοινώνοντας την υπόθεση την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είπε: «Ζητάμε να μην πανικοβληθείτε ούτε να φοβάστε, αλλά να σταθείτε μαζί μας για να εκτελέσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μοιραζόμαστε συνεχώς σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την το πως ανταποκρινόμαστε στο πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους πολίτες να μην διαδίδουν εσφαλμένες πληροφορίες «που είναι αναληθείς και παραπλανητικές, καθώς αυτό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που απαιτείται για αυτό το σημαντικό έργο».

Πηγή: The Guardian